Καταγγελία αποφάσεων για ολοήμερο σχολείο-δεύτερη ξένη γλώσσα

plastiras.jpg

Ημερομηνία: 9-6-2011

 ΠΡΟΣ:   1. Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία

                                                                                                                                       2. Μ.Μ.Ε.

 

ΘΕΜΑ: «Ολοήμερο Σχολείο-Δεύτερη ξένη γλώσσα»

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καρδίτσας «Ν. Πλαστήρας», ομόφωνα καταδικάζει τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, που πάρθηκαν βιαστικά και απρογραμμάτιστα, δίνοντας διπλό χτύπημα στην ποιότητα και το κοινωνικό χαρακτήρα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Στο όνομα του μνημονίου και για καθαρά οικονομικούς λόγους, μετά τις καταργήσεις- συγχωνεύσεις σχολείων, κλείνει τα μικρά ολοήμερα σχολεία και καταργεί τη δεύτερη ξένη γλώσσα.  

Το κλείσιμο των ολοήμερων σχολείων πλήττει τον προγραμματισμό της ελληνικής οικογένειας, αφού αποκλείει μεγάλο αριθμό μαθητών βάζοντας τον περιορισμό να είναι αποδεδειγμένα εργαζόμενοι ή άνεργοι και οι δύο γονείς. Απαξιώνει το ολοήμερο σχολείο, μετατρέποντάς το στην ουσία σε «χώρο φύλαξης παιδιών». Οδηγεί στην απώλεια επιπλέον θέσεων εκπαιδευτικών, δημιουργώντας υπεραριθμίες, μειωμένες αποσπάσεις και προσλήψεις.  

Με την κατάργηση της δεύτερης ξένης γλώσσας οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης χάνουν το δικαίωμα της επιλογής. Δημιουργούνται μαθητές δύο ταχυτήτων γιατί άλλοι θα έχουν διδαχτεί και άλλοι όχι τη γλώσσα που θα επιλεγεί «αναλογικά» από τη Δ/νση Εκπ/σης. Το τέχνασμα του Υπουργείου για τη μη αξιολόγηση ή τη μετακίνηση των μαθητών σε άλλο σχολείο δε λύνει, απλώς καλύπτει το πρόβλημα. Επιπλέον πολλοί εκπαιδευτικοί γαλλικής και γερμανικής γλώσσας θα χάσουν τη θέση τους.

Ζητούμε την ανάκληση όλων αυτών των αποφάσεων, τη συνέχιση λειτουργίας των  ολοήμερων σχολείων και τη διατήρηση της ελεύθερης επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας.

 Στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε κάθε μορφή αγώνα και συνεχίζουμε δυναμικά όλοι μαζί γονείς, εκπαιδευτικοί, η κοινωνία ολόκληρή, γιατί η παιδεία μας αφορά όλους, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής αντικοινωνικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.

Από το Δ.Σ.

Κατηγορίες: Κύρια Θέματα. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *