Ο θεός Διόνυσος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων

Στεγάζεται στο νεοκλασικό κτήριο του Παλαιού Δημαρχείου, το οποίο χτίστηκε το 1873, στην οδό Δημάρχου Γ. Μενιδιάτη 22 και παραχωρήθηκε από τον Δήμο Μεγαρέων στο Υπουργείο Πολιτισμού για τον σκοπό αυτό. Στους δύο ορόφους του κτηρίου εκτίθενται μερικά από τα ευρήματα των ανασκαφών που διενεργεί στα Μέγαρα και την ευρύτερη περιοχή της Μεγαρίδος, η Γ” Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών, από την γλυπτική, την αρχιτεκτονική, την κεραμική της αρχαίας πόλης.

ΙΣΟΓΕΙΟ. Στο ισόγειο του κτηρίου παρουσιάζονται μαρμάρινα ευρήματα.

ΑΙΘΟΥΣΑ Α΄: Εκτίθενται μνημειακά γλυπτά και αναθηματικά ανάγλυφα, πλαισιωμένα από πληροφορίες που προέρχονται από την ανασκαφική έρευνα και τις φιλολογικές πηγές για τη μνημειακή γλυπτική και τα ανάγλυφα των Μεγάρων από την αρχαϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή. Επίσης, παρουσιάζονται σε σχεδιαστική αναπαράσταση η Νίκη των Μεγάρων, αντίγραφο από γκραβούρα του 1847.

ΑΙΘΟΥΣΑ Β΄: Εκτίθενται επιγραφές που περιέχουν πληροφορίες για τη δημόσια ζωή της κλασικής κυρίως εποχής και επιτύμβιες στήλες της κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Πλαισιώνονται από σχετικά κείμενα και φωτογραφίες.

ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΟΦΟΣ: Στον πρώτο όροφο παρουσιάζονται ευρήματα από τα νεκροταφεία της πόλης και αντικείμενα της καθημερινής ζωής.

ΑΙΘΟΥΣΑ Γ΄: Εκτίθενται αντικείμενα επιλεγμένα από ταφικά σύνολα που χρονολογούνται από τον 8ο έως τον 1ο π.Χ. αι. Πλαισιώνονται από εποπτικό υλικό, φωτογραφίες, σχέδια και κείμενα, σχετικά με τη θέση των αρχαίων νεκροταφείων στην τοπογραφία της σύγχρονης και της αρχαίας πόλης. Και ταφικά έθιμα.

ΑΙΘΟΥΣΑ Δ΄: Εκτίθενται αντικείμενα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα, κυρίως πήλινα και χάλκινα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αποιέτης αρχαϊκού ιερού στη θέση Μπούρι στο Αλεποχώρι, από τα εκατοντάδες ευρήματα του οποίου παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά δείγματα της λατρείας και του τοπικού κεραμικού εργαστηρίου. Μια ευσύνοπτη παρουσίαση της ανασκαφής γίνεται με τη βοήθεια εποπτικού υλικού.

ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ: Παρουσιάζονται επιγραφές, βάθρα αγαλμάτων και αρχιτεκτονικά μέλη διαφόρων περιόδων.

(Πηγή: http://odysseus.culture.gr Κα Παναγιώτα Αυγερινού, αρχαιολόγος)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ

Τάξη Ε΄1 

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ: Θεοί των αρχαίων Ελλήνων

Φύλλο Εργασίας: Μελετούμε το άγαλμα του θεού Διονύσου

 Διόνυσος

Ομάδα εργασίας:…

Θεός Διόνυσος (Ισόγειο, Αίθουσα Α΄)
ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ: Τραπεζοφόρο με ανάγλυφη παράσταση. Στήριζε την οριζόντια επιφάνεια τράπεζας. Ο θεός Διόνυσος εικονίζεται να φοράει δορά πάνθηρα. Δίπλα του κλαδί κληματαριάς τυλιγμένο σε κορμό δέντρου. 2ος μ.Χ. αι., Ύψος: 94 cm.

1. Συμπληρώστε τις λέξεις που λείπουν:  Ψηλά στον ………….. κατοικούσαν οι ……… αθάνατοι θεοί σ’ ένα λαμπρό παλάτι. Έπιναν .…… κι έτρωγαν ………. Από εκεί ψηλά κυβερνούσαν τους ανθρώπους. Όμως υπήρχαν κι άλλοι μικρότεροι θεοί και θεές. Οι Έλληνες λάτρευαν τους θεούς και τις θεές τους σε λαμπρούς ………, τους έφτιαχναν ……….. και ……… και τους πρόσφεραν ……. και ……….
2. Γράψτε τα ονόματα των 12 θεών του Ολύμπου και αναφέρετε προφορικά τι προστάτευε ο καθένας: 1)……………2) ……………
3. Γράψτε τι προστάτευαν οι παρακάτω θεοί και ποια ήταν τα σύμβολά τους:
α) Δήμητρα
: Θεά της ……………… Προστάτευε ……………………… ……………………………… Σύμβολα:……………………
β) Άρτεμη: Θεά του ….…………….. Προστάτευε .…………………….. ………………………. Σύμβολα:………………………….
γ) Διόνυσος: Θεός του ..…………… και του ………… Του άρεσαν ……..……… ………… Σύμβολα:………………………….
4. Εξετάστε το άγαλμα του θεού και γράψτε  δίπλα το όνομά του: ………………… ……………………………………………..
5. Πώς καταλάβατε ποιος θεός είναι; Απ.:…………………………… ……………………………………………………………………
6. Ύψος αγάλματος: …………… Υλικό κατασκευής: …………..
7. Χρονολογία κατασκευής του αγάλματος:…………
8. Περιγράψτε το άγαλμα (μπορείτε να συμβουλευτείτε και την πινακίδα πίσω από το άγαλμα) :……………………………………….
9. Πιστεύετε ότι ήταν δύσκολο έργο η κατασκευή ενός τέτοιου αγάλματος; Γιατί; Απ.: ………………………………………………..