Έκδοση άδειας διδασκαλίας από τη βαυαρική κυβέρνηση

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Όλοι οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε εγκεκριμένα και επιχορηγούμενα από τη βαυαρική κυβέρνηση σχολεία (δημοτικά και γυμνάσια) είναι απαραίτητο να έχουν λάβει προηγουμένως άδεια διδασκαλίας, η οποία εκδίδεται από την Περιφερειακή Διοίκηση Άνω Βαυαρίας για τα σχολεία του Μονάχου και από την Περιφερειακή Διοίκηση Μέσης Φρανκονίας για τα σχολεία της Νυρεμβέργης.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται από τον εκπαιδευτικό στο Γραφείο Σ.Ε. Μονάχου και υποβάλλονται στην αντίστοιχη Περιφερειακή Διοίκηση προς έγκριση. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 15η Ιουλίου για το επόμενο σχολικό έτος. Τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για έκδοση άδειας/αδειών διδασκαλίας είναι:

 

  1. Τα αποδεικτικά σπουδών (Βασικό Πτυχίο και τυχόν μεταπτυχιακές σπουδές) μεταφρασμένα στη Γερμανική
  2. Πιστοποιητικό αναλυτικής Βαθμολογίας για το βασικό Πτυχίο μεταφρασμένο στη Γερμανική
  3. Βιογραφικό σημείωμα στη Γερμανική.
  4. Αποδεικτικό Γερμανομάθειας α) επιπέδου τουλάχιστον Α2 για διδασκαλία ελληνικών μαθημάτων και β) επιπέδου Γ1/C1 για εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μαθήματα στη Γερμανική
  5. Οτιδήποτε άλλο ζητηθεί σε σχέση με το αντικείμενο διδασκαλίας

 

Διευκρινίζεται ότι εκπαιδευτικοί που δεν διαθέτουν Γερμανομάθεια (επειδή προέρχονται από εναλλακτικό πίνακα) έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση και να λάβουν προσωρινή άδεια για ένα έτος έως ότου καταθέσουν πιστοποιητικό Γερμανομάθειας Α2. Σε περίπτωση που εκπαιδευτικός για οποιονδήποτε λόγο δεν δύναται να λάβει άδεια διδασκαλίας, τότε δεν έχει δικαίωμα να εργάζεται σε επιχορηγούμενο σχολείο .

Η άδεια διδασκαλίας τίθεται στον προσωρινό Α.Φ. που τηρείται στο Γραφείο Σ.Ε. Το κόστος έκδοσης καλύπτεται από την υπηρεσία. Επιπλέον, οι εποπτεύουσες βαυαρικές υπηρεσίες (η Επιθεώρηση Σχολείων) έχουν δικαίωμα να προβούν σε επιτόπιο έλεγχο στο σχολείο για θέματα τήρησης της νομιμότητας. Από το τρέχον σχολικό έτος 2017/2018 οι άδειες διδασκαλίας δεν θα είναι αορίστου χρόνου, αλλά εκδίδονται με μέγιστη διάρκεια τα πέντε έτη και ελάχιστη το ένα. Η παιδαγωγική ικανότητα θα διαπιστώνεται μετά από τυπική παρακολούθηση της διδασκαλίας και εφόσον τηρούνται τα προβλεπόμενα (ετήσιο, εβδομαδιαίο, ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας/εφαρμογή προγράμματος σπουδών). Η διαδικασία αυτή οφείλει να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Ιουνίου.

Για την αποζημίωση εξωτερικού/επιμίσθιο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε επιχορηγούμενα σχολεία ισχύει η Κ.Υ.Α. αρ. 2/12870/ΔΕΠ στο Φ.Ε.Κ. 1740Β/15.06.2016.

Μόναχο, 11 Ιουνίου 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *