ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΣΙΓΓΑΝΟΠΑΙΔΩΝ-ΑΠΟΦΑΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

plastiras.jpg

Ημερομηνία: 16-1-2012

ΠΡΟΣ:  1. Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία

2. Μ.Μ.Ε.

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εντάξει τους μαθητές Ρομά, του 4ου Δ. Σχ. Σοφάδων και του 19ου Δ. Σχ. Καρδίτσας σε σχολεία του Δήμου Σοφάδων και της πόλης της Καρδίτσας αντίστοιχα, έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στον εκπαιδευτικό κόσμο και ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς των σχολείων που εμπλέκονται, καθώς και στους γονείς  των μαθητών των σχολείων που υποδέχονται τα τσιγγανόπαιδα.

Το Δ. Σ. του συλλόγου καταγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας, που στο μέσο της σχολικής χρονιάς και χωρίς προγραμματισμό προχώρησε στην εφαρμογή τέτοιας απόφασης.

Πιστεύουμε πως πρώτα θα έπρεπε να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους (γονείς, εκπαιδευτικούς, τοπική κοινωνία, τοπικούς φορείς). Είμαστε υπέρ της σταδιακής και ουσιαστικής ένταξης όλων των τσιγγανοπαίδων. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο πρέπει να ακολουθηθεί μια διαφορετική πολιτική, που να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Το Δ. Σ. εκτιμά  πως για να λυθεί οριστικά και όχι ευκαιριακά το πρόβλημα απαιτούνται τα παρακάτω:

Να συνεχίσουν να λειτουργούν τα δύο παραπάνω σχολεία  σαν προπαρασκευαστικά, προετοιμάζοντας τους μαθητές, ώστε να γίνουν ικανοί να ενταχθούν  σε σχολεία της επιλογής τους.

Να υπάρξει συστηματική φοίτηση στα νηπιαγωγεία.

Να χρηματοδοτηθούν όλες οι απαιτούμενες δράσεις (διατροφή, υγιεινή, περίθαλψη) αυτών των παιδιών.

Να ενισχυθούν τα σχολεία υποδοχής με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και την ιδιαίτερη παιδαγωγική καθοδήγηση για την διαμόρφωση διαπολιτισμικών δομών και συμπεριφορών.

Καλούμε το Υπουργείο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, να  αναλάβει πρωτοβουλία για ειλικρινή διάλογο και υλοποίηση εκπαιδευτικής πολιτικής, που να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί καινούρια.


Ημερομηνία: 19-1-2012

ΠΡΟΣ:   1. Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία

2. Μ.Μ.Ε.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου σχετικά με το θέμα  της ένταξης των μαθητών ρομά σε σχολεία του Δήμου Καρδίτσας και του Δήμου Σοφάδων, ομόφωνα αποφάσισε:

Σε καμιά περίπτωση την αναποτελεσματική πολιτική και τις παλινωδίες του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι δυνατό να τις επωμιστούν οι εκπαιδευτικοί.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση καταγγέλλουμε κάθε ενέργεια τρομοκράτησης και προσπάθειας εκφοβισμού, όπως η φημολογούμενη Ε.Δ.Ε. προς τους εκπαιδευτικούς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων, με αφορμή τη σύνταξη πρακτικού-προτάσεων  για τη φοίτηση των τσιγγανοπαίδων στο σχολείο τους. Θεωρούμε  ότι αυτό είτε αφορά το Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να εκθέσουν την πραγματική κατάσταση του σχολείου τους και να προτείνουν τις καλύτερες δυνατόν λύσεις όπως τους ζητήθηκε, είτε οποιοδήποτε άλλο συνάδελφο, κάθε άλλο παρά εκπαιδευτική και αποτελεσματική πρακτική αποτελεί.

Τέτοιες  τακτικές μόνο προβλήματα δημιουργούν στα ήδη υπάρχοντα. Αν το Υπουργείο Παιδείας θέλει πραγματικά να υπάρξει αποτελεσματικότητα, πρέπει σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και μέσα από ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από την αρχή να θέσει τις βάσεις, ώστε να υπάρξει σταδιακή και ουσιαστική ένταξη των τσιγγανοπαίδων.

Κατηγορίες: Κύρια Θέματα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *