Δραστηριότητα

Τα παιδιά μπαίνουν από τους υπολογιστές τους στα Σχολικά βιβλία-Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (https://www.google.gr/search?q=%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%B1%CE%BA%CE%AC+%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC+%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=_Th9Wv3CLM3CXs3erfAF), έπειτα μεταβαίνουν στα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (http://ebooks.edu.gr/new/allcourses.php) και επιλέγουν Υλικό ανά τάξη/Στ Δημοτικού/διαδραστικά βιβλία μαθητή/Μαθηματικά ΣΤ δημοτικού/(Από το Εισαγωγή–Περιεχόμενα) Θεματική Ενότητα 4/4.47. Άλλοι τύποι γραφημάτων και από κοινού διερευνούμε το περιεχόμενο και τους εξηγείται ότι δεν κατανοούν.

Αρχικά λέμε στα παιδιά να μεταβούν από το κάτω αριστερά τμήμα του υπολογιστή τους στον τομέα που αναφέρονται Όλα τα Προγράμματα και να αναζητήσουν το Microsoft Office Excel που βρίσκεται στο Microsoft Office.

Αφού εντοπίσουν τα παιδιά το πρόγραμμα και μεταβούν σε αυτό, τους λέμε να το ανοίξουν. Μετά τους λέμε να γράψουν στο πρώτο κελί της πρώτης στήλης τη λέξη Διατροφή και στο διπλανό τη λέξη Αριθμός (μαθητών)

Κάτω από την πρώτη στήλη γράφουν και συνεχίζουν να γράφουν το ένα κάτω από το άλλο:

κρέας
ψάρι
λαχανικά
σαλάτα
πατάτες
όσπρια
τυρί
αναψυκτικά

 

Ακριβώς διπλά από το καθένα γράφουν τον αριθμό των επιλογών τους σηκώνοντας το καθένα το χέρι του για να δηλώσει την επιλογή του.

17
9
10
15
17
13
11
16

 

Ση συνέχεια τους λέμε να μαρκάρουν και τις 2 στήλες (κελιά Α2-Α9 και Β2-Β9) και να μεταβούν σταδιακά στα: Εισαγωγή/Στήλη/(Γράφημα) 2-Δ και να πατήσουν το κουπί. Το γράφημα τοποθετήθηκε στο Excel. Συζητάμε τι βλέπουν, μετά πατάμε Αποθήκευση ως και επιλογή στην Επιφάνεια Εργασίας, θέτοντας τίτλο Διατροφικές συνήθειες.