ΣΧΟΛΕΙΟ 2011 – 2012

Η τάξη μας (εμείς με το Ε΄1 τμήμα) αναλάβαμε να διοργανώσουμε την εκδήλωση του σχολείου μας για να τιμήσουμε την 28η Οκτωβρίου 1940.                                               Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε και να αναδείξουμε το παρακάτω θέμα:

ΚΑΡΔΙΤΣΑ:
Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
12 ΜΑΡΤΙΟΥ 1943 – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΤΟΥ 1943

Το πρωί της 12ης Μαρτίου 1943 δεν υπάρχουν μέσα στην πόλη της Καρδίτσας κατακτητές.
Οι κάτοικοι ξυπνούν σε μια πόλη ελεύθερη. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στην πλατεία. Τα τμήματα της Αντίστασης μπαίνουν συντεταγμένα στην πόλη.
Αυθόρμητα χιλιάδες Καρδιτσιώτες και Καρδιτσιώτισσες πανηγυρίζουν μαζί με τους αντάρτες. Είναι απερίγραπτες οι εκδηλώσεις ενθουσιασμού των κατοίκων.
Η Καρδίτσα είναι πια η πρώτη ελεύθερη πόλη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ραδιόφωνο του Λονδίνου μεταδίδει πανηγυρικά ότι οι Έλληνες αντάρτες απελευθέρωσαν την Καρδίτσα, την πρώτη ελεύθερη πρωτεύουσα νομού στην Ευρώπη.

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Μαρία: Η τυχερή που βρήκε το φλουρί στην κοπή πίτας της τάξης μας.

ΚΟΤΣΙΑ

Το βιβλίο της Γλώσσας είχε ένα αρχαιοελληνικό παιχνίδι, τα κότσια. Αφού μάθαμε τους κανόνες του, το παίξαμε κι εμείς μέσα στην αίθουσα. Πραγματικά το μάθημα αμέσως έγινε πολύ ενδιαφέρον. Το απολαύσαμε! Νικήτρια, η Αλεξάνδρα.

ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

Το πρώτο τρίμηνο είχαμε στην τάξη μας βασιλικούς και μοσχομύριζε όλη η αίθουσα. Τα Χριστούγεννα τους πήραμε στα σπίτια μας.

Μετά τα Χριστούγεννα φυτέψαμε τουλίπες, χωρίς ωστόσο μεγάλη επιτυχία. Παρακάτω μία από τις τυχερές τουλίπες απολαμβάνει τη θέα από το παράθυρο της τάξης μας.

Μετά τις διακοπές του Πάσχα φυτέψαμε τομάτες! Τις πεντανόστιμες, παλιές καρδιτσιώτικες τομάτες, αυτές που καλλιεργούσαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας. Θέλουμε να τις δοκιμάσουμε. Δείτε παρακάτω τους σπόρους που φυτέψαμε αλλά και τις ίδιες τις τομάτες όπως θα γίνουν για να τις φάμε!

GLOSSOMOBIL –  GOETHE INSTITUT

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

Στις 3 Μαΐου το όχημα Glossomobil έκανε στάση στο σχολείο μας και από αυτό κατέβηκαν και ήρθαν στην τάξη μας η κ. Karin Vavatzanidou  με τη βοηθό της  Alina Mangou –  μετά από πρόσκληση της καθηγήτριας της γερμανικής γλώσσας κ. Kerstin Noack.                                                                                                                                                Το Glossomobil, του ιδρύματος Γκαίτε, είναι ένα όχημα που περιοδεύει σε σχολεία της Ελλάδας και  μεταφέρει τη γερμανική γλώσσα με μοναδικό τρόπο.                                     Για δυο ώρες παίξαμε και χαρήκαμε εκπαιδευτικά παιχνίδια σχετικά με τη γερμανική γλώσσα.                                                                                                                                       Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς ότι ήρθαμε σε επαφή με το ίδρυμα που δίνει τα πτυχία της γερμανικής γλώσσας στην Ελλάδα και γνωρίσαμε νέους τρόπους εκμάθησης  μιας ξένης γλώσσας.

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Την Τρίτη 24 Απρίλίου μας επισκέφτηκε ο σχολικός μας σύμβουλος, κος Βασίλειος Κωτούλας. Έμεινε στην τάξη μας μία ώρα. Μας ανέπτυξε τρόπους δημιουργίας μικρών βιβλίων από εμάς τους ίδιους και μας έδειξε τέτοια βιβλία από άλλους μαθητές/τριες. Μας προέτρεψε να δημιουργήσουμε τα δικά μας βιβλία και όταν τα κάνουμε να τον καλέσουμε να τα διαβάσουμε παρέα.                                                                                         Είναι πολύ καλή ιδέα να γίνουμε μικροί συγγραφείς γράφοντας τα δικά μας βιβλία!

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου ο σχολικός μας σύμβουλος ξαναήρθε στην τάξη μας. Αυτή τη φορά όχι για να μας πει κάτι, αλλά για να μας ακούσει. Τον προσκαλέσαμε για να του διαβάσουμε τα βιβλία που γράψαμε. Και δεν ήταν και λίγα… 16 βιβλία όσοι και οι μαθητές/τριες της τάξης μας.                                                                                                   Πριν αρχίσουμε να διαβάζουμε τα βιβλία μας ο Κωστής με την κιθάρα του και ο Πάρις με το βιολί του έπαιξαν μια μουσική σύνθεση που ετοίμασαν για την τηλεδιάσκεψη που θα κάναμε αμέσως μετά. Τι ωραία να αρχίζει έτσι η μέρα! Τι όμορφο που είναι το σχολείο!

ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ – ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Με την κ. Στέλλα Ζαμπάλου επεξεργαστήκαμε πληροφορίες και γεγονότα σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη και αν αυτό συνδέεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εργαστήκαμε σε ομάδες, δώσαμε συνεντεύξεις, απαντήσαμε σε ερωτηματολόγια ατομικά και ομαδικά, χρησιμοποιήσαμε το διαδίκτυο, καταγράψαμε την άποψή μας. Εργαστήκαμε σαν μικροί επιστήμονες!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ

Οι Δ΄- Ε΄- ΣΤ΄ τάξεις του σχολείου μας πραγματοποίησαμε  δραστηριότητες για να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.                                                                   Στην αρχή μιλήσαμε για τη σημασία και την ανάγκη του εορτασμού της ημέρας αυτής και παρακολουθήσαμε προβολή ταινίας.                                                                                       Στη συνέχεια πήγαμε στο διπλανό   Πάρκο της Πλατείας Ακαδημίας όπου:                         Χωριστήκαμε σε ζευγάρια και το καθένα έφτιαξε μια ζωγραφιά με οικολογικό περιεχόμενο γράφοντας ταυτόχρονα κι ένα σύνθημα για την προστασία του περιβάλλοντος.                                                                                                             Χωριστήκαμε επίσης  σε ομάδες των 6 – 8 ατόμων και σε κάθε ομάδα τα παιδιά  φτιάξαμε με τα σώματά μας  μια εικόνα για να στείλουμε το δικό μας οικολογικό  μήνυμα. Επίσης κάθε ομάδα ανέλαβε να καθαρίσει ένα μέρος του πάρκου από τα σκουπίδια του τριήμερου.                                                                                                             Στο τέλος παραδώσαμε το πάρκο  πεντακάθαρο με την ελπίδα όλοι όσοι το επισκέπτονται να παραδειγματιστούν από αυτό που κάναμε, ώστε να συνεχίσουν να το  διατηρούν καθαρό.                                                                                                                       Μετά από όλες αυτές τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες στο παρκάκι μας επιστρέψαμε στο σχολείο και μπήκαμε όλοι στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων. Εκεί κάθε ομάδα ανέλυσε στα υπόλοιπα παιδιά το οικολογικό της μήνυμα.

ΛΗΞΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Τρίτη 12 Ιουνίου στο χώρο του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για τη λήξη του σχολικού έτους.                                         Η γυμνάστρια του σχολείου κ. Δήμητρα Καραγιώργου παρουσίασε  αθλητικές εκδηλώσεις  – στις οποίες συμμετείχαμε κι εμείς – για όλες τις τάξεις: δρομικά παιχνίδια, μουσικοκινητική αγωγή, θεατρικό δρώμενο και παραδοσιακούς χορούς.                         Στους αθλητικούς αγώνες με το άλλο τμήμα της πέμπτης φυσικά και νικήσαμε!!    Κάναμε επίσης ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο με την καθηγήτρια της γερμανικής γλώσσας κ. Kerstin Moack.

ΝΙΚΗΣΑΜΕ!

Το απόγευμα της ίδιας μέρας (Τρίτη 12 Ιουνίου) ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου πραγματοποίησε έκθεση ζωγραφικής στους διαδρόμους του σχολείου όπου παρουσιάσαμε τα έργα μας που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους με την καθοδήγηση της ζωγράφου κ. Κατερίνα Καραγιάννη. Παραλάβαμε και τα αναμνηστικά βραβεία για τη συμμετοχή μας στο εικαστικό αυτό εργαστήρι. Την έκθεση επισκέφτηκαν πλήθος κόσμου  – γονείς, συγγενείς, φίλοι και παλιοί συμμαθητές/τριες – και όλοι έμεινανκατάπληκτοι με τα αριστουργήματά μας. Η κ. Κατερίνα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ζωγράφιζε τα πρόσωπά μας!                                                               Ευχαριστούμε τη μαθήτρια της τάξης μας, Λυδία Μπούνια, για τις παρακάτω φωτογραφίες της εκδήλωσης!