Τα παιδιά δεν κρυώνουν! Τα παιδιά κολλάνε…

Συντάκτης: Χριστίνα Πασαλή

Με τα πρώτα κρύα κάνουν την εμφάνισή τους τα παιδιά “κρεμμύδια”! Πολλοί γονείς υπερφορτώνουν τα παιδιά τους με πολλά και ζεστά ρούχα, δεν τα βγάζουν σε εξωτερικούς χώρους και αποφεύγουν να αερίσουν τα σπίτια τους γιατί φοβούνται μήπως κρυώσουν…

Κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου πολλές “εποχιακές” λοιμώξεις κάνουν την εμφάνισή τους και τα παιδιά εμφανίζουν καταρροή, πυρετό, βήχα κλπ. Συχνά ακούμε την έκφραση “το παιδί κρύωσε γιατί δεν ντύθηκε καλά”, τα παιδιά όμως δεν αρρωσταίνουν επειδή κρύωσαν, αρρωσταίνουν επειδή κόλλησαν κάποιο μικροοργανισμό, συνήθως κάποιον ιό, και πιο σπάνια κάποιο μικρόβιο, από κάποιον άλλον που τους τον μετέδωσε.

Όλες αυτές οι λοιμώξεις των παιδιών που λανθασμένα λέγονται “κρυώματα” και παρερμηνεύονται. Είναι λοιμώδη νοσήματα που οφείλονται σε δυνητικά παθογόνους μικροοργανισμούς. Άλλωστε η λέξη “λοιμώδης” σημαίνει μολυσματικός, δηλαδή μεταδοτικός.

Μπορεί όμως κάποιος εύλογα να αναρωτηθεί γιατί αυτές οι λοιμώξεις εμφανίζονται μόλις αρχίζουν τα κρύα; Μήπως έχουν δίκιο αυτοί που υποστηρίζουν πως τα παιδιά κρύωσαν;

ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ!

Οι λοιμώξεις που εμφανίζονται με την πτώση της θερμοκρασίας οφείλονται στους κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς και στον συνωστισμό των παιδιών σε αυτούς τους χώρους (σχολείο, κλειστοί παιδότοποι, παιδικοί σταθμοί κλπ). Με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τους λοιμογόνους παράγοντες από το ένα παιδί στο άλλο, είτε μέσω της εισπνοής σταγονιδίων (βήχας, πτέρνισμα), είτε με την άμεση επαφή με μολυσμένα χέρια ή με μολυσμένα αντικείμενα.

Άρα, τα παιδιά δεν κρυώνουν! Τα παιδιά κολλάνε μικρόβια και ιούς!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα προφυλάξουμε; Απλούς τρόπους πρόληψης:

● Αποφεύγοντας τους κλειστούς μη καλά αεριζόμενους χώρους κατά την περίοδο έξαρσης των λοιμώξεων & αερίζετε τακτικά οποιονδήποτε κλειστό χώρο.

● Ντύστε το παιδί με κατάλληλα ρούχα, έτσι ώστε να μη δυσφορεί από κρύο και τη από ζέστη. Ενδείκνυται η ένδυση “κατά στρώματα¨, για παράδειγμα ένα ζακετάκι που μπορεί να βγει όταν το παιδί ζεσταθεί, ή ένα κοντομάνικο μέσα από την μπλούζα αντίστοιχα.

● Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα πριν το φαγητό & μετά την τουαλέτα.

● Όποιος βήχει πρέπει να καλύπτει το στόμα του με τον αγκώνα και όχι με το χέρι του ή με ένα χαρτομάντιλο που μετά πρέπει να το πετάει άμεσα.

● Ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού με πλούσια διατροφή, τακτική άσκηση και ξεκούραση.

Και τέλος ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα μικρά παιδιά, που δεν συμμορφώνονται απόλυτα στους κανόνες υγιεινής, αλλά και συγχρωτίζονται σε σχολεία και άλλες δραστηριότητες.

Πηγή: meallamatia.gr