Δεκ 10
19

Παρουσίαση μυθιστορήματος στην Πτολεμαΐδα

Κάτω από (Εκδηλώσεις) από στις 19-12-2010 και με ετικέτα

Ο Δήμος Πτολεμαϊδας, μέσω του Παλαιοντολογικού – Ιστορικού Μουσείου του παρουσιάζει την Δευτέρα 20/12/2010 στις 7.00 το βράδυ στο χώρο εκδηλώσεων του Μουσείου, το μυθιστόρημα με τίτλο «Σκιές οδοιπόρων», που έγραψε ο Παναγιώτης Νάννος.

Το έργο είναι ιστορικό και κοινωνικό, αφού χρονικά καλύπτει τον 20 αιώνα και σε αρκετά ιστορικά γεγονότα συμμετέχουν οι ήρωες του μυθιστορήματος, από την Μικρασιατική εκστρατεία που συμμετέχει ο πατέρας του ήρωα του βιβλίου, μέχρι τις μέρες μας. Ειδικότερα οι αναγνώστες του Νομού Κοζάνης θα αναγνωρίσουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου στοιχεία της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Το μυθιστόρημα διακρίθηκε στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Ιδρύματος «Βασιλική και Όλγα Σταυροπούλου» και αυτή η βράβευση αποτέλεσε την αφορμή για να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του Δημάρχου Πτολεμαΐδας κ. Γρηγορίου Τσιούμαρη  και της προέδρου του  Παλαιοντολογικού Ιστορικού Μουσείου  Πτολεμαΐδας κ. Σοφίας Τέλιου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Πορφύρης, Υπεύθυνος της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 3ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, γνωστός για την πολιτιστική του δραστηριότητα στην περιοχή, και ο κ. Αντώνης Σκιαθάς, από τους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του ’80, αλλά και φίλος της Πτολεμαΐδας, αφού την έχει επισκεφτεί αρκετές φορές και συμμετείχε σε ανάλογες εκδηλώσεις.

Αποσπάσματα από το έργο θα διαβάσουν οι κ.κ. Αλίκη Θεοδωρίδου και Νίτσα Χριστοφόρου ενώ το συντονισμό θα έχει η κ. Λένα Τζιούφα.

Λίγα Λόγια για το βιβλίο

Με αφορμή το αίτημα του γιου για αντιπαροχή ενός επαρχιακού σπιτιού στην επαρχία, ο ηλικιωμένος πατέρας επιστρέφει, ύστερα από χρόνια, στη γενέτειρα και στο πατρικό του. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ο ηλικιωμένος άντρας κατακλύζεται από αναμνήσεις: ζωντανεύουν στη μνήμη του περιστατικά, άνθρωποι ξεχωριστοί, προσωπικά και οικογενειακά επεισόδια. Προπαντός ο πρώτος εφηβικός έρωτας που σφράγισε τη ζωή του. Παράλληλα ο συγγραφέας κάνει, μέσω του αφηγητή του, μία δυνατή αναδρομή στο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο και τα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα του τόπου μας: από τη Μικρασία του εύζωνα πατέρα ως τα δικά του χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, του Εμφυλίου και των δεκαετιών που ακολούθησαν.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Παναγιώτης Νάννος γεννήθηκε στο Μορφοβούνι Καρδίτσας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες – Διοίκηση και Οικονομία της Υγείας, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές. Σήμερα είναι αναπληρωτής διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπου ανήκουν και τα νοσοκομεία του νομού Κοζάνης.  Αρθρογράφος, ερευνητής Τοπικής Ιστορίας και Λαογραφίας, τα κείμενά του δημοσιεύονται στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της Θεσσαλίας. Αν και είναι πολυγραφότατος,  ποτέ μέχρι τώρα δεν δημοσίευσε λογοτεχνικά κείμενα ή Ποίηση, με την οποία επίσης ασχολείται. Το μυθιστόρημα έλαβε Βραβείο Μυθιστορήματος στον Α΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό του «Ιδρύματος Βασιλική και Όλγα Σταυροπούλου» (2009), ενώ έχει λάβει επίσης το 1ο Βραβείο Διηγήματος (Σικελιανά 2006), διάκριση στην ποίηση (2008) και άλλες τιμητικές διακρίσεις.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *