Για ακόμα μια χρονιά ο εκπαιδευτής Θεόδωρος Σέντας υλοποίησε εργαστήριο παρασκευής σαπουνιού. Οι εκπαιδευόμενοι μετέφεραν τις εμπειρίες τους και τις γνώσεις φίλων και συγγενών και έγινε η εκπόνηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου με θέμα το σαπούνι.
Η συνταγή που χρησιμοποιήσαμε την περιγράφουμε παρακάτω:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ (ΧΩΡΙΣ ΒΡΑΣΙΜΟ)
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ :
1. 135 ml καυστική σόδα – (50-100)
(Την αγοράζουμε από μαγαζί με χημικά είδη και δεν στοιχίζει πάνω από δυόμιση ευρώ το κιλό)
2. 380 ml νερό αποσταγμένο .(117-233)
3. 1 kgr ελαιόλαδο- (05-1 litr) (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τηγανόλαδα αφού τα περάσουμε από ένα φίλτρο ώστε να καθαρίσουμε τα στερεά κατάλοιπα που υπάρχουν.
4. Ένα μπουκαλάκι αιθέρια έλαια .
5. Μια πλαστική λεκάνη ή δοχείο από χρώματα χωρητικότητας 5 λίτρων.
6. Μια ξύλινη ή ανοξείδωτη κουτάλα.
7. Πλαστικά γάντια.
8 Μάσκα.
9 Ένα ξύλινο πλαίσιο (θα χρησιμοποιηθεί για καλούπι) η μια φόρμα.
10 Ένα μεγάλο μαχαίρι για να κόψουμε το σαπούνι.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Η όλη διαδικασία γίνεται σε ανοικτό χώρο π.χ. σε μία ταράτσα.
Αφού φορέσουμε γυαλιά μάσκα και γάντια.
1. Παίρνουμε το δοχείο των πέντε λίτρων και ρίχνουμε τα 380 ml νερό.
2. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο -λίγο τη καυστική σόδα στο νερό ανακατεύοντας συνέχεια με τη ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθούν στο νερό και τα 135ml καυστική σόδα με αυτό τον τρόπο ετοιμάζουμε το διάλυμά μας. Το δοχείο θερμαίνεται.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ!!!!
ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΟΔΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ
ΠΡΟΣΟΧΗ! Πρέπει να φοράμε τα γυαλιά, τη μάσκα και τα πλαστικά γάντια και να είμαστε προσεκτικοί με τη καυστική σόδα να μην μπει στο μάτι μας να μην έλθει σε επαφή με τα χέρια μας και με το δέρμα μας γιατί δημιουργεί εγκαύματα.
3. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε γρήγορα με την κουτάλα και το mixer. Αρχίζει ο σχηματισμός σαπουνιού και στη συνέχεια πήζει το ελαιόλαδο.
4. Ρίχνουμε τα αιθέρια έλαια
5. Μετά ρίχνουμε στο καλούπι το σαπούνι. Μπορείτε να αγοράσετε παγοκυψέλες από σιλικόνη σε διάφορα σχήματα και να έχετε ατομικά σαπουνάκια καθώς και να σχεδιάσετε επάνω τους διάφορα σχέδια .
6. Μετά από 4-5 μέρες το βγάζουμε από το καλούπι και κόβουμε με το μαχαίρι τις πλάκες του σαπουνιού.
7. Χρόνος ωρίμανσης
Ένα “φρέσκο” σαπούνι δεν είναι κατάλληλο για χρήση χρειάζεται να “μείνει” να ωριμάσει δηλαδή ν’ αποβάλλει τη καυστική σόδα . Καθώς τα σαπούνια μας ωριμάζουν, απαλλάσσονται από αυτή . Η καυστική σόδα αντιδρά χημικά με το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας στην επιφάνεια του σαπουνιού μια λευκή σκόνη. Η σκόνη αυτή είναι ανθρακικό νάτριο, η γνωστή μας σόδα .
Ο σχηματισμός της λευκής αυτής σκόνης στην επιφάνεια του σαπουνιού είναι το σημάδι πως το σαπούνι μας είναι έτοιμο.
Παρόλα αυτά, όσο “παλιώνει” το σαπούνι, τόσο καλύτερο γίνεται.
Είναι δηλαδή σαν το παλιό καλό κρασί .
Με αυτή τη συνταγή παράγονται περίπου 1 κιλό σαπούνι.
Αυτό το σαπούνι είναι ιδανικό για να καθαρίζει τα ρούχα και να πλενόμαστε καθημερινά.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ .
ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ .
Αφήστε μια απάντηση