sakoula

Το μάθημα του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού είναι απαραίτητο να έχει ως στόχους την αλλαγή στάσεων και πεποιθήσεων των εκπαιδευομένων όσον αφορά τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης. Για το λόγο αυτό οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν σε δράση ανακύκλωσης. Το δεύτερο μάθημα του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014 αφορούσε την ανακύκλωση και τέθηκε σε εφαρμογή η δράση της ανακύκλωσης.

Το σενάριο της δράσης έχει ως εξής: Οι εκπαιδευόμενοι έχοντας γνώση των βασικών αρχών της ανακύκλωσης, όπως τα οφέλη, ο τόπος συλλογής και οι κατηγορίες των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων αρχίζουν οι ίδιοι να ανακυκλώνουν με τη βοήθεια της «μπλε σακούλας». Έναρξη της δράσης ορίζεται η 14/2/2014 και λήξη της το τέλος της σχολικής χρονιάς. Ένας εκπαιδευόμενος κάθε φορά που επιθυμεί να συμμετάσχει στη δράση αυτή,  θα παίρνει στο μάθημα την μπλε σακούλα και θα τοποθετεί τα οικιακά του απορρίμματα από γυαλί, πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο στην σακούλα αφού τηρεί τους όρους ανακύκλωσης των υλικών όπως αναφέρθηκαν στο μάθημα. Στο επόμενο μάθημα θα φέρνει την σακούλα και τα απορρίμματα θα καταμετρώνται και θα καταγράφονται από τον εκπαιδευτή σε ειδική λίστα. Ακολούθως θα πετιούνται στον μπλε κάδο της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.). Όταν η σακούλα περάσει από όλους τους εκπαιδευόμενους θα αρχίσει ένας νέος κύκλος με την αρχική σειρά των εκπαιδευόμενων (μία εβδομάδα ανακύκλωσης ανά εκπαιδευόμενο). Αυτό δύναται να ρυθμιστεί ανάλογα με τη συμμετοχή των εκπαιδευόμενων και το χρονικό περιθώριο της δράσης. Το πέρασμα της σακούλας από όλους τους εκπαιδευόμενους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είναι στόχος, με μονάδα μέτρησης τη συλλογή οικιακών ανακυκλώσιμων απορριμμάτων μίας εβδομάδας και σκοπός είναι η απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης. Ο εκπαιδευόμενος με το μεγαλύτερο αριθμό συλλεχθέντων απορριμμάτων θα λάβει «μετάλλιο περιβαλλοντικής συνείδησης» στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Η δράση έχει αρχίσει με συμμετοχή της Nikolli Antoneta και συνεχίζεται με την Μπαρή Ειρήνη. Η λίστα της δράσης θα είναι ως εξής:

 

Εκπαιδευόμενος Ημερομηνία Αριθμός απορριμμάτων
  1η εβδομάδα 2η εβδομάδα ΣΥΝΟΛΟ  
Nikolli Antoneta 14/2-21/2     49
Μπαρή Ειρήνη 21/2-28/2     Σε εξέλιξη
:        
ΣΥΝΟΛΟ        

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΣΔΕ Μυτιλήνης – Παράρτημα Καλλονής

Περιβαλλοντικός Γραμματισμός

Κεχαγιά Αθηνά