Απάντηση στην ανακοίνωση της ΠΕΕΔ για απειλές και διαγραφές μελών της.

“ Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι”.

Απάντηση στην ανακοίνωση της ΠΕΕΔ για απειλές και διαγραφές μελών της.

 

 Η παραπάνω παροιμία θα μπορούσε να δοθεί ως απάντηση στo δημοσίευμα της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών σχολικών μονάδων Α/θμιας Εκπ/σης στις 14/3/14. Η ΠΕΕΔ με δελτίο τύπου αναφέρεται στην έντονη προσπάθεια εκφοβισμού των στελεχών της εκπαίδευσης και επικαλείται τη διαγραφή της διευθύντριας από το σύλλογο της Καρδίτσας.

  Ως ΔΣ του συλλόγου Π.Ε Καρδίτσας, θεωρούμε χρέος μας να παρουσιάσουμε τα πραγματικά γεγονότα, της άλλης όψης του νομίσματος.

Τα συμπεράσματα δικά σας….

 

  «Η Ένωση Διευθυντών στηρίζει τους συναδέλφους διευθυντές στον πολυσύνθετο και πολυεπίπεδο ρόλο τους και τους καλεί να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το ήρεμο κλίμα και τη συνεργατική δράση στις σχολικές τους μονάδες. Τα θέματα της εκπαίδευσης μπορούν να λυθούν μόνο με ενωμένους τους εκπαιδευτικούς, με διάλογο και  διατύπωση προτάσεων και όχι με απειλές και διαγραφές», απόσπασμα από την ανακοίνωση της ΠΕΕΔ.

  Στην προκειμένη όμως περίπτωση, η εν λόγω διευθύντρια, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αφότου ανέλαβε τη διεύθυνση της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας, φρόντισε με τη συμπεριφορά της και τους χειρισμούς της να διαταραχτεί η  επιδιωκόμενη συνεργατική σχέση και το ήρεμο κλίμα. Για μια σειρά ζητημάτων που αφορούσαν δράσεις του σχολείου, αποφάσιζε μόνη της χωρίς να ενημερώνει ή να συζητά με τους εκπαιδευτικούς, υποτιμούσε την προσφορά τους, απαξίωνε τη λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων και τους ίδιους, έκανε δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από αυτό που προτρέπει η ίδια η ΠΕΕΔ για τα μέλη της.

   Η σταγόνα που έκανε να ξεχειλίσει το ποτήρι ήταν η προσπάθεια από μέρους της διευθύντριας να υπογραφεί το πρακτικό για την ΑΕΕ και τη συγκρότηση ομάδων. Οι εκπαιδευτικοί,  χωρίς καν να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στη συγκρότηση ομάδων, ζήτησαν αναστολή της διαδικασίας ώστε να υπάρξει η προβλεπόμενη και από τη νομοθεσία ενημέρωση. Άλλωστε αυτή ήταν και η έκκληση του ΔΣ του Συλλόγου μας προς τους συναδέλφους, όταν επισκέφτηκε τη σχολική μονάδα πριν τη συνεδρίαση. Ενημέρωσε δε τη διευθύντρια για τη θέση του κλάδου σχετικά με την αυτοαξιολόγηση, επικαλούμενο τόσο τις αποφάσεις της ΔΟΕ όσο και της Γενικής συνέλευσης του Συλλόγου και  της ζητήθηκε να μη τεθεί το ζήτημα της συγκρότησης ομάδων προς συζήτηση στην επικείμενη συνεδρίαση.

  Η διευθύντρια αγνόησε  όχι μόνο την πρόταση του ΔΣ, αλλά και την ομόφωνη πρόταση του συλλόγου διδασκόντων, ζητώντας να υπογραφεί εκείνη τη στιγμή το πρακτικό που η ίδια είχε ετοιμάσει από πριν. Όταν σύσσωμος ο σύλλογος διδασκόντων αποχώρησε από τη συνεδρίαση δεν δίστασε να προχωρήσει και σε προσωπικές απειλές.

   Ακολούθησαν συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι ζήτησαν την συμπαράσταση του Συλλόγου. Το ΔΣ  πήρε την πρωτοβουλία και πραγματοποίησε συνάντηση με τη διευθύντρια, ζητώντας της να προσπαθήσει να εκτονώσει την κατάσταση. Μάταια όμως.

  Από μέρους μας  θεωρούμε ότι εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες προκειμένου να εξομαλυνθούν τα πράγματα. Όταν όμως από τη μεριά της διεύθυνσης εξαπολύονται απειλές προς τους συναδέλφους και γενικά το όλο κλίμα δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία του σχολείου και την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου των εκπαιδευτικών, τότε χρέος μας είναι να σταθούμε δίπλα στον κάθε εκπαιδευτικό και να τον υπερασπιστούμε. Αυτός εξάλλου είναι και ο κύριος λόγος ύπαρξης του σωματείου μας. Σημειώστε δε, πως δεν διέγραψε το ΔΣ αλλά η Γενική Συνέλευση και μάλιστα με  134 υπέρ, 7 λευκά και κανένα κατά.

  Γνωρίζουμε πως οι καιροί είναι δύσκολοι και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι ενωμένοι. Ενωμένοι όμως στην προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και ενάντια σε ενέργειες και τακτικές που στοχεύουν στη διάσπαση του κλάδου.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Καρδίτσας

Κατηγορίες: Uncategorized. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.