Γυμνάσιο Νέου Μυλοτόπου: Ο κήπος της Εδέμ

Στο σχολείο μας φέτος, στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος δημιουργήσαμε έναν σχολικό κήπο – τον δικό μας “Κήπο της Εδέμ” – και υλοποιούμε παράλληλες δράσεις με στόχο:

Να μάθουμε να καλλιεργούμε και να σεβόμαστε τη γη αλλά και τη χειρωνακτική εργασία για να είμαστε αυτάρκεις και ενσυνείδητοι καταναλωτές με υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Στις 14 του Νοέμβρη ο κος Παναγιώτης Μανίκης μας εισήγαγε στον κόσμο της φυσικής καλλιέργειας, φτιάξαμε σβώλους και ξεκινήσαμε την υλοποίηση του κήπου μας.

Από τότε πολλά έγιναν… και εξακολουθούν- και στην κηπουρική αλλά και για τον προβληματισμό μας σε θέματα μεθόδων καλλιέργειας (φυσική, βιολογική, συστηματική), για τα σημερινά δεδομένα της αγροτικής καλλιέργειας και κατά πόσο επιτρέπουν την αυτοδιαχείριση και την αυτάρκεια, για τη διατροφή μας και τις συνέπειές αυτής στην υγεία μας.
Στα πλαίσια αυτά επισκεφτήκαμε δύο φυτώρια της περιοχής και πήραμε πληροφορίες για τη βιολογική καλλιέργεια ενώ παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ: “Πεθαίνοντας στην αφθονία” και συζητήσαμε για τα υβρίδια και τις παγκόσμιες επιπτώσεις στην αδυναμία διατήρησης σπόρων.
Επίσης στα πλαίσια του προγράμματος “Learning by 6 thinking hats” της ΔΔΕ Δράμας, υλοποιήσαμε τη μαθησιακή δράση “Το φαγάκι του κηπουρού” με έρευνα των διατροφικών συνηθειών των εφήβων και δημιουργία υλικού σχετικού με την εποχικότητα των ειδών, τα οφέλη αλλά και τις βλαβερές συνέπειες τροφών.

Και φυσικά σκάψαμε, σκαλίσαμε, φυτέψαμε, βοτανίσαμε, ποτίσαμε, λασπωθήκαμε και συνεχίζουμε με την ελπίδα να φάμε την πρώτη μας σαλάτα!

Η σταθερή εβδομαδιαία μας συνάντηση είναι Παρασκευή στη 1:00.
Μπορείτε να μας βρείτε στο Γυμνάσιο Νέου Μυλοτόπου,
τηλ: 2382051588, φαξ 2382052290
e-mail: mail@gym-n-mylot.pel.sch.gr

Οι συντονιστές- εμψυχωτές καθηγητές
Κατερίνα Γιαλαμά
Αντώνης Κελέσης
Έλλη Μαζηρίδου