Μέγαρα – Λαογραφικοί σύλλογοι

Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων

Υπεύθυνος: Δημήτριος Ηλίας, Τηλ. 210 – 6747565 και 22960 – 28388
Διεύθυνση:  Π. Γεωργακή 50, Τ.Κ. 19 100 ΜΕΓΑΡΑ.  Τηλ. 22960 – 23974

Η ίδρυση του «Λαογραφικού Συγκροτήματος Μεγάρων» συνδέεσαι άμεσα με την «αναβίωση» ενός τοπικού εθίμου, του «Χορού της Τράτας», το 1973 στον «Αι-Γιάννη το Χορευταρά» (Άγιος Ιωάννης Γαλιλαίος) στα Μέγαρα, που πραγματοποίησαν τα πρώτα μέλη του συλλόγου με τον ιδρυτή του Δημήτρη Θ. Ηλία, τον επί σειρά ετών οργανωτή της νέας αυτής μορφής «της Τράτας», που σε γενικές γραμμές παραμένει η ίδια έως σήμερα.
Σκοπός του συγκροτήματος είναι έκτοτε η μέριμνα για την ελληνική παράδοση και ιδιαίτερα αυτής των Μεγάρων. Από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο της τότε ΥΕΝΕΔ και της ΕΙΡΤ προβλήθηκαν και έγιναν γνωστοί σε όλη την Ελλάδα οι μεγαρίτικοι χοροί, τα τραγούδια, οι φορεσιές, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις των Μεγαρέων. Το 1975 γίνεται η πρώτη ηχογράφηση τραγουδιών από Μεγαρίτες οργανοπαίκτες και τραγουδιστές που δεν υπάρχουν πια, ενώ το 1976 γυρίζονται δύο κινηματογραφικά ντοκυμανταίρ του Αγγελου Θεοδωρόπουλου με θέματα «Ο χορός της Τράτας στα Μέγαρα» και «Ο Μάης στα Μέγαρα», τα οποία προβλήθηκαν αρκετές φορές εντός και εκτός Ελλάδος.
Το Συγκρότημα απαριθμεί περίπου 400 μέλη όλων των ηλικιών (6 έως 50 ετών) που διδάσκονται ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, μουσική και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Η μεγάλη χορευτική ομάδα (δυναμικού 50 περίπου ατόμων) έχει αντιπροσωπεύσει επανειλημμένως τα Μέγαρα και την Ελλάδα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και τη Μέση Ανατολή καθώς και σε πολλά μέρη της χώρας μας.
Οι χορευτές του Συγκροτήματος δεν είναι επαγγελματίες. Είναι φοιτητές, μαθητές ή εργαζόμενοι που αγαπούν την ελληνική παράδοση ενώ οι μουσικοί που συνοδεύουν τις εμφανίσεις της ομάδας παραστάσεων είναι επαγγελματίες.
Ο σύλλογος διαθέτει μια πολύ πλούσια ιματιοθήκη με παραδοσιακές ενδυμασίες από διάφορα μέρη της Ελλάδος οι περισσότερες από τις οποίες είναι αυθεντικές. Έτσι η χορευτική ομάδα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει πρόγραμμα περίπου δύο ωρών με χορούς και τραγούδια από όλες τις περιοχές της χώρας με τις αντίστοιχες φορεσιές.
Το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων (που δεν επιδοτείται από κανέναν κρατικό φορέα και συντηρείται από τις συνδρομές των μελών του) συνεργάζεται και με άλλους λαογραφικούς συλλόγους της Ελλάδος και του εξωτερικού με σκοπό την προβολή και την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

Λύκειον των Ελληνίδων Έτος ιδρύσεως 1982 (Παράρτημα Μεγάρων)

Διεύθυνση: Τζουμαγιάς και Τενέδου, Τ.Κ. 191.00  ΜΕΓΑΡΑ
Τηλ: 22960 26191 – 22960 28080, fax: 22960 29711

Το παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων στα Μέγαρα ιδρύθηκε στις 3/9/1982 από 20 ιδρυτικά μέλη.
α) Σκοπός του είναι: 1. Η μελέτη, επιστημονική καταγραφή, ενδυνάμωση και διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων μέσα στα πλαίσια της εθνικής μας ζωής και 2. Η εξύψωση της Ελληνίδας, η ηθική συμπαράσταση στη μητέρα και το παιδί και η ισότητα των φύλων.
Βασική προτεραιότητα κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του δόθηκε στον εμπλουτισμό της ιματιοθήκης με φορεσιές από πολλές περιοχές της χώρας και στην δημιουργία άξιων χορευτικών ομάδων ικανών να το αντιπροσωπεύσουν σε οποιαδήποτε περίπτωση χρειαστεί. Όταν αυτά επιτεύχθηκαν, ήταν σε θέση πια να συμμετάσχει και σε διεθνείς διοργανώσεις υψηλών απαιτήσεων.
Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του έδωσε δυναμικά το παρόν σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.
Πολλές και ποικίλες δραστηριότητες έχει να επιδείξει σε όλα τα τμήματά του. Μέχρι σήμερα λειτουργούν:

1. ΤΜΗΜΑ ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗΣ
Το παράρτημά μας, στα λίγα σχετικά χρόνια της λειτουργίας του, διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό παραδοσιακών φορεσιών, αυθεντικών και μη, περίπου 200 για ενήλικες και 200 παιδικές από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

2.  ΤΜΗΜΑ ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Το τμήμα αυτό παρουσιάζει μια έντονη δραστηριότητα από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα. Το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων έχει διοργανώσει τρεις εκθέσεις λαογραφικού υλικού που σχετίζονται με τη παράδοση και τη λαογραφία των Μεγάρων, ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του ΣΤ? Λαογραφικού Συμποσίου, που πραγματοποιήθηκε στα Μέγαρα και έχει διοργανώσει μια σειρά ομιλιών με θέματα λογοτεχνικά, ιστορικά, ιατρικά, λαογραφικά και θέματα οικογενειακού προγραμματισμού.

3.  ΤΜΗΜΑ ΧΟΡΟΥ
Το τμήμα χορού απαρτίζεται από 14 χορευτικές ομάδες διαφόρων ηλικιών. Στα τμήματα αυτά διδάσκονται ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί και συμμετέχουν πάνω από 300 άτομα όλων των ηλικιών. Υπεύθυνος της Χορευτικής Ομάδας είναι ο κ. Βασίλης Δημητρόπουλος, δάσκαλος παραδοσιακών χορών – λαογράφος.

Το ρεπερτόριο των χορευτικών μας ομάδων, εκτός από τους χορούς και τα χορευτικά δρώμενα του τόπου μας, αποτελείται από χορούς όλων των περιοχών της Ελλάδας, από τη Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από τα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο μέχρι τα νησιά του Αιγαίου. Η χορευτική ομάδα του Λυκείου παρουσιάζει επίσης χορούς από την Κύπρο, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Ανατολική Ρωμυλία (Βόρεια Θράκη).
Οι δύο μεγαλύτερες χορευτικές ομάδες έχουν συμμετάσχει σε ένα πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων εντός και εκτός της Ελλάδας με εντυπωσιακές εμφανίσεις και τιμητικές διακρίσεις.

Όμιλος Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων: «Αλκάθους & Καρία»

Ο Όμιλος ιδρύθηκε με την 1075 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών τον Μάρτιο του 1987, από μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούσαν ιδιαίτερα την πόλη τους, την παράδοσή της και έδειχναν διάθεση και μεράκι για αυτό που μαζεύτηκαν να κάνουν.
Η ονομασία του Ομίλου προήλθε από τα ονόματα των δύο λόφων πάνω στους οποίους είναι χτισμένη η πόλη των Μεγάρων. Ο ανατολικός είναι ο λόφος του Καρός (Προφήτη Ηλία λέγεται σήμερα) και ο δυτικός ο λόφος του Αλκάθους (Αγίου Δημητρίου λέγεται σήμερα).
Οι σκοποί που προβλέπονται από το καταστατικό του, αποβλέπουν στη διάσωση, την καταγραφή και προβολή κάθε λαογραφικού στοιχείου που υπάρχει για τα Μέγαρα.
Διαθέτει τμήματα εκμάθησης Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών για όλες τις ηλικίες, χορωδία για την παρουσίαση της μουσικής παράδοσης των Μεγάρων και τμήματα που ασχολούνται με την οργάνωση εκθέσεων Λαογραφικών θεμάτων, παρμένα από την τοπική παράδοση.
Από τη μέρα ίδρυσής του συμμετέχει σε κάθε πολιτιστικό δρώμενο της πόλης των Μεγάρων, έχει δε προβάλει την πόλη των Μεγάρων και την Ελλάδα γενικότερα σε Διεθνή Πολιτιστικά Δρώμενα.
Πηγή: Ιστοσελίδα του δήμου Μεγαρέων

3) Ο Χορός Της Τράτας

Υπεύθυνος: Αντώνης Πέγκος

Δ/νση: Πρυτανείου 16 Μέγαρα
Τ.Κ. 191.00 Τηλ. 22960-26060

Ο σύλλογος “Ο Χορός της Τράτας” ιδρύθηκε το 1978. Σκοπός του είναι η διατήρηση και αναβίωση των εθίμων της πόλης μας, η συγκρότηση χορευτικών τμημάτων για τη διατήρηση και προβολή χορών και τραγουδιών της χώρας μας και η συλλογή ιστορικού και λαογραφικού υλικού.
Ο σύλλογος διατηρεί ιματιοθήκη με 180 φορεσιές των Μεγάρων και πολλών περιοχών της Ελλάδας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, έχει προβάλλει τα Μέγαρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα έχει λάβει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην Αθήνα, στην Άνδρο, στη Θεσσαλονίκη, στην Τήνο, στα Φάρσαλα κ.α.
Την καλοκαιρινή σεζόν δίνει παραστάσεις σε διάφορα ξενοδοχεία της περιοχής μας. Συμμετέχει στις γιορτές “Αποκριάς” του δήμου Μεγαρέων και του δήμου Αθηναίων, όπου το 1984 πήρε το 1ο βραβείο και το 1985 το 3ο.
Ταυτόχρονα έχει πάρει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού: Γαλλία (1991),  Αμερική (1992), Ρουμανία (1998 και 2003), Βουλγαρία (2004), Σερβία (2006).
Έχει προωθήσει τη μεγαρική παράδοση και μέσα από τηλεοπτικούς σταθμούς (ΕΤ 1, MEGA, ANT 1, ALFA).
Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο σύλλογος έχει καθιερώσει το “Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών” με την παράλληλη συμμετοχή τουλάχιστον ενός χορευτικού συγκροτήματος από το εξωτερικό.
Στη σφραγίδα του συλλόγου απεικονίζεται αρχαία παράσταση του χορού της Τράτας “Όρμος”.