Πρόγραμμα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) υποδέχεται τους μαθητές του λυκείου από τις 8.30 π.μ. για το πρωινό γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάζεται αναλυτικά και το προγράμματο που θα ακολουθήσουν οι μαθητές για την υπόλοιπη μέρα.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες, που έχουν ήδη σχηματιστεί σε πολυεθνικές ομάδες (οι ομάδες επιλέγονται με γεωμετρικά σχήματα ώστε να αποφευχθούν πολιτικές συγχύσεις), εισέρχονται στην ημικύκλια αίθουσα και  κάθονται στις θέσεις των ευρωβουλευτών. Η συνεδρίαση ξεκινάει με σύντομες ερωτήσεις πάνω στα βασικά καθήκοντα του Κοινοβουλίου. Ακολουθεί μία σειρά από ερωτήσεις, καθώς και μία σύντομη έρευνα πάνω στις γνώσεις των νέων για την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δίνεται επίσης η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές την ηλεκτρονική ψήφο. Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες διαρκούν συνήθως έως τις 12 μ.μ.

Η ώρα του μεσημεριανού αποτελεί μία σημαντική στιγμή, οι μαθητές σχηματίζουν ομάδες που αποτελούνται από τέσσερις διαφορετικές εθνικότητες και συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι που έχει σχεδιαστεί σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.

Στη συνέχεια, οι μαθητές συγκεντρώνονται και πάλι σε πέντε ομάδες εργασίας για να εκλέξουν τον πρόεδρο και τον εκπρόσωπο. Κάθε ομάδα εργασίας καλείται να υιοθετήσει μία απόφαση που θα υπερασπίσει ο εισηγητής κατά την διάρκεια της ολομέλειας. Το κείμενο που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους από το σύνολο των μαθητών, θα σχηματίσει και την ημερήσια απόφαση της Euroscola.

Ένας διοικητικός εκπρόσωπος του ΕΚ θα κλείσει την συζήτηση.

Η ημέρα τελειώνει με ένα παιχνίδι πολιτιστικών γνώσεων για την Ευρώπη και μία επίσημη τελετή, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές θα ακούσουν τον ευρωπαϊκό ύμνο. Το κάθε σχολείο λαμβάνει μία ευρωπαϊκή σημαία και ο κάθε μαθητής ένα πιστοποιητικό που υπογράφει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στους μαθητές δίνεται επίσης και μια φωτογραφία από την ομάδα τους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το πρόγραμμα της ημέρας πατήστε στον παρακάτω υπερσύνδεσμο.

Πρόγραμμα ημερίδας “Euroscola”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *