Ktirio MEKDE

Ρεματιές, παραπόταμα, ποτάμια, από την ώρα που πρωτονιώσαν τη ζωή στου Μετσόβου τα ράχια κι ώς τη στιγμή που χάνονται στης θάλασσας της Άσπρης τ’ άβαθνα…

Περιβάλλον - ανακύκλωση Συνέργειες

Ρεματιές, παραπόταμα, ποτάμια, από την ώρα

που πρωτονιώσαν τη ζωή στου Μετσόβου τα ράχια

κι ώς τη στιγμή που χάνονται στης θάλασσας της Άσπρης

τ’ άβαθνα…

(Κωστής Παλαμάς, «Ο Τόπος μου»)

Η ομάδα EPAS του σχολείου μας είχε σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθεί το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) και να παρακολουθήσει ομιλία του κυρίου Ευάγγελου Μπαλτά, καθηγητή του ΕΜΠ που διδάσκει το μάθημα “Υδατικό Περιβάλλον και Ανάπτυξη” στο Διατμηματικό πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών”. Ο κ. Μπαλτάς αναφέρθηκε με σαφήνεια και απλότητα σε θέματα που αφορούν τις βροχοπτώσεις στη χώρα μας, στους κινδύνους από πλημμύρες στις ευάλωτες σε πλημμύρες περιοχές, στη διαχείριση των υδατικών πόρων, στα εγγειοβελτιωτικά έργα της χώρας μας και στα μέτρα διαχείρισης των πλημμυρών. Στη συνέχεια οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί του σχολείου μας έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την ανάληψη μέτρων για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων.

Ακολούθησε μία κατατοπιστική ενημέρωση των δράσεων του ΜΕΚΔΕ από τον κ. Στάθη Αβραμιώτη, Χημικό, μεταδιδακτορικό ερευνητή του ΜΕ.Κ.ΔΕ. Στη  συνέχεια οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και έπαιξαν ένα βιωματικό παιχνίδι στο οποίο κέρδισε η ομάδα “Νερό πηγή ζωής’’. Στο τέλος, τα παιδιά και οι καθηγητές ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του ΜΕΚΔΕ. Επισκέφτηκαν την ευήλια βιβλιοθήκη, την αίθουσα εκδηλώσεων, τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια, τον “οντά” όπου καθημερινά οι μεταπτυχιακοί φοιτητές  περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί αξιολόγησαν θετικά τη συγκεκριμένη επίσκεψη, καθώς  αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την έρευνα και τις σπουδές σε αυτόν τον χώρο έρευνας που βρίσκεται στον τόπο τους, κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους για την κλιματική αλλαγή,  ενώ συγχρόνως συνειδητοποίησαν τον υδάτινο πλούτο του Μετσόβου, που βρίσκεται στην υδρολογική καρδιά της Ελλάδας.