Το νέο ιστολόγιο του Συνδέσμου
O Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Κοζάνης με έκπληξη πληροφορήθηκε τις τελευταίες μέρες τη δήλωση της Υφυπουργού Παιδείας, σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι οι καθηγητές των ξένων γλωσσών θα διδάσκουν τώρα και Λογοτεχνία, για να συμπληρώνουν ωράριο και να μη χάσουν την οργανική τους θέση.
Πρόκειται, όπως είναι φανερό, για μια αλλοπρόσαλλη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις έντονες διαμαρτυρίες και τις οξύτατες αντιδράσεις που προκάλεσε σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές η πρόσφατη υπουργική απόφαση για την αφαίρεση της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας από το σχολείο. Αντί να ζητήσει συγγνώμη η υφυπουργός και να αποσύρει την απαράδεκτη υπουργική απόφαση, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους εκπαιδευτικούς των ξένων γλωσσών «πετώντας τους ένα κομμάτι» ωρών διδασκαλίας άλλου μαθήματος.
Η αντιπαιδαγωγική και αντιεπιστημονική αυτή στάση επαναλαμβάνεται μετά από πέντε χρόνια, όταν η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μείωσε τις ώρες της Γαλλικής γλώσσας, δίνοντας στους καθηγητές των Γαλλικών ως «αντάλλαγμα» τη δυνατότητα διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Αυτή την απόφαση την υπερασπίστηκαν πολλοί (άτομα και φορείς) είτε στο όνομα της συναδελφικής αλληλεγγύης είτε με το επιχείρημα ότι και οι απόφοιτοι των ξένων γλωσσών είναι επαρκείς επιστημονικά για να διδάξουν Ιστορία. Έτσι καταλήξαμε στο τραγελαφικό γεγονός να διδάσκεται η Ιστορία από οποιονδήποτε εκτός από αυτόν που τη σπούδασε.
Την ίδια λογική εξυπηρετεί πολύ περισσότερο σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία ακολουθώντας ανάλογη τακτική ισχυρίζεται ότι άνετα οι εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών μπορούν να διδάξουν και το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, εφόσον έχουν διδαχθεί την αντίστοιχη γαλλική ή γερμανική, ισοπεδώνοντας με αυτό τον τρόπο την επιστημονική επάρκεια της κάθε ειδικότητας. Σε λίγο, το μόνο που δε θα επιτρέπεται στους καθηγητές ξένων γλωσσών είναι να διδάσκουν το αντικείμενο το οποίο έχουν σπουδάσει και για το οποίο προσλήφθηκαν στην εκπαίδευση!
Με την τακτική αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να εξαφανίσει τους διορισμούς καθηγητών ξένων γλωσσών, καθώς και να μεταφέρει το κλίμα αντιπαράθεσης και ανταγωνισμού στους κόλπους των εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων στρέφοντάς τους τον έναν εναντίον του άλλου. Ο στόχος είναι προφανής: να ξεφύγουν, μέσα από το προπέτασμα καπνού, οι πραγματικά υπεύθυνοι για την κατάσταση στην εκπαίδευση, αλλά κυρίως να διασπαστεί η εκπαιδευτική κοινότητα και να γίνει έτσι αδύναμη να αντιμετωπίσει το νέο εργασιακό μεσαίωνα που της ετοιμάζουν.
Αν συνδέσουμε μάλιστα το γεγονός αυτό με τη σταδιακή καθιέρωση της δεύτερης ειδικότητας που θεσπίστηκε πρόσφατα, τότε προβλέπουμε μια πλήρη ανατροπή στο εργασιακό πλαίσιο, ειδικότερα στις οργανικές θέσεις και στις αναθέσεις μαθημάτων.
Οι εκπαιδευτικοί σήμερα βρίσκονται μπροστά σε μια «επιχείρηση» συνολικής αλλαγής του τοπίου στη δημόσια εκπαίδευση. Το Υπουργείο Παιδείας, σιγά και σταθερά, προετοιμάζει το έδαφος για την δημιουργία εκπαιδευτικών χωρίς ωράριο, έτσι ώστε αμέσως μετά να νομιμοποιήσει στην κοινή γνώμη τα σχέδιά του για μετακινήσεις, μετατάξεις και απολύσεις, καθώς η πρόσφατη ρύθμιση για τις ξένες γλώσσες οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, αμέσως μετά τη μεταβατική φάση, σε απώλεια οργανικών θέσεων, σε μετακίνηση εκπαιδευτικών από νομό σε νομό, σε διάθεση, σε μετάταξη και βεβαίως σε απόλυση. Γίνεται φανερό ότι αυτά τα σχέδια αφορούν κάθε εκπαιδευτικό, κάθε γονιό και κάθε μαθητή, γιατί πρόκειται για συντριπτικό χτύπημα στη δημόσια εκπαίδευση, στο περιεχόμενο και τις κατευθύνσεις της.
Αναβάθμιση του Δημόσιου σχολείου δε σημαίνει συρρίκνωση των επιλογών του μαθητή, αλλά υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίσει σε όλα τα παιδιά, µέσω της δηµόσιας εκπαίδευσης, τα εφόδια που είναι απαραίτητα για επαρκή ξενόγλωσση εκπαίδευση και όχι να εξαναγκάζει την ελληνική οικογένεια να τα αναζητά και να τα ακριβοπληρώνει σε ιδιωτικά φροντιστήρια.
Απαιτούμε άμεσα το Υπουργείο να αποσύρει την εγκύκλιο που υποβαθμίζει την ξενόγλωσση εκπαίδευση στο δημόσιο σχολείο και ουσιαστικά καταργεί οργανικές θέσεις συναδέλφων και να εγκαταλείψει κάθε ιδέα για «μπάλωμα» του ωραρίου των εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών με μαθήματα άλλων ειδικοτήτων.
Θεωρούμε ότι η εκµάθηση δύο ξένων γλωσσών µέσα στο δηµόσιο σχολείο με ελεύθερη επιλογή, σε συνδυασµό µε κρατική πιστοποίηση της αποκτηθείσας γνώσης, είναι το ελάχιστο που θα πρέπει να εξασφαλίζεται στους µελλοντικούς πολίτες της Ενωµένης Ευρώπης, όλων των κοινωνικών στρωµάτων.
Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Κοζάνης
16/06/2011 στις 3:21 μμ
Αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε δημοσιεύσει την ανάρτησή σας σε σχετική ομάδα στο facebook: http://www.facebook.com/home.php?sk=group_180430071976160&ap=1