balkan met1 met2

Το παράρτημα Καλλονής επισκεύτηκε έκθεση με τίτλο «A Balkan Tale/ Μια βαλκανική ιστορία» που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen και την «Anemon Productions», στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή. Η ομάδα περιηγήθηκε στο χώρο της έκθεσης και παρακολούθησε σχετικό βίντεο.

Στη συνέχεια με αφορμή τις ερωτήσεις του φύλλου πληροφοριών, οι εκπαιδευόμενοι, εκτός των άλλων, παροτρύνθηκαν στο να ανταλλάξουν εμπειρίες σχετικά με την “ξένη” παρουσία στο ζωτικό τους χώρο.

Έτσι έγινε κατανοητό ότι τα Βαλκάνια αποτελούνται από ένα εθνοτικό μωσαϊκό, που παρά τις συστηματικές προσπάθειες των εθνών – κρατών να συγκαλύψουν τις προσμείξεις μεταξύ των λαών, πολλά στοιχεία της καθημερινότητας των Βαλκανίων τις αποτυπώνουν ανάγλυφα. Η γλώσσα έχει διατηρήσει, ειδικά μέσα από τα τοπικά ιδιώματα, αναλλοίωτα τα στοιχεία εκείνα που καταδεικνύουν ότι οι Βαλκάνιοι έχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές. Μέσα από τις φωτογραφίες της έκθεσης παρακολουθήσαμε μια οπτική της ιστορίας μας, τόσο γνώριμη μα και τόσο ¨ξένη¨, και προβληματιστήκαμε ουσιαστικά πάνω στο θέμα της αναγκαστικής μετακίνησης των πληθυσμών· μια σύγχρονη απτή πραγματικότητα που οφείλουμε να της δώσουμε τη δέουσα προσοχή.

Στόχοι:

ñ     Να γνωρίζουν βασικούς σταθμούς της ιστορίας των Βαλκανίων

ñ     Να διαπιστώνουν ότι πως κατασκευάζονταν οι εθνικές ταυτότητες

ñ     Να έρθουν σε επαφή με την εικαστική φωτογραφία

ñ     Να βρουν αναλογίες με τα σύγχρονα προσφυγικά ρεύματα

Υλικό:

–        φυλλάδιο/οδηγός έκθεσης

–        οπτικοακουστικό υλικό έκθεσης (βίντεο 30΄)

–        φύλλο πληροφοριών

–        φύλλο εργασίας

Εργασία:

Παρακολουθώντας το βίντεο και με βάση τις πληροφορίες που σας δίνονται συζητήστε με την ομάδα σας τις παρακάτω ερωτήσεις:

 

  1. Ποιοι λαοί ζουν στα Βαλκάνια;
  2. Πώς διαβιούν οι λαοί της Βαλκανικής χερσονήσου μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα;
  3. Για ποιους λόγους οι λαοί μετακινούνται και προς τα πού κατευθύνονται;
  4. Παρατηρείται σήμερα ανάλογα φαινόμενα;