Δασικές Πυρκαγιές

Αγαπητοί μας φίλοι,

η ΣΤ΄ τάξη του Σχολείου μας, φέτος, ασχολήθηκε με το μεγάλο και σημαντικό πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών. Η φωτιά στα δάση αφορά όλους μας, αφενός μεν γιατί γύρω από την πόλη μας υπάρχουν όρη, όπως τα Γεράνεια (Ελατιάς) κι ο Πατέρας με πανέμορφα δάση τα οποία έχουμε χρέος να αγαπάμε να φροντίζουμε και να προστατεύουμε και αφετέρου γιατί η ενημέρωση των πολιτών στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι το σπουδαιότερο πράγμα που πρέπει να φροντίζει το κράτος μέσα από την εκπαίδευση των μαθητών στα σχολεία, έτσι ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να περιορίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο τα καταστροφικά αποτελέσματά της που μπορεί να είναι, όπως είδαμε και πέρσι στην Κινέτα και στο Μάτι Αττικής, η απώλεια ανθρώπινων ζωών, περιουσίας, καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος κλπ.

Γεράνεια Όρη (Ελατιάς)

Όρος Πατέρας

Για να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας στο σπουδαίο αυτό θέμα κάναμε μια σειρά από διάφορες δραστηριότητες: 1) Συγκεντρώσαμε πληροφορίες για τις δασικές πυρκαγιές, 2) Κάναμε σφυγμο-μετρήσεις με ειδικό ερωτηματολόγιο σε 100 κατοίκους των Μεγάρων για να δούμε τις απόψεις των συμπολιτών μας σχετικά με τις δασικές πυρκαγιές, 3) Παίξαμε παιχνίδια ευαισθητοποίησης, 4) Δημιουργήσαμε αφίσες με τα συνθήματα «ΟΧΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ» και «Η ΦΩΤΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ» με τις οποίες πήραμε μέρος σε διαγωνισμό της WWF και 5) Επισκεφθήκαμε στις 22 Μαΐου την Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης μας. Τα παιδιά συζήτησαν με τους πυροσβέστες κι έμαθαν πολλά πράγματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, για τον τρόπο άμεσης δράσης της πυροσβεστικής, είδαν τα εργαλεία που υπάρχουν μέσα σ’ ένα πυροσβεστικό όχημα για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς, έριξαν νερό με την πυροσβεστική μάνικα κι έμαθαν πώς λειτουργούν οι πυροσβεστήρες.

Παρακάτω σας αναφέρουμε μερικές από τις πληροφορίες που συλλέξαμε, τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων και λίγα λόγια από τα οφέλη που αποκομίσαμε από την επίσκεψή μας στην πυροσβεστική υπηρεσία.

Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα φαινόμενο στενά συνδεδεμένο με τη Μεσόγειο. Τα μεσογειακά δάση είναι προσαρμοσμένα στη φωτιά. Έτσι, έχουν συνήθως τη δυνατότητα της φυσικής αναγέννησης. Όμως… η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των πυρκαγιών, της έντασής τους και της έκτασης των καμένων εκτάσεων καθιστούν τις πυρκαγιές σήμερα σημαντικό πρόβλημα για τα δασικά οικοσυστήματα.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο εκδηλώνονται περίπου 1.500 δασικές πυρκαγιές  και καίγονται κατά μέσο όρο 524.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων.

Μέχρι το 2100,  λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα έχουν αυξηθεί κατά 30 οι ημέρες αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς.

Οι άμεσες επιπτώσεις δασικών πυρκαγιών είναι: Καταστροφή πολύτιμων δασικών οικο-συστημάτων με σπάνια είδη, Επιπτώσεις στη ζωή των ζώων και των πουλιών, Κίνδυνος για ανθρώπους, σπίτια και καλλιέργειες, Απώλειες κτηνοτροφικού κεφαλαίου, Αλλοίωση του τοπίου, Οικονομικό κόστος κατάσβεσης.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις δασικών πυρκαγιών είναι: Απώλεια και υποβάθμιση της βλάστησης, Απώλεια ειδών πανίδας και των βιοτόπων τους, Απώλειες γόνιμου και παραγωγικού  εδάφους, Διάβρωση του εδάφους, Αύξηση των πλημμυρικών φαινόμενων, Ερημοποίηση.

ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ:

Ο άνθρωπος ευθύνεται τουλάχιστον για το 90% των πυρκαγιών.

Εμπρησμός από πρόθεση: Οι κυριότεροι λόγοι ενός εμπρησμού από πρόθεση είναι: Αλλαγή χρήσεων γης – καταπάτηση, Δημιουργία γεωργικής γης, Δημιουργία βοσκοτόπου, Αντεκδίκηση, Πυρομανής.

Πυρκαγιά από αμέλεια: Οι Κυριότεροι λόγοι μιας πυρκαγιάς από αμέλεια είναι: Κάπνισμα μελισσιών, Κάψιμο χόρτων ή κλαδιών, Θερμές εργασίες (ηλεκτροσυγκόλληση, τροχός κλπ. ), Ψήσιμο, Πέταμα τσιγάρου, Κατασκηνωτές / εκδρομείς, Πυροτεχνήματα, Κάψιμο απορριμμάτων, Καταλύτες οχημάτων. Τεχνικά αίτια: Οι Κυριότεροι λόγοι μιας πυρκαγιάς από τεχνικά αίτια είναι: Ανάφλεξη απορριμμάτων, Στύλος της ΔΕΗ, Βολή στρατού, Σπινθήρας μηχανής / αγροτικού μηχανήματος, Φωτιά σε όχημα, Βραχυκύκλωμα.

Η σημαντικότερη δράση για να πολεμήσουμε τις δασικές πυρκαγιές είναι
η πρόληψη.
Ξέρουμε όλοι όμως τι σημαίνει πρόληψη και αν ναι, πιστεύουμε όλοι το ίδιο;

Πρόληψη είναι η προσπάθεια που γίνεται για να προλάβουμε τις δασικές πυρκαγιές και να σταματήσουμε τις ενέργειες που οδηγούν σε αυτές. Περιλαμβάνει όλες τις δράσεις που πραγματοποιούνται πριν την εκδήλωση μιας δασικής πυρκαγιάς, οι οποίες αποσκοπούν: Να μειώσουν ή να εξαφανίσουν τα αίτια της. Να μειώσουν την έκταση και την έντασή της και να διευκολύνουν τον γρήγορο εντοπισμό της και το έργο των πυροσβεστών κατά την κατάσβεση.

Η πρόληψη είναι σημαντική γιατί:  Δεν χρειάζεται να συμβεί μια πυρκαγιά για να δράσουμε! Κοστίζει λιγότερο από την κατάσβεση. Μπορεί να βοηθήσει να λύσουμε ή να «μειώσουμε» το πρόβλημα για πολλά χρόνια. Μπορούν να συμμετέχουν όλοι, μικροί και μεγάλοι!

Γίνε κι εσύ ένας πρεσβευτής της πρόληψης!

Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών.

Ερεύνησε τα αίτια  σε τοπικό επίπεδο.

Μάθε για την επικινδυνότητα στην περιοχή σου.

Μίλα με τους ειδικούς.

Ευαισθητοποίησε τους μεγάλους για να μειώσουμε  τις πυρκαγιές από αμέλεια.

Ενημέρωσε αμέσως το 199 όταν δεις καπνό, φωτιά ή μια δραστηριότητα που μπορεί να οδηγήσει σε μια φωτιά.

Δούλεψε εθελοντικά σε επίπεδο γειτονιάς, χωριού, πόλης.

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ

Αποτελέσματα Σφυγμομέτρησης που κάναμε σε 100 κατοίκους των Μεγάρων

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1η) Πιστεύετε ότι ο τόπος μας έχει πρόβλημα με τις δασικές πυρκαγιές; Οι περισσότεροι κάτοικοι απάντησαν: Έχουμε αρκετό και μεγάλο πρόβλημα

2η) Έχετε ζήσει κάποια μεγάλη πυρκαγιά από κοντά και αν ναι σε ποια περιοχή και ποιο έτος; Οι περισσότεροι κάτοικοι απάντησαν: ΝΑΙ  (Κινέτα)

3η) Γνωρίζετε αν σε κάποια/κάποιες πυρκαγιές έχουν κινδυνεύσει σπίτια; Οι περισσότεροι κάτοικοι απάντησαν: Πολλές φορές

4η) Συνήθως τι καίγεται περισσότερο στις εκτάσεις που καίγονται στην περιοχή σας; Οι περισσότεροι κάτοικοι απάντησαν: Δέντρα

5η) Οι πυρκαγιές επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη του τόπου σας; Οι περισσότεροι κάτοικοι απάντησαν: Πάρα πολύ

6η) Πιστεύετε ότι οι περισσότερες φωτιές οφείλονται σε αμέλεια, πρόθεση ή φυσικά / τεχνικά αίτια; Οι περισσότεροι κάτοικοι απάντησαν: Σε πρόθεση

7η) Οι πυρκαγιές από αμέλεια στον τόπο σας σε ποιες αιτίες οφείλονται κυρίως; Οι περισσότεροι κάτοικοι απάντησαν: Κάψιμο χόρτων / κλαδιών, Κάψιμο σκουπιδιών, Πέταμα τσιγάρου

8η) Πού  οφείλονται οι πυρκαγιές από τεχνικά/φυσικά αίτια στον τόπο σας; Οι περισσότεροι κάτοικοι απάντησαν: Σε σπινθηρισμούς στο δίκτυο της ΔΕΗ,  Ανάφλεξη σκουπιδιών, Κεραυνός

9η) Για ποιο λόγο νομίζετε ότι συμβαίνουν οι πυρκαγιές από πρόθεση; Οι περισσότεροι κάτοικοι απάντησαν: Οικοπεδοποίηση, Πυρομανείς, Δημιουργία αγροτικής γης

10η) Ποιες είναι οι κυριότερες επιπτώσεις από τις δασικές πυρκαγιές στον τόπο σας; Οι περισσότεροι κάτοικοι απάντησαν: Απώλεια ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, Καταστροφή της φύσης

11η) Ήταν αποτελεσματικός ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν οι πυρκαγιές μέχρι σήμερα  από τους αρμόδιους φορείς;  Οι περισσότεροι κάτοικοι απάντησαν: Αρκετά

12η) Τι θα πρέπει να γίνει στον τόπο μας για να έχουμε λιγότερες πυρκαγιές; Οι περισσότεροι κάτοικοι απάντησαν: Ενημέρωση πολιτών, Ενίσχυση δασοπυρόσβεσης και Έργα πρόληψης.

13η) Αν μια περιοχή καεί, ποια είναι η καλύτερη λύση για να δημιουργηθεί ξανά το δάσος; Οι περισσότεροι κάτοικοι απάντησαν: Συνδυασμός Απαγόρευσης βόσκησης, Τεχνητής αναδάσωσης, Φυσικής αναγέννησης και Αντιδιαβρωτικών έργων

14η) Ως πολίτης έχετε ρόλο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών; Οι περισσότεροι κάτοικοι απάντησαν: ΝΑΙ

15η) Τι σκοπεύετε να κάνετε φέτος το καλοκαίρι για το πρόβλημα αυτό; Οι περισσότεροι κάτοικοι απάντησαν: Θα ειδοποιώ αμέσως την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199  και Δε θα ανάβω φωτιά

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΓΑΡΩΝ

Στις 22 Μαΐου 2019 επισκεφθήκαμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων. Συζητήσαμε με τον πυροσβέστη κ. Αντρέα Σπαθή από τον οποίο μάθαμε πολλά πράγματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για τον τρόπο άμεσης δράσης της πυροσβεστικής.

Μάθαμε:

Η αντιπυρική περίοδος του χρόνου είναι από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η  Οκτωβρίου. Σ’ αυτήν τη χρονική περίοδο δεν επιτρέπεται να ανάβουμε φωτιά στην αυλή ή τον κήπο του σπιτιού μας, στο εξοχικό μας και φυσικά πουθενά και για κανένα λόγο στο δάσος. Αν υπάρχει απόλυτη ν’ ανάψει κάποιος φωτιά π.χ. για να κάψει χόρτα ή σκουπίδια, πρέπει οπωσδήποτε να καλέσει την πυροσβεστική και να ζητήσει προληπτικά ένα όχημα για πυρασφάλεια.

Στο σπίτι προσέχουμε πολύ τα πολύμπριζα τα οποία δεν πρέπει να παραφορτώνουμε με πολλές πρίζες. Ν’ αγοράζουμε πολύμπριζα καλής ποιότητος και να τα ξεσκονίζουμε τακτικά γιατί η σκόνη μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Αν πιάσει φωτιά το λάδι στο τηγάνι, δε ρίχνουμε ποτέ νερό αλλά το σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα.

Πρέπει να έχουμε στο σπίτι πυροσβεστήρα ξηράς σκόνης και να ξέρουμε να τον χρησιμοποιούμε. Επίσης πρέπει κάθε τόσο να ελέγχουμε αν έχει λήξει η ημερομηνία κανονικής λειτουργίας του και χρειάζεται αναγόμωση.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς κρατάμε την ψυχραιμία μας και δεν μας πιάνει πανικός. Κατεβάζουμε αμέσως το Γενικό διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος και παίρνουμε τηλέφωνο την πυροσβεστική.

Καθαρίζουμε τα χόρτα γύρω από το σπίτι μας, κάτω από τα δέντρα του κήπου μας και από τα κεραμίδια της σκεπής. Επίσης μαζεύουμε τις τέντες, αν αντιληφθούμε ότι έπιασε πυρκαγιά.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς παίρνουμε τηλέφωνο στο 199. Δίνουμε την ακριβή διεύθυνσή μας ή την τοποθεσία που βρισκόμαστε κι εξηγούμε με λίγα λόγια τι συμβαίνει.

Είδαμε τα εργαλεία που υπάρχουν μέσα σ’ ένα πυροσβεστικό όχημα και τα οποία χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς.

Το πυροσβεστικό όχημα διαθέτει τσεκούρια, αλυσοπρίονο, τροχό κοπής μετάλλων, εργαλειοθήκες με μικρά εργαλεία, γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, σκάλες, μάνικες, αρκετό νερό κ.α.

Το σήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας: «ΘΑΡΣΕΙΝ ΣΩΖΕΙΝ»

Το τηλέφωνο της Πυροσβεστικής σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Κλείνουμε τη σύντομη αυτή παρουσίαση με τις ωραίες ζωγραφιές – τοιχογραφίες που θαυμάσαμε στον τοίχο της αίθουσας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και που είναι έργο του συμπολίτη μας πυροσβέστη Κωνσταντίνου Μήτσου.

1η : Φυσικό περιβάλλον – Δάσος.

Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής ρίχνει νερό σε δασική πυρκαγιά.

Αεροπλάνο της Πυροσβεστικής ρίχνει νερό σε δασική πυρκαγιά.

Η αφίσα μας: «ΟΧΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΗΚΑΜΕ»

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ;

Μεγάλη έκταση γης που σκεπάζεται από άγρια δένδρα, πεύκα, βελανιδιές, έλατα, καστανιές, οξιές, πουρνάρια κλπ. Τα δένδρα εκτός από την οικονομική τους χρησιμότητα για προμήθεια δηλαδή των γνωστών δασικών προϊόντων (ξυλεία, καυσόξυλα, κάρβουνα, ρετσίνι, καρποί κλπ.) έχουν μεγάλη κλιματολογική σπουδαιότητα. Αποτελούν δηλαδή εμπόδιο στους δυνατούς ανέμους, διευκολύνουν την απορρόφηση του νερού της βροχής από το έδαφος και εμποδίζουν το σχηματισμό καταρρακτών γιατί συγκρατούν με τις ρίζες τους το έδαφος όπου υπάρχουν. Χρησιμεύουν επίσης σαν τόποι βοσκής, κυνηγιού, ξεκούρασης, παραμονής αρρώστων κ.α. Τα δάση χωρίζονται σε φυσικά ή παρθένα και τεχνητά.
Αναφορικά με τα δένδρα που το αποτελούν, το δάσος λέγεται ομήλικο ή ανομήλικο, ανάλογα με το αν τα δένδρα του είναι της ίδιας ή διαφορετικής ηλικίας, αμιγές ή μεικτό, αν φυτρώνουν σε αυτό  ένα ή πολλά είδη δένδρων, δημόσιο ή ιδιωτικό κλπ. Η Ελλάδα στα αρχαία χρόνια ήταν σκεπασμένη ολόκληρη, όπως και όλη σχεδόν η ευρωπαϊκή ήπειρος, από πυκνότατα δάση, που σιγά σιγά τα αραίωσαν και τα αφάνισαν, πιο πολύ οι γεωργικές καλλιέργειες, η υλοτομία και οι πυρκαγιές. Α.Π.

Το δάσος είναι μια μεγάλη έκταση από δέντρα όπως πεύκα, έλατα, πλάτανοι, αγριοκερασιές, αγρι-αχλαδιές κλπ. μέσα στα  βουνά. Εκεί ζουν πολλά είδη ζώων. Λύκοι, φίδια, λαγοί, αλεπούδες, σκίουροι κ.α. Είναι ένα μεγάλο οικοσύστημα πολύ σημαντικό για τη ζωή μας. Δ.Τ. & Σ. Μ.

ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ;

Τα δάση είναι μια πολύτιμη πηγή πλούτου για κάθε χώρα. Προσφέρουν στην εθνική οικονομία την πρώτη ύλη για πολλά προϊόντα. Αυτή είναι η ξυλεία που χρησιμοποιείται απ? τον άνθρωπο σαν καύσιμη ύλη, για την παραγωγή επίπλων και χαρτιού, αλλά και στις διάφορες οικοδομές, στην μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τις τηλεπικοινωνίες και σε πάρα πολλές εφαρμογές. Όμως και αρκετούς θρεπτικούς καρπούς προσφέρουν τα δάση στους ανθρώπους, όπως και χίλια δυο βότανα που είναι απαραίτητα στην Παρασκευή φαρμάκων. Εκείνο όμως που χαρίζουν στην πλάση απλόχερα, είναι το πολύτιμο δώρο που λέγεται οξυγόνο, ο καθαρός ζωογόνος αέρας που χωρίς αυτόν είναι αδύνατο να ζήσει άνθρωπος ή ζώο πάνω στη γη. Π.Δ. 


ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟ ΔΑΣΟΣ
ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ;

Το δάσος επιδρά στο κλίμα του πλανήτη και αποτελεί την κυριότερη πηγή οξυγόνου. Γι? αυτό κάθε κράτος φροντίζει με εργασίες αναδασώσεων να διατηρεί το δασικό του πλούτο. Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασών καταστρέφονται από πυρκαγιές δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στο οικοσύστημα. Τα δάση εξαφανίζονται πολλές φορές και από την οικοπεδοποίησή τους από τους κερδοσκόπους και από την παράνομη υλοτομία. Στην κακή ποιοτική κατάσταση των δασών της Ελλάδας έχει συμβάλλει και η ανεξέλεγκτη βοσκή, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές, καθώς ανακόπτει τις φυσικές διαδικασίες ανάκαμψης του δάσους. Άλλοι κίνδυνοι που απειλούν τα δάση είναι οι επιδρομές εντόμων ή μυκήτων, ανεμοθύελλες ή χιονοθύελλες. Εξίσου αρνητικές συνέπειες επιφέρουν και οι αλλεπάλληλες εκχερσώσεις οι οποίες μειώνουν την έκταση των δασών. Η προστασία των δασών αποτελεί ένα ακόμα ζητούμενο των περιβαλλοντικών φορέων, όχι μόνο για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής, αλλά και για την προστασία σπανίων ειδών της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας. Ε.Τ. &Π.Μ.

ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Δεκάδες είδη ζώων και φυτών εξαφανίζονται καθημερινά. Αιτία είναι η ανεξέλεγκτη συρρίκνωση των βιοτόπων τους, το παράνομο κυνήγι, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και οι κλιματικές αλλαγές. 15.589 γνωστά ζώα και φυτά απειλούνται σοβαρά με εξαφάνιση, όπως τα γιγάντια πάντα, οι τίγρεις, η τίγρη της Σουμάτρα,  οι ρινόκεροι, η θαλάσσια χελώνα, η χελώνα caretta caretta ο αργυροπελεκάνος, τα δελφίνια της Μεσογείου, η μεσογειακή φώκια , η καφέ αρκούδα κ.α. Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν να καταστρέψουν περιοχές και είδη του φυτικού βασιλείου όπως το μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο στην Αυστραλία ο ποιος κινδυνεύει με αποχρωματισμό των κοραλλιών και το σταδιακό θάνατό τους που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού. Ο πιο μεγάλος ποταμός στην Ασία ο Γιάνγκ Τσε Γιάνγκ στην Κίνα, από την έλλειψη νερού καθώς και οι παγετώνες λιώνουν και εξαφανίζονται (και μαζί τους θα εξαφανισθούν και τα ζώα που ζουν εκεί). Επίσης τα δέντρα Alerce στη Χιλή και την Αργεντινή. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε στην αλλαγή του κλίματος, που επιφέρει την εξαφάνιση των ειδών, είναι να περιορίσουμε στο ελάχιστο την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Μ.Δ. 

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μεγάλη μείωση των δασών. Η μείωση αυτή οφείλεται σε καταστροφές που είναι φυσικές ή προκαλούνται από τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι κόβουν δέντρα για να χτίσουν σπίτια. Πολλές φορές βλέπουμε περιοχές που κάποτε ήταν πυκνά δάση τώρα να είναι πυκνοκατοικημένες πόλεις. Άλλη μια καταστροφή που οφείλεται στον άνθρωπο είναι οι πυρκαγιές από εμπρησμούς που μπορούν να κάψουν χιλιάδες στρέμματα δάσους. Επίσης οι άνθρωποι κόβουν δέντρα για να τα χρησιμοποιήσουν ως πρώτη ύλη  σε διάφορες κατασκευές (ξυλεία για τις οικοδομές, έπιπλα, χαρτί κλπ.). Ακόμα για τη μείωση των δασών ευθύνονται και οι φυσικές καταστροφές όπως π.χ. πλημμύρες, πυρκαγιές από κεραυνούς, η αποξήρανση δασών λόγω κλιματικών αλλαγών. Γι? αυτό όσο είναι καιρός πρέπει να φροντίσουμε να σωθούν τα δάση που έχουν απομείνει  και συγχρόνως να αναδασώσουμε τις περιοχές με τα καμένα δάση για το καλό της ανθρωπότητας. Π.Κ.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Η καταστροφή των δασών είναι μεγάλο πλήγμα για την ανθρωπότητα και τη φύση. Το έδαφος υποχωρεί, το οξυγόνο μειώνεται, το ζωικό και το φυτικό βασίλειο εξαφανίζεται. Οι καταρρακτώδεις βροχές σχηματίζουν στο έδαφος με τις πλημμύρες ορμητικούς χείμαρρους που παρασύρουν στο πέρασμά τους πολύ χώμα και ξεκόβονται βράχια.  Η αδιαφορία και η αχόρταγη επιθυμία του ανθρώπου για καλοπέραση μαζί με την εκμετάλλευση των δασών από μέρους του προκαλεί καταστροφές στα δάση του πλανήτη μας. Ο πλανήτης γη κινδυνεύει. Άνθρωποι, εμείς τα παιδιά εκπέμπουμε S.O.S. σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Ει.Μ. & Π.Π.& Κ.Π.   


ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ – ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 

Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια οι πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πολύ. Έτσι οι συνέπειες είναι πάρα πολλές και άσχημες, όπως μείωση των δασών, όχι καθαρό οξυγόνο, διάφορα αναπνευστικά προβλήματα κ.α. Το δάσος για μια μεγάλη πόλη είναι ένας πνεύμονας ζωής. Για να μην καταστρέφουμε τα δάση πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όταν κάνουμε διάφορες δραστηριότητες στο δάσος. Να προσέχουμε όταν ψήνουμε, όταν καίμε ξερά χόρτα αλλά και οι οδηγοί πρέπει να μην πετάνε τσιγάρα από τα αυτοκίνητά τους. Επίσης υπάρχουν κάποιοι κακοί άνθρωποι, οι εμπρηστές, οι οποίοι  καταστρέφουν επίτηδες το δάσος. Δ.Τ.

Μέτρα πυροπροστασίας

1) Καθαρίζουμε το χώρο από ξερά χόρτα, γκαζάκια υγραερίου και άλλα εύφλεκτα υλικά.
2)  Δημιουργούμε αντιπυρικές ζώνες για να μη μεταδίδεται η φωτιά.
3)  Έχουμε δεξαμενές γεμάτες με νερό και πυροσβεστικούς κρουνούς για ώρα ανάγκης.

Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση πυρκαγιάς: Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών. Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα. Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες). Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους. Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος ή δασική έκταση: Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά κλπ. Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία τους και την κατάσταση των κλαδιών τους. Απομακρύνετε όλα τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους. Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους τη στέγη και τα μπαλκόνια. Κλαδέψτε τα έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι σας. Αραιώστε γύρω από το κτίσμα την δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για λόγους ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, απομακρύνετε την δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων. Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή πλαστικούς οχετούς νερού στους τοίχους του κτίσματος. Προφυλάξετε, εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά. Καλύψτε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού του κτίσματος με ειδικό, μη εύφλεκτο, συρμάτινο σύρμα έτσι ώστε οι σπίθες να μην μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι. Αποφύγετε την κατασκευή ακάλυπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι σας. Τοποθετήστε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και μεριμνήστε για τη συντήρηση τους. Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς. Μία δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να σας προστατεύσουν από την πυρκαγιά.

Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά;

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά. Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται. Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς. Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Τι πρέπει να κάνετε έξω από το σπίτι σας, αν η πυρκαγιά πλησιάζει;

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Η ανάφλεξή τους μπορεί να συμβάλει στην μετάδοση της πυρκαγιάς στο κτήριο. Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες, κλπ) έτσι ώστε να εμποδίσετε τις καύτρες να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτηρίου. Κλείστε όλες τις παροχές στις συσκευές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το κτίσμα. Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος. Ανοίξτε την πόρτα του κήπου για να διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων. Τοποθετήστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου έτσι ώστε να ανέβει κάποιος άμεσα στη στέγη του. Η σκάλα θα πρέπει να τοποθετηθεί στην πλευρά του κτηρίου που βρίσκεται αντίθετα από την κατεύθυνση που έρχεται η πυρκαγιά. Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος με τις βρύσες που έχετε στο εξωτερικό του κτίσματος και απλώστε τους σωλήνες έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η περίμετρος του. Εάν η ορατότητα είναι μειωμένη ανάψτε τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά φώτα του κτηρίου για να γίνει περισσότερο ορατό μέσα από τους καπνούς.

Αν η πυρκαγιά είναι στο κατώφλι σας: Μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας, εκτός εάν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες. Μπείτε μέσα στο σπίτι μαζί με όλη την οικογένεια σας και τα κατοικίδια ζώα σας. Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός στο εσωτερικό του κτιρίου. Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα. Απομακρύνετε προς το εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες. Κλείστε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό του κτηρίου. Γεμίστε τις μπανιέρες, τις λεκάνες και τους κουβάδες έτσι ώστε να υπάρχει άμεσα εφεδρικό νερό. Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο. Προβλέψτε να έχετε ένα φακό και εφεδρικές μπαταρίες δίπλα σας σε περίπτωση που διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα. Αν το σπίτι σας είναι ξύλινη κατασκευή, αναζητήστε καταφύγιο σε γειτονικό κτιστό σπίτι. Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά: Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν. Ελέγχετε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και όλους τους εξωτερικούς χώρους του κτίσματος για πιθανές μικροεστίες και αναζωπυρώσεις.

ΠΟΙΟΙ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ

Οι δασοφύλακες προσέχουν το δάσος. Μη γίνει παράνομο κυνήγι από τους λαθροκυνηγούς ή να μην κοπούν δένδρα. Οι πυροσβέστες τρέχουν και σβήνουν τη φωτιά στο δάσος και δεν ησυχάζουν αν δεν σιγουρευτούν ότι έσβησε τελείως.  Αυτοί που ασχολούνται με το φύτεμα λουλουδιών και δένδρων και γενικότερα εμείς γιατί εμείς αποφασίζουμε αν θα υπάρχει δάσος ή όχι. Παράδειγμα ρίχνουμε ένα τσιγάρο που μπορεί να προκαλέσει  πολύ κακό στο δάσος. Να το κάψει και να το καταστρέψει τελείως. Ή ρίχνουμε σκουπίδια και το μολύνουμε. Λ.Φ.-Ν.Τ.

ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ

Για να φυτέψουμε δέντρα καθαρίζουμε πρώτα το γύρω χώρο απ? όλα τα ξερά χόρτα και κλαδιά, εάν υπάρχουν. Στη συνέχεια ανοίγουμε λακκούβες περίπου μισό μέτρο βάθος. Φυτεύουμε τα κατάλληλα φυτά που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή αυτή βάζοντάς τα μέσα στις λακκούβες που έχουμε ανοίξει και σκεπάζοντας από πάνω με μαλακό χώμα μέχρι να καλυφθούν όλες οι ρίζες τους. Τέλος τα ποτίζουμε με νερό και τα αφήνουμε να αναπτυχθούν. Υπάρχει και ο τρόπος μέσω αεροπλάνου που πετάει στη γη ειδικά διαμορφωμένους σπόρους μαζί με χώμα που είναι σαν μπαλάκια του τένις. Στη συνέχεια με τη φυσική βροχή και τη βοήθεια του ήλιου αρχίζουν να μεγαλώνουν.  Τη μέθοδο αυτή εφαρμόζουν κυρίως τα ξένα κράτη (Ιαπωνία, Κίνα, Αυστραλία, Αμερική).

ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Διευθύνσεις Δασών:  Διεύθυνση Δασών Δυτικής Αττικής

Δασαρχείο Μεγάρων:  Δασονομία Μεγάρων, Δασονομία Κινέττας

Πολίτες: Εμείς οι πολίτες για τα διάφορα θέματα που μας απασχολούν σχετικά με το δάσος, απευθυνόμαστε στα δασονομία που υπάγονται στο δασαρχείο. Αν καεί ένα δάσος ή κάποιος κάνει μια εκχέρσωση, κόψει δηλαδή μερικά δέντρα, θα πάει το δασονομείο και θα καταγράψει την περιοχή και μετά θα ενημερωθεί το δασαρχείο το οποίο με τη σειρά του θα κάνει την πρόταση να κηρυχτεί η περιοχή αυτή αναδασωτέα. Στη συνέχεια η νομαρχία που έχει τη διεύθυνση των δασών Δυτικής Αττικής θα κάνει τη δική της πρόταση και θα στείλει στην περιφέρεια που έχει τη γενική διεύθυνση δασών και ο περιφερειάρχης θα κηρύξει την έκταση αναδασωτέα. Όλα αυτά θα έχουν γίνει το πολύ μέσα σε 15 ημέρες. Αμέσως τότε ισχύουν οι νόμοι που υπάρχουν για τις αναδασωτέες εκτάσεις και απαγορεύονται όλα αυτά που προείπαμε (βοσκή, καλλιέργεια, εκχέρσωση κλπ.). Ο περιφερειάρχης ενημερώνει το υπουργείο όπου γράφεται στα πρακτικά και ο πρόεδρος της δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός έχουν την ευθύνη για την τήρηση των αποφάσεων αυτών. Από εκείνη τη στιγμή όποιος κάνει ένα παράπτωμα στην περιοχή αυτή δικάζεται και αρχικά παίρνει ένα πρόστιμο από το δασαρχείο κατόπιν υπάρχει ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο που είναι στη διεύθυνση δασών δυτικής Αττικής. Μετά ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο που είναι στην περιφέρεια και τέλος το μεγάλο δικαστήριο του συμβουλίου της επικρατείας. Οι αποφάσεις του συμβουλίου επικρατείας δεν προσβάλλονται από κανέναν και είναι οριστικές. Αντίστροφα τώρα, αν πρέπει να γίνει ένα έργο μέσα στο δάσος π.χ. ένας δρόμος ή μια γέφυρα, δίνεται εντολή από το υπουργείο και δίνονται τα χρήματα στην περιφέρεια. Αυτή με τη σειρά της τα δίνει στη νομαρχία που κι αυτή τα δίνει στη διεύθυνση δασών δυτικής Αττικής η οποία τα δίνει στο δήμο Μεγαρέων για να γίνει το έργο. Πάντως αν κάποιος δει φωτιά ή καπνό πρέπει  να τηλεφωνήσει στην Πυροσβεστική υπηρεσία στον αριθμό 199. Η πυροσβεστική των Μεγάρων έχει τηλέφωνο 2296089350 και 2296083199.

Ποια δάση έχουμε στην περιοχή μας; Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν δέντρα αλλά χαρακτηρίζονται δασικές;

Βόρεια των Μεγάρων υπάρχει το όρος Πατέρας που είχε καεί το 1985. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, τα δέντρα του είναι πολύ λίγα. Όμως σε όλο το όρος αυτό ισχύουν οι προστατευτικές διατάξεις των δασών. Ακόμα κι εκεί δηλαδή που δε φύτρωσαν δέντρα αλλά φρύγανα, θυμάρια, λουλούδια ή έγιναν λιβάδια ή απόμειναν οι βραχώδεις εκτάσεις κλπ. απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα αντίθετη με τις διατάξεις περί δασών. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο δάσος Χαλεπίου Πεύκης βορειοδυτικά στο όρος Πατέρας, το οποίο σώθηκε από τη φωτιά του 1985, στις περιοχές της Λούμπας, του Ζάχουλη, της Κορώνας. Δυτικά έχουμε τα δασωμένα ρέματα με τις απότομες πλαγιές και τις βραχώδεις εκτάσεις του Βαρυκού και του Πευκενέα και την οροσειρά των Γερανείων με ψηλότερη κορυφή τον Ελατιά. Αυτό το δάσος είναι από τους τελευταίους άθικτους πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει στην Αττική. Εκεί έχουμε μεγάλα πευκοδάση κι ένα σημαντικό ελατοδάσος. Νοτιοδυτικά υπάρχει το μεγάλο πευκοδάσος της Κινέτας που λόγω των καιρικών συνθηκών (πιο ζεστός καιρός, λιγότερο κρύο, περισσότερη υγρασία) είναι ένα υγιές πευκοδάσος. Νότια των Μεγάρων έχουμε τη φρυγανώδη δασική έκταση στο λόφο του Αγίου Γεωργίου της Πάχης που είναι και αρχαιολογικός χώρος (η Ηράκλεια Μινώα και δίπλα η Νισαία, το αρχαίο λιμάνι των Μεγάρων). Νοτιοανατολικά στην περιοχή της Αγίας Τριάδας έχουμε επίσης φρυγανώδεις δασικές εκτάσεις. Όλες οι προστατευτικές διατάξεις που ισχύουν για το δάσος και τις δασικές εκτάσεις ισχύουν και για τις φρυγανώδεις, τις χορτολιβαδικές και τις αναδασωτέες. 

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ

ΑΙΝΙΓΜΑ
Είναι φουντωτό με πλατιά φύλλα και από τα φύλλα πήρε τ? όνομά του. Τι είναι; Π.Μ.

ΑΝΕΚΔΟΤΟ
Ερ.: Τι δουλειά έχει ένα κινητό στο δάσος;
Απ.: Για να παίρνουν τηλέφωνο την πυροσβεστική τα ζώα όταν πιάνει φωτιά το δάσος

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ

Θέμα: «Η πολύ λαίμαργη μπουλντόζα που έφαγε όλα τα σπιτάκια και τα δέντρα». 

Ζούσε μια φορά κι έναν καιρό στο μεγάλο το βουνό μια πολύ λαίμαργη μπουλντόζα. Αυτή η μπουλντόζα ήταν τόσο πολύ λαίμαργη, που μια μέρα αποφάσισε να φάει όλα τα μικρά σπιτάκια και τα δέντρα και να μην αφήσει ούτε φυλλαράκι! Έτσι λοιπόν:

Έφαγε όλα τα δέντρα,
τα εξοχικά σπιτάκια
και του δάσους τα μικρά ζωάκια.
Λύκους, σκύλους και γατάκια,
νεογέννητα μικρά πουλάκια.
Αγελάδες, προβατάκια,
κατσικούλες, γουρουνάκια,
περδικούλες, αρκουδάκια,
γαϊδαράκους, λαγουδάκια,
τις γιδούλες τις μικρές
και τις κότες τις πολλές,
μοσχαράκια τρυφερά
και του δάσους τ’ αγαθά.
Παπαρούνες, μαργαρίτες,
τριαντάφυλλα, τουλίπες.
Χορταράκια και αγκάθια,
βράχους, πέτρες, πετραδάκια.
Πηγές, λίμνες, ποταμάκια
και κελαρυστά ρυάκια.
Γέφυρες και γεφυράκια,
λόφους και υψωματάκια.
Και, πράγμα που δεν πρέπει,
δεν άφησε ούτε άλογο με χαίτη.
Κι έμεινε μεμιάς
στη μέση μιας μεγάλης ερημιάς.
«Τα ‘χαψα όλα – είπε – μία κι έξω,
ώρα τώρα να χωνέψω
τις γιδούλες και τις κότες,
τις πετρούλες τα λοφάκια,
τα κακόμοιρα  σαλιγκαράκια.
Είδε τότε να έρχονται από μακριά
μ’ εργαλεία και σφυριά
έξι εφτά μαστροχαλαστήδες!
«Αχ! σκέφτηκε, τι συμφορά!
Έρχονται να με διαλύσουν
να με κάνουν παλιοσίδερα,
βιδούλες και ροδέλες!
Τι τις ήθελα τις τρέλες;
Τι τρομάρα! Τι τρεμούλα!
Αχ μανούλα μου, γλυκιά μανούλα!»
Τι να κάνει τι;
Ούτε γκαράζ, ούτε αποθήκη να κρυφτεί!
«Αχ! φώναξε, τι φρίκη!
Έφαγα το δάσος και τους λόφους
που με έκρυβαν!
Δεν άφησα ούτε φύλλο.
Ήτανε μεγάλο κρίμα
να φάω και το τελευταίο κλήμα!
Δεν υπάρχει άλλη λύση!
Προτού με κάνουν βίδες,
παλιοσίδερα και λαμαρίνες
πρέπει αυτή η ερημιά
να «ξαναπλημμυρίσει»,
είπε η μπουλντόζα,
άνοιξε το  στόμα
και βγήκαν τα ζωάκια και τα δέντρα,
οι παπαρούνες και οι μαργαρίτες,
χορταράκια, αγκαθάκια,
πέτρες, βράχοι και βραχάκια.
Λόφοι, δρόμοι, γεφυράκια,
πηγές, λιμνούλες, ποταμάκια.
Έκανε η μπουλντόζα ένα μαρσάρισμα,
μες στα δάση χώθηκε/κρύφτηκε και σώθηκε!
Κι από τότε της κόπηκε η λαιμαργία
και τρώει τις πετρούλες μία μία!

(Σύμφωνα με σχετική άσκηση του βιβλίου του Δημοτικού)

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Ο ξυλοκόπος και το δέντρο

Μια φορά ένας ξυλοκόπος πήγε στο δάσος για να κόψει ένα μικρό και όμορφο δέντρο για να το χρησιμοποιήσει ως χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αφού έψαξε αρκετή ώρα, βρήκε ένα πανέμορφο φουντωτό δεντράκι. κάθώς όμως πάει να το κόψει ακούει το δέντρο να του λέει:
-Σέ παρακαλώ μη με κόψεις. Είμαι πολύ μικρό ακόμα.
– Και γιατί να μη σε κόψω; Σε τι άλλο θα μπορούσες να μου χρησιμεύσεις εκτός από το να γίνεις ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο;
– Κι όμως σου προσφέρω πολλά που εσύ δεν τα γνωρίζεις. Σου προσφέρω οξυγόνο, δροσιά ξεκούραση.
– Συγγνώμη μα αυτά που μου λες δεν τα ήξερα. Σου υπόσχομαι πως δε θα ξαναέρθω στο δάσος να κόψω δέντρα και σου υπόσχομαί ότι από σήμερα θα είμαι ο πιο καλός φίλος σου. Δ.Τ. & Σ.Μ.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η Πίτυς και ο Παν
Τα πανάρχαια χρόνια το πεύκο δεν ήταν δένδρο, αλλά μια αιθέρια, πεντάμορφη νύμφη του δάσους που λεγόταν Πίτυς. Η Πίτυς ερωτεύτηκε το Θεό Πάνα. Τον ακολούθησε από πηγή σε πηγή  και της τραγούδησε μαγευτικούς σκοπούς με τη φλογέρα του. Είχε όμως την κακή τύχη να την ερωτευτεί ο Βορέας, ο Θεός του βόρειου ανέμου, που την κυνήγησε για να την πάρει από τον Πάνα. Όταν αυτή του αντιστάθηκε, ο Βορέας οργίστηκε και προσπάθησε να την γκρεμίσει από έναν ψηλό βράχο. Εκείνη τη στιγμή φάνηκε ο Παν που την ευσπλαχνίστηκε και πριν τη δει να τσακίζεται  τη μεταμόρφωσε σε πεύκο.  Οβίδιος  Π.Μ.

 ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ

Το δέντρο από τον καρπό γνωρίζεται.

Το δέντρο που ‘χει τον καρπό όλο πετροβολιέται.

Βασιλικός κι αν μαραθεί τη μυρωδιά την έχει.

Αρραχτός κήπος, έρμα λάχανα.

Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει.

Στη γειτονιά τριαντάφυλλο και μες στο σπίτι αγκάθι.

Θέλει ν’ ανθίσει το δεντράκι μα η πάχνη δεν τ’ αφήνει.

Όταν πέσει το δέντρο, ο καθένας κόβει ξύλα.

Ο πλάτανος θέλει νερό κι η λεύκα θέλει αέρα.

Και το μικρότερο δέντρο έχει τον ισκιάκο του.

Σε ξένο χωράφι δρεπάνι μη βάζεις.

Ο λύκος από τα μετρημένα τρώει.

Β.Γ.

ΠΟΙΗΜΑ

Συμφωνία μ’ ένα δένδρο
Ένα φίλο μου πιστό,
ένα δένδρο φουντωτό.
Συμφωνία του ’χω κάνει
με χαρτί και με μελάνι.
Να του δίνω εγώ νερό.
Να μου δίνει αυτό χορό.
Να παινεύω τα πουλιά του.
Να του λέω σ’ αγαπώ.
Να μου δίνει τον καρπό.
Ν’ αγκαλιάζω  τον κορμό του.
Να με λέει κι αδερφό του.
Και να ζήσουμε μαζί
όσο ζω κι όσο θα ζει.

Γιώργης Κρόκος

Μπορείτε ν’ απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις;

Αυτά τα λουλούδια είναι πολύ άγρια:   ————-

Πηγαίνουμε στο δάσος για να τον αναπνεύσουμε καθαρό: —-

Αέριο απαραίτητο για τη ζωή μας. Μας το δίνουν τα φυτά με την αναπνοή τους:  ——-

Τα φύλλα αυτού του δένδρου είναι σαν βελόνες: —–

Απ’ αυτά αποτελούνται τα δάση:  ——

Ζώο που σ’ όλα τα παραμύθια χαρακτηρίζεται για την πονηριά της:  ——

Το λέμε έτσι γιατί μας περιβάλλει:  ———-

Δέντρο που στολίζεται τα Χριστούγεννα:  —–

Είναι καφετιά κι η εξαδέλφη της, που ζει στο βόρειο πόλο, λευκή. Το χειμώνα κι δυο πέφτουν σε χειμερία νάρκη: ——-

Η – – – – – – – – – – των δασών θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην υγεία μας.

Από παλιά ο άνθρωπος ήθελε να πετάξει σαν κι αυτά:  ——

Δέντρο που φυτρώνει κοντά σε νερά. Έχει πλατιά, μεγάλα φύλλα και στη σκιά του ξεκουραζόμαστε το καλοκαίρι: ——–

Αυτές οι βελόνες είναι διαφορετικές. Προέρχονται από ένα γνωστό δέντρο:  ————

Το δεντράκι αυτό ήταν το ιερό σύμβολο της Θεάς Αθηνάς:  —-

Αυτή η δάφνη δε στεφανώνει τους ήρωες γιατί είναι πολύ ? πικρή: ———-

Το μήλο πέφτει κάτω απ’ αυτή: —–