Εργαλεία web στην εκπαίδευση
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μεσολόγγι
31 Δεκ 2018

Μεσολόγγι

Συντάκτης: Κατέρη Αγορίτσα | Κάτω από: Ιστορία

Θρήνος μεγάλος γίνεται μέσα στο Μεσολόγγι

το Μάρκο παν στην εκκλησιά, το Μάρκο παν στον τάφο.

΄ξήντα παπάδες παν μπροστά και δέκα δεσποτάδες

κι από μεριά Σουλιώτισσες τονε μοιρολογάνε.

Κι ο γερο-Νότης κάθονταν στου Μάρκου το κεφάλι

κι όλο του Μάρκου ν’ έλεγε κι όλο του Μάρκου λέει:


«Για σήκω απάνω Μάρκο μου, και μη βαριοκοιμάσαι.»

Κι αν΄ ο Βάλτος επροσκύνησε κι όλο το Ξηρομέρι.

Το Μεσολόγγι απόμεινε, δε θέλ’ να προσκυνήσει.

Στεργιάς το δέρνει ο Κιουταχής κι ο Αράπης του πελάγου.

Κι ο Μάρκος αποκρίθηκε, μ’ όσο κι αν ημπορούσε.

«Δεν μπορώ ο μαύρος να σταθώ, να σηκωθώ, να κάτσω

γιατί έχω βόλι στην καρδιά, στο πρόσωπο σκοτάδι.»

29 Δεκ 2018

Οι πρώτοι οικισμοί της Κύπρου

Συντάκτης: sernoukas | Κάτω από: Ιστορία

Νεολιθική Εποχή (8200-3900 π. Χ.)

Οι πρώτοι οικισμοί της Κύπρου εμφανίστηκαν πριν από περίπου 10.000 χρόνια. Αυτό επιβεβαιώνεται από την αρχαιολογική χρονολόγηση των ευρημάτων. Σταδιακά αναπτύχθηκαν πολιτισμοί στη βόρεια και τη νότια ακτή του νησιού. Αρχικά οι άνθρωποι της Νεολιθικής εποχής χρησιμοποιούσαν μόνο πέτρινα εργαλεία και η τέχνη της αγγειοπλαστικής δεν εμφανίστηκε μέχρι το 5.000 π. Χ.

Χαλκολιθική Εποχή (3900-2500 π. Χ.)

Στη μεταβατική αυτή εποχή μεταξύ της Λίθινης Εποχής και της Εποχής του Χαλκού, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο ο χαλκός. Αναπτύχθηκε η λατρεία της γονιμότητας στους οικισμούς της εποχής, οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι κυρίως στο δυτικό τμήμα του νησιού.

Εποχή του Χαλκού (2500-1050 π. Χ.)

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αρχίζει η ουσιαστική αξιοποίηση των κοιτασμάτων χαλκού στο νησί και αναπτύσσεται το εμπόριο με τη Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο και τα νησιά του Αιγαίου, όπου η Κύπρος ήταν γνωστή ως «Αλάσια». Μετά το 1400 π. Χ αρχίζουν να καταφθάνουν στην Κύπρο έμποροι από τις Μυκήνες. Αργότερα, κατά το 12ο και τον 11ο αιώνα εγκαθίστανται στην Κύπρο μεγάλα κύματα από Αχαιούς και τότε αρχίζει να διαδίδεται σε όλο το νησί η ελληνική γλώσσα, καθώς και τα ήθη και έθιμα και οι θρησκευτικές δοξασίες της Ελλάδας. Οι Αχαιοί ιδρύουν πόλεις-βασίλεια στην Πάφο, Σαλαμίνα, Κιτίο, Κούριο και αλλού.

Δείτε το στο slideshare.net

Γεωμετρική Περίοδος (1050-750 π. Χ.)

Ο εξελληνισμός του νησιού είναι πια γεγονός, και η Κύπρος διαθέτει τώρα δέκα πόλεις-βασίλεια. Φοίνικες από την Τύρο, ήδη έμπειροι θαλασσοπόροι και έμποροι εγκαθίστανται στο Κίτιο. Ο 8ος προ Χριστού αιώνας φέρνει στο νησί πλούτο και ευημερία. Η λατρεία της Αφροδίτης γνωρίζει περίοδο μεγάλης άνθησης.

Αρχαϊκή και Κλασσική Εποχή (750-325 π. Χ.)

Παρά την ευημερία της εποχής, η Κύπρος γνωρίζει τις επιπτώσεις αριθμού ξένων επιδρομών. Πρώτοι οι Ασσύριοι εισβάλλουν στο νησί, ανατρέποντας τουλάχιστο επτά πόλεις-βασίλεια. Μετά έρχονται οι Αιγύπτιοι. Η περίοδος της κυριαρχίας του Φαραώ Αχμόζη Β’ (569- 525 π. Χ.) είναι αρκετά ειρηνική αλλά μετά από λίγο καιρό η Κύπρος εμπλέκεται στις διαμάχες μεταξύ Ελλάδας και Περσίας. Ο Βασιλιάς Ευαγόρας της Σαλαμίνας (411-374 π. Χ.) ενοποιεί την Κύπρο και καθιστά το νησί ένα από τα κυρίαρχα πολιτιστικά και πολιτικά κέντρα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Ολόκληρη η Κύπρος υποδέχεται (333-325 π. Χ.) με ανοιχτή αγκαλιά το Μεγαλέξανδρο, Βασιλιά της Μακεδονίας, καθώς το νησί υποτάσσεται στην αυτοκρατορία του. Οι ειδικές γνώσεις των Κυπρίων στη ναυπηγική αποδεικνύονται ζωτικής σημασίας στις προετοιμασίες του στόλου του Μεγαλέξανδρου για την κατάκτηση της Εγγύς Ανατολής.

Ελληνιστική Περίοδος (325-58 π. Χ.)

Μετά το θάνατο του Μέγα Αλέξανδρου, αρχίζει η διαμάχη για τη διαδοχή μεταξύ των στρατηγών του μεγάλου στρατηλάτη, και τελικά η Κύπρος γίνεται επαρχία του ελληνιστικού κράτους των Πτολεμαίων της Αιγύπτου. Για τους επόμενους δυο αιώνες θα ανήκει στον Αλεξανδρινό κόσμο. ΟΙ Πτολεμαίοι καταργούν τις ανεξάρτητες πόλεις-βασίλεια και ενοποιούν το νησί με πρωτεύουσα την Πάφο. Οι Τάφοι των Βασιλέων στην Πάφο ανήκουν σε αυτή την περίοδο. Αυτή είναι και η εποχή που ο Κύπριος φιλόσοφος Ζήνων ο Κιτιεύς (το Κϊτι βρίσκεται κοντά στη σημερινή Λάρνακα), ιδρύει την περίφημη Σχολή των Στωικών στην Αθήνα.

Το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω, για έκτη κατά σειρά χρονιά, έχει αποφασίσει την χορήγηση υποτροφιών

https://blogs.sch.gr/sernoukas/files/2018/12/fibonacci_project_bee-bot_2011-2012.pdf (μερική οικονομική ενίσχυση ή/και πρόσβαση σε φροντιστήριο εξ αποστάσεως εκπαίδευσης) για την υποστήριξη της προετοιμασίας στις Πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις των ΑΕΙ/ΤΕΙ στην Ελλάδα, σε μαθητές των 2 τελευταίων τάξεων του λυκείου που κατάγονται αποκλειστικά από την Κωνσταντινούπολη.

υπόψη τις σχολικές επιδόσεις, τον βαθμό ανάγκης υποστήριξης και τις συνεντεύξεις/γραπτές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν. Υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλουν οι 2ης και 3ης γενιάς εκπατρισμένοι Κωνσταντινουπολίτες που βρίσκονται στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου και θέλουν να σπουδάσουν σε ΑΕΙ/ΤΕΙ της Ελλάδος.

Οι τελειόφοιτοι μαθήτριες/τές που έλαβαν πέρσι υποτροφία ή είχαν υποβάλει αίτηση πρέπει να υποβάλουν ξανά υποψηφιότητα.

Η προθεσμία υποβολής είναι η 17/11/2017. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να υποβληθεί

29 Δεκ 2018

επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Συντάκτης: sernoukas | Κάτω από: Υλικο

Η έρευνα – που αξιολογεί τις μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, των αλλαγών στις χρήσεις γης και των συνηθειών στην κατανάλωση του νερού- εκτιμά ότι ενώ από τη μία θα υπάρχουν αυξημένες πλημμύρες, από την άλλη θα επιδεινώνεται η λειψυδρία, ιδίως τα καλοκαίρια.

Οι συνέπειες αποδίδονται κατά κύριο λόγο στην κλιματική αλλαγή

(σε ποσοστό 80% ως 90%) και δευτερευόντως σε άλλους παράγοντες, όπως η χρήση της γης και του νερού (10% ως 20%).

  1. Οι ερευνητές προβλέπουν σημαντικές μειώσεις στην αναπλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα, ιδίως για την Ελλάδα (προβλέπεται μια ετήσια απώλεια της τάξης των 810 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού),
  2. την Ισπανία και την Πορτογαλία, κάτι που σημαίνει μειωμένη διαθεσιμότητα νερού για άρδευση γεωργικών καλλιεργειών, άρα και μειωμένη διαθεσιμότητα τροφίμων.
30 Νοέ 2015

Μάζεμα ελιάς

Συντάκτης: sernoukas | Κάτω από: Γλώσσα

Το μάζεμα της ελιάς παίζει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργειά της και στην ποιότητα του λαδιού. Υπάρχουν πολλοί τρόποι συγκομιδής και πολλά σύγχρονα …

elaioparagagoi

17 Φεβ 2011

ΣΚΙΟΥΡΟΣ

Συντάκτης: sernoukas | Κάτω από: Υλικο

ΣΚΙΟΥΡΟΣ

17 Φεβ 2011

ΛΥΚΟΙ

Συντάκτης: sernoukas | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΚΟ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΣΜΑ.

17 Φεβ 2011

ΕΛΑΦΙ

Συντάκτης: sernoukas | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

ΘΡΗΝΟΣ

17 Φεβ 2011

ΛΥΚΟΣ

Συντάκτης: sernoukas | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

17 Φεβ 2011

ΑΡΚΟΥΔΑ ΕΒΡΟΥ

Συντάκτης: sernoukas | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

ΑΡΚΟΥΔΑ ΕΒΡΟΥ