Ιστολόγιο Σάκη Δαζάνη

βλέπουμε και ακούμε άσχημα τουλάχιστον ας γράφουμε όμορφα …

Όχι στις νέες μονάδες λιθάνθρακα! Όχι άλλο μαύρο στη ζωή μας …

Συγγραφέας: Σάκης Δαζάνης στις 14 Απριλίου, 2008

Μάθαμε από τις εφημερίδες για τα σχέδια του συντοπίτη μας Υπουργού Ανάπτυξης.

Θέλουν να εγκαταστήσουν δύο νέες μονάδες λιθάνθρακα στο λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαΐδας σε αντικατάσταση των παλιών λιγνιτικών.

Αφού τα σχέδια έκαναν περιοδεία σε όλη την Ελλάδα (Καβάλα, Αλιβέρι, Κορινθιακός κλπ) και βρήκαν σθεναρή αντίσταση από τις τοπικές κοινωνίες τελικά τα φορτώνουν σε μας ξέροντας πόσο “δεκτικοί” είμαστε σε κάτι τέτοια δώρα …

Οι μονάδες λιθάνθρακα είναι “φθηνές και βρώμικες”. Παράγονται καυσαέρια και ιπτάμενη τέφρα ενώ κατά την διακίνηση και αποθήκευση του λιθάνθρακα θα παράγεται σκόνη από αιωρούμενα σωματίδια.

Θα μου πεις τι είχαμε, τι θα έχουμε;

Όχι όμως έτσι. Δηλαδή αυτή είναι η ανάπτυξη που οραματίζονται για το λεκανοπέδιο Πτολεμαίδας – Κοζάνης τα επόμενα χρόνια;

Νομίζω η ήδη επιβαρυμένη περιοχή μας δεν αντέχει άλλου τέτοιου είδους δοκιμασίες. Ήδη βιώνουμε τις αλλαγές στο μικροκλίμα του λεκανοπεδίου (έλλειψη χιονιού και βροχής), οι μετρήσεις του ΤΕΙ για τα αιωρούμενα σωματίδια είναι συνεχώς στο “κόκκινο” και είμαστε και εμείς τελικά που θέλουμε να ζήσουμε (εμείς και τα παιδιά μας) σε έναν τόπο που να αναπνέει καθαρό αέρα!

Η Κοζάνη υπήρχε και θα υπάρχει και χωρίς τη ΔΕΗ!

Δεν καταλαβαίνω τα ψευτοδιλήμματα της πολιτικής και τοπικής ηγεσίας.

Καιρός να ξυπνήσουμε από το λήθαργο στον οποίο μας οδήγησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι “καλοί μισθοί” και ο τοπικός πόρος της ΔΕΗ.

Ας ξυπνήσουμε λοιπόν από το μακάριο ύπνο μας γιατί στο τέλος αυτοί που θα χαίρονται θα είναι όλοι οι υπόλοιποι συνέλληνες γιατί ξεχρεώθηκαν ένα βάσανο και βέβαια οι Πνευμονολόγοι αφού η δουλειά θα είναι συνεχής και εξασφαλισμένη!
Λιθάνθρακας

Αφήστε μια απάντηση