Επιστροφή σε Σχέδια Δράσης 2011-12

Διατροφή

DSC_0634Εσείς πόσα λαχανικά φάγατε σήμερα;

  Καλλιεργώ και τρώω σωστά

Σκοπός
Οι εκπαιδευόμενοι να κατανοήσουν τη διατροφική αξία των λαχανικών, να μπορούν να παράγουν λαχανικά στο σπίτι και να καταγράψουν χρήσιμες πληροφορίες για τη διατροφική αξία του κάθε λαχανικού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να καταναλώνουμε ημερησίως 350 γρ λαχανικών!

Στόχοι

  • Να γνωρίσουν τα λαχανικά που καλλιεργούνται στην Ελλάδα
  • Να γνωρίσουν το ρόλο των βιταμινών και των ανόργανων στοιχείων για τον ανθρώπινο οργανισμό
  • Να γνωρίσουν τη δράση των αντιοξειδωτικών και άλλων ενώσεων με αντικαρκινική δράση, που περιέχονται στα λαχανικά
  • Να γνωρίσουν τις μεθόδους καλλιέργειας των λαχανικών
  • Να κατατάξουν τα λαχανικά σε χειμερινά και θερινά
  • Να σχεδιάσουν έναν λαχανόκηπο στην τσιμεντένια αυλή του σχολείου
  • Να σπείρουν και να φυτέψουν λαχανικά σε κιβώτια σποράς ή γλάστρες
  • Να παράγουν τα δικά τους σπορόφυτα
  • Να εξοικειωθούν με τις καλλιεργητικές φροντίδες
  • Να συγκομίζουν τα λαχανικά στο κατάλληλο στάδιο για κατανάλωση ή μεταποίηση
  • Να αναγνωρίσουν την προοπτική της λαχανοκομίας στην περιοχή του Έβρου
  • Να βιώσουν την επαφή με το φυτό, τη φύση, το περιβάλλον
  • Να συνειδητοποιήσουν την αξία της κατανάλωσης ντόπιων λαχανικών και λαχανικών εποχής (περιβαλλοντική και διατροφική)
  • Να κατανοήσουν την αξία της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής
  • Να καλλιεργήσουν ομαδικό πνεύμα συνεργασίας
  • Να αναζητήσουν διάφορες πληροφορίες από ειδικούς ή από το διαδίκτυο
  • Να καταγράψουν πληροφορίες σχετικές με την θρεπτική αξία κάθε λαχανικού, που κρίνουν ότι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες
  • Να παρουσιάσουν σε έντυπη μορφή όλες τις πληροφορίες στους άλλους εκπαιδευόμενους.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτές:
Αποστολίδου Παναγιώτα (Επιστημονικός Γραμματισμός)
Παπαδοπούλου Παρθένα (Περιβαλλοντικός Γραμματισμός)

Συμμετέχοντες εκπαιδευόμενοι:
Αρίφογλου Χουσεϊν
Δουλγέρης Ελευθέριος
Ισμαήλογλου Καδιρέ
Καραχασάν Χαμδή
Μουσταφά Ογλού Εμινέ
Μακρής Αθανάσιος
Σεφκέτ Ραμαδάν Ραμαδάν
Στάμος Αθανάσιος

Ένα μικρό δείγμα του τελικού φυλλαδίου που παρήγαγε η ομάδα μας μπορείτε να δείτε παρακάτω:

 

ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

2011-2012

ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΕΣ

 

ΛΑΧΑΝΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

     

Αλεξανδρούπολη

Ιούνιος 2012

Εισαγωγικό σημείωμα

 Το σχολικό έτος 2011-2012, στα πλαίσια του περιβαλλοντικού γραμματισμού αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα λαχανικά.

Λαχανικά ενάντια στην παχυσαρκία, λαχανικά ενάντια στον καρκίνο, λαχανικά ενάντια στις ιώσεις, λαχανικά ενάντια στη γήρανση, λαχανικά ενάντια στην κρίση… Αυτά και πολλά άλλα επιχειρήματα μας έπεισαν να καταπιαστούμε με τα λαχανικά από την παραγωγή έως την κατανάλωσή τους.
Έπειτα από πολλές διδακτικές ώρες με συζητήσεις, έρευνα και σχέδια δράσης κατακτήσαμε μία σφαιρική γνώση για τα λαχανικά. Επιλέξαμε να καταγράψουμε ελάχιστες, αλλά χρήσιμες γενικές πληροφορίες για τα λαχανικά.
Στη συνέχεια, σκεφτήκαμε ότι ίσως κάποιοι απαιτητικοί αναγνώστες και καταναλωτές θα ήθελαν να γνωρίσουν τη διατροφική αξία της αγαπημένης τους λαχανοσαλάτας ή ενός γευστικού πιάτου με λαδερά λαχανικά. Για τους λάτρεις των γκουρμέ πιάτων τους παρέχουμε τη δυνατότητα να συνδυάσουν διάφορα λαχανικά στο πιάτο τους και να απολαύσουν το αποτέλεσμα ή και να διασκεδάσουν την αποτυχία…
Κοπιάστε λοιπόν…και καλή όρεξη!

           Παπαδοπούλου Παρθένα


 

Ευχαριστούμε πολύ την διευθύντρια του ΣΔΕ κ. Χαρίκλεια Τσότσου για την υλική και ηθική της συμπαράσταση.


  • Γνωρίζατε ότι η τομάτα, το καρπούζι και το πεπόνι είναι λαχανικά και όχι φρούτα;

 

 

  • Ξέρατε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να καταναλώνουμε καθημερινά 350 γρ λαχανικά και 150 γρ. φρούτα;

 

 

  • Θυμάστε ότι η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή είναι πλούσια σε λαχανικά;

 

 

  • Διαβάσατε ότι τα νιτρικά άλατα που συσσωρεύονται σε ορισμένα λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν μεθαιμογλοβιναιμία (κυάνωση);

 

 

  • Μάθατε όμως ότι τα ελληνικά λαχανικά πλεονεκτούν έναντι των λαχανικών των άλλων ευρωπαϊκών χωρών γιατί έχουν τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις νιτρικών και είναι απολύτως ασφαλή;

 

 

  • Έχετε ακούσει ότι τα οξαλικά άλατα που συσσωρεύονται στα σέσκουλα, το σπανάκι, το παντζάρι, τα βλίτα, τη γλιστρίδα και το λάπαθο μπορεί να ευνοούν το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά;

 

 

  • Ξέρατε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καλλιεργείται κανένα γενετικά τροποποιημένο λαχανικό;

 

 

 

 

Πολύτιμες συμβουλές:

ü  Καταναλώνουμε λαχανικά εποχής

ü  Συντηρούμε τα λαχανικά σε χαμηλές θερμοκρασίες

ü  Καταναλώνουμε τα λαχανικά φρέσκα

ü  Τεμαχίζουμε τα λαχανικά λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/sdeal/%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%ba%ce%ad%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση