Ολυμπιακοί αγώνες στη σύγχρονη εποχή

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

ΑΘΗΝΑ 1896 – 2004

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Από το 776 π.Χ. ως το 1896 μ.Χ.

Από το 776 π.Χ. μέχρι το 393 μ.Χ. πέρασαν 1169 χρόνια και οι Ολυμπιακοί αγώνες γίνονταν συνέχεια χωρίς διακοπή και ήταν στις δόξες τους κάθε φορά.
Το 393 μ.Χ. καταργούνται με διαταγή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Θεοδοσίου. Από τότε, ως το  1894 μ.Χ., δεν ξανάγιναν ποτέ. Λησμονήθηκαν, ξεχάστηκαν τελείως.
Με τις ανασκαφές και τα αριστουργηματικά ευρήματα των αρχαιολόγων, η ανάμνηση της παλιάς δόξας ξαναζωντάνεψε το πνεύμα των Ολυμπιακών αγώνων και τον πόθο να ξαναγίνουν και πάλι.
Το έτος 1894 μ.Χ. έγινε στο Παρίσι, στη Γαλλία, ένα αθλητικό συνέδριο. Στο συνέδριο αυτό ο Γάλλος βαρόνος Πέτρος ντε Κουμπερτέν υποστήριξε πως η άθληση του σώματος είναι αναγκαία για την πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου. Ακόμα μίλησε για την επανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων. Οι ιδέες και οι σκέψεις του Κουμπερτέν εγκρίθηκαν απ’ όλες τις χώρες που πήραν μέρος στο συνέδριο. Τότε ο Έλληνας  Δημήτριος Βικέλας πρότεινε οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες της σύγχρονης εποχής να γίνουν στην Αθήνα. Πράγματι το 1896 μ.Χ. ξανάγιναν οι Ολυμπιακοί αγώνες μετά από διακοπή 1500 χρόνων, στην Αθήνα. Τώρα όμως δεν πήραν μέρος μόνο Έλληνες, όπως γινόταν στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και αθλητές από άλλα κράτη απ’ όλον τον κόσμο. Από το 1896 μ.Χ. γίνονται συνέχεια, κάθε τέσσερα χρόνια, σε διαφορετικό κράτος.

ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η Ολυμπιακή φλόγα

Από το 1896 μ.Χ., κάθε τέσσερα χρόνια, έφηβοι δρομείς οι κήρυκες των Ολυμπιακών αγώνων, ξεκινούν από την Ολυμπία για να φέρουν με πόδι φτερωτό το Ολυμπιακό φως μέχρι την πρωτεύουσα της χώρας που θα γίνουν οι αγώνες. Εκεί, θ’ αναφτεί στο Ολυμπιακό στάδιο και θα παραμείνει αναμμένη μέχρι το τέλος των αγώνων.   Η Ολυμπιακή φλόγα συμβολίζει την αναγέννηση του Ολυμπιακού πνεύματος, του συναγωνισμού και της διατήρησης των αρχαίων ελληνικών αθλητικών ιδανικών.

Η Ολυμπιακή σημαία

Το 1913 ο Γάλλος Βαρόνος Πέτρος ντε Κουμπερτέν σχεδίασε την Ολυμπιακή σημαία, που συμβολίζει την ενότητα των πέντε ηπείρων κάτω από το Ολυμπιακό πνεύμα. Η σημαία αποτελείται από πέντε συμπλεγμένους κύκλους σε άσπρο φόντο. Τα χρώματα των κύκλων είναι: μπλε, κίτρινο, μαύρο, πράσινο και κόκκινο. Αυτά είναι τα χρώματα που χρησιμοποιούνται και για τις σημαίες όλου του κόσμου.

Η έναρξη των αγώνων

Η Ολυμπιάδα αρχίζει με παρέλαση των αθλητών που θ’ αγωνιστούν στο Ολυμπιακό στάδιο στο οποίο καταφθάνει ο δρομέας που φέρνει την Ολυμπιακή φλόγα. Πρώτοι στην παρέλαση πηγαίνουν οι Έλληνες αθλητές προς τιμή της αρχαίας Ελλάδας. Την έναρξη των αγώνων κάνει ο αρχηγός του κράτους που γίνονται οι αγώνες. Αμέσως υψώνεται η Ολυμπιακή σημαία.

Η συμμετοχή

Οι Ολυμπιακοί αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια και αποτελούν το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός του κόσμου. Σ’ αυτούς παίρνουν μέρος αθλητές όσων χωρών δηλώσουν συμμετοχή, συναγωνιζόμενοι στα ποικίλα αγωνίσματα της θερινής και χειμερινής Ολυμπιάδας. Οι αγώνες γίνονται σε διαφορετική πόλη κάθε φορά.

Κανονισμοί των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων

Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες έχει αυστηρούς κανονισμούς. Οι αθλητές πρέπει να είναι ερασιτέχνες (να μην έχουν δηλαδή τον αθλητισμό σαν επάγγελμα) και η συμμετοχή τους πρέπει να εγκρίνεται  από την επιτροπή Ολυμπιακών αγώνων της χώρας τους. Από τους Ολυμπιακούς αγώνες αποκλείονται όσοι αθλητές: α) Έχουν τιμηθεί με βραβείο αξίας μεγαλύτερης των 50 δολαρίων, β) όσοι έχουν χρησιμοποιήσει την αθλητική τους ιδιότητα για να κερδίσουν χρήματα ή για να επιτύχουν διορισμό σε κάποια θέση χωρίς να κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα, γ) έχουν εκφράσει πρόθεση να γίνουν επαγγελματίες, δ) έχουν χρησιμοποιηθεί με αμοιβή για διδασκαλία του αγωνίσματός τους και ε) έχουν πάρει υποτροφία με κριτήριο την αθλητική ικανότητά τους.

Τα έπαθλα των νικητών

Τα έπαθλα δίνονται μετά από κάθε αγώνισμα. Τιμώνται οι τρεις πρώτοι νικητές οι οποίοι στέκονται πάνω σε ειδικό βάθρο. Κατά την τελετή της απονομής ακούγεται ο εθνικός ύμνος της χώρας του πρώτου νικητή και γίνεται η έπαρση των σημαιών των τριών πρώτων νικητών. Ο πρώτος νικητής παίρνει χρυσό μετάλλιο, ο δεύτερος αργυρό και ο τρίτος χάλκινο. Επίσης δίνονται τιμητικά διπλώματα για τους πρώτους έξι αθλητές και αναμνηστικά μετάλλια για όλους όσους πήραν μέρος στους αγώνες μ’ οποιονδήποτε τρόπο.

Η θερινή Ολυμπιάδα

Η θερινή Ολυμπιάδα περιλαμβάνει 22 αθλήματα. Κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:

Αθλητικά: Αγωνίσματα στίβου ( βάδην, δρόμου, άλματα και ρίψεις ). Ομαδικά αγωνίσματα  (  ποδόσφαιρο,  μπάσκετ,  χόκεϊ,  βόλεϊ   και  η   ποδηλασία ).

Μαχητικά: Οπλομαχία, πυγμαχία, τζούντο, πάλη (ελληνορωμαϊκή και ελεύθερη), σκοποβολή.

Γυμναστικά: Γυμναστικές ασκήσεις και άρση βαρών.

Αγωνίσματα υγρού στίβου: κολύμβηση, καταδύσεις, αγώνες με μονόξυλα, κωπηλασία, υδατοσφαίριση.

Σύγχρονο πένταθλο: ιππασία, οπλομαχία, σκοποβολή, κολύμβηση, ανώμαλος δρόμος.

Ιππικοί αγώνες (ατομικοί και ομαδικοί).

Η χειμερινή Ολυμπιάδα

Η χειμερινή Ολυμπιάδα καθιερώθηκε  το 1924. Γίνεται σε διαφορετική εποχή και διαφορετικό τόπο από τη θερινή, αλλά πάντα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Τα αγωνίσματα της χειμερινής Ολυμπιάδας είναι εφτά.

Αγώνες ταχύτητας πάνω στον πάγο.

Καλλιτεχνικό πατινάζ.

Σκι στον πάγο.

Δίαθλο ( αγώνες ανωμάλου εδάφους και σκοποβολή ).

Αγώνες με μικρά και μεγάλα έλκηθρα.

Χόκεϊ στον πάγο.

Λήξη των Ολυμπιακών αγώνων

Η λήξη των Ολυμπιακών αγώνων  κηρύσσεται από Ελλανοδίκη ο οποίος και προσκαλεί τους αθλητές στους αγώνες της επόμενης Ολυμπιάδας. Οι αθλητές προσέρχονται και πάλι στο στάδιο  για  τη  σχετική  τελετή  κατά  την  οποία  γίνεται η υποστολή της Ολυμπιακής σημαίας. Οι  αθλητές  τώρα δεν  είναι  παρατεταγμένοι κατά εθνικές ομάδες αλλά είναι ενωμένοι σε ένδειξη δεσμών φιλίας μεταξύ των χωρών τους.