Μέγαρα Αττικής

ΜΕΓΑΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ

cropped-Megara-Kabbelaris-Αντίγραφο-1.jpgΧάρτης επαρχίας Μεγαρίδος

Γεωμορφολογικά στοιχεία

Θέση – Έκταση – Πληθυσμός – Οικισμοί
Η αρχαία και ιστορική πόλη των Μεγάρων βρίσκεται στο νομό Αττικής, 42 χλμ. δυτικά της Αθήνας και στο μέσον περίπου της απόστασης Αθηνών – Κορίνθου. Είναι δήμος και πρωτεύουσα της επαρχίας Μεγαρίδος της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής. Έχει έκταση 325 τ. χλμ. (δεύτερος σε έκταση δήμος της χώρας) και πληθυσμό περίπου 30 χιλ. κατοίκους. Εκτός από την πόλη, η περιοχή των Μεγάρων περιλαμβάνει και τους οικισμούς: Αλεποχώρι, Κινέττα, Λάκκοι Καλογήρου, Βλυχάδα, Αγία Τριάδα και Πάχη (επίνειο των Μεγάρων).

Σύνορα
Η περιοχή του δήμου Μεγαρέων απλώνεται ανατολικά από το κτήμα Ευταξία (λίγο πριν την Ελευσίνα, από την πλευρά των Μεγάρων) και την περιοχή σκαλιστήρι, βόρεια μέχρι το βουνό Πατέρας, βορειοδυτικά καταλήγει στον Κορινθιακό κόλπο στο Αλεποχώρι, δυτικά περιλαμβάνει το ένα μεγάλο μέρος του όρους Γεράνεια φθάνοντας σχεδόν μέχρι τους Αγίους Θεοδώρους και νότια-νοτιοανατολικά βρέχεται από το Σαρωνικό κόλπο.

Κλίμα της περιοχής
Το κλίμα είναι μεσογειακό, γλυκό και ξηρό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Είναι ασυναγώνιστο από κάθε άλλη περιοχή και το καλύτερο ίσως από όλη την Ελλάδα. Τα βορειοδυτικά βουνά ανακόπτουν τους δυνατούς ανέμους και το κρύο το χειμώνα είναι ανεπαίσθητο, οι δε νότιοι θαλασσινοί άνεμοι κάνουν το καλοκαιράκι πιο δροσερό και επιδρούν ευνοϊκά στη γεωργία και την υγεία των κατοίκων.

Η πόλη σήμερα
Η νέα πόλη απέχει 2 χλμ. από τη θάλασσα. Είναι χτισμένη πάνω στην παλιά στους δυο γραφικούς λόφους της: Αγίου Δημητρίου δυτικά (αρχ. Αλκάθους) και Πρ. Ηλία ανατολικά (αρχ. Καρία). Σήμερα όμως με την αύξηση του πληθυσμού έχει απλωθεί και στο γύρω πεδινό μέρος και νότια έχει φθάσει σχεδόν μέχρι τη θάλασσα. Παρουσιάζει στον ταξιδεύοντα με αυτοκίνητο στην Νέα Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου (1 χλμ Ν) ή με τραίνο ( σιδηροδρομική γραμμή παράλληλη της Εθνικής οδού), φαντασμαγορική όψη, διότι της χαρίζουν ομορφιά οι δυο λόφοι της με τα κάτασπρα σπιτάκια τους.

Οι κύριες είσοδοι-έξοδοι της πόλης από και προς Αθήνα-Κόρινθο είναι δυο: από την Παλαιά Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου (Α) και από τη Νέα Εθνική Αθηνών – Κορίνθου (Ν). Υπάρχουν βέβαια και δευτερεύουσες είσοδοι-έξοδοι προς Μάνδρα Αττικής ( ΒΑ, γερμανικός δρόμος), προς Βιομηχανική ζώνη (Β), προς Αλεποχώρι, Πευκενέα, Βένιζα, Ζάχουλη, Τούτουλη (ΒΔ), προς Άγιο Ιερόθεο, Μάζι και Άγιο Ιωάννη Μακρυνό (Δ), προς Καβελάρη (Δ) και προς Κινέττα – Αγίους Θεοδώρους – Κόριθνο  (ΝΔ).

Η συγκοινωνία προς Ελευσίνα, Αθήνα και Κόρινθο είναι τακτική και γίνεται με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, σιδηρόδρομο του ΟΣΕ και τον Προαστιακό σιδηρόδρομο. Επίσης υπάρχει τακτική συγκοινωνία (ΚΤΕΛ) προς Πάχη και Αλεποχώρι και δημοτική εσωτερική συγκοινωνία για την κίνηση των πολιτών μέσα στην πόλη.

Στην πόλη υπάρχουν Κέντρο Υγείας, Ειρηνοδικείο, Οικονομική Εφορία, Δασαρχείο, Τμήμα Αστυνομίας, Τροχαία, Εννέα Δημοτικά Σχολεία, Τρία Γυμνάσια, Δυο Γενικά Λύκεια, Τεχνικό Λύκειο, Τεχνική Σχολή, τρεις Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημοτικό Θέατρο, ΚΑΠΗ, Φιλαρμονική, δυο Χορωδίες, Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Δημοτική Επιχείρηση Παραγωγής Οργανοχουμικού λιπάσματος και Αυτοκινητοδρόμιο. Τα Μέγαρα έχουν τέσσερις ενορίες  (Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στο Μελί) και είναι έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος.

Τους Μεγαρίτες χαρακτηρίζει η φιλεργατικότητα, η νοικοκυροσύνη, η φιλοξενία και η βαθιά θρησκευτικότητα. Έχουν μεγάλη ιστορία και πλούσια λαϊκή παράδοση με ωραία ήθη και έθιμα. Αγαπούν την πόλη τους και σπάνια φεύγουν από αυτήν.

Ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την πτηνοτροφία και την αμπελουργία. Τα βουνά Πατέρας (βόρεια) και Γεράνεια (δυτικά) είναι φυσικά τείχη  για τους βορειοδυτικούς ανέμους έτσι ώστε η περιοχή των Μεγάρων να είναι υπήνεμη, καρποφόρα και αποδοτική. Οι βροχές κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναι λίγες και υπάρχει έλλειψη νερού αλλά γίνεται προσπάθεια  να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με γεωτρήσεις οι οποίες πολλές φορές φθάνουν και τα 300 μ. βάθος.

Τα προϊόντα της μεγαρικής γης είναι ελιές και λάδι από το μεγάλο ελαιώνα που υπάρχει βόρεια της πόλης, σπανάκι, σέλινο, μαϊντανός, άνηθος, μαρούλια, χόρτα κλπ. από τα περιβόλια, κρασί και σταφύλια,  φιστίκια, σιτάρι. Επίσης παράγονται πτηνοτροφικά και κτηνοτροφικά προϊόντα: αυγά και πουλερικά (πρώτη πτηνοτροφοπαραγωγική πόλη της Ελλάδας), κρέας, γάλα, τυρί, βούτυρο, γιαούρτι.