- Θα έρθουμε σε επαφή με τη μουσική άλλων λαών.
- Θα συμπληρώσουμε ένα φύλλο εργασίας
- Θα ακούσουμε μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου
- Θα γνωρίσουμε όργανα του κόσμου.
- Θα συμπληρώσουμε ένα πρωτότυπο μουσικό αριθμόλεξο.
Δραστηριότητα 1: Μελετήστε το παρακάτω κείμενο και συζητήστε…
Συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στη μουσική; Μήπως όλοι «εν μέρει δίκιο έχουμε, έχουμε μια ιδέα» για τον μουσικό πλούτο που υπάρχει στις μουσικές του κόσμου;
Δραστηριότητα 2: Απαντήστε στο παρακάτω ερωτηματολόγιο…
Δραστηριότητα 3: Τα όργανα του κόσμου…
Είναι το μοναδικό αερόφωνο όργανο των αυτόχθονων Αυστραλών.Παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στον χορό και στο τραγούδι τους, καθώς ο ερμηνευτής στέλνει μουσικά σήματα στους χορευτές και στους τραγουδιστές κατευθύνοντάς τους. Κατασκευάζεται με τον πιο ευφυή και οικολογικό τρόπο: ένα κλαδί συνήθως από ευκάλυπτο θάβεται σε μια περιοχή με τερμίτες που καταβροχθίζουν την ψίχα του ξύλου αφήνοντας ανέπαφο τον φλοιό του!
Με την ονομασία αυτή είναι γνωστό στην Ουγκάντα. Η προέλευσή του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Το συναντάμε σε πολλές χώρες του κόσμου με διάφορα ονόματα και με πολλές παραλλαγές.
Είναι το παραδοσιακό χορδόφωνο όργανο της Ιαπωνίας. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κανονάκι. Όταν παίζεται με τα δύο χέρια, οι δεκατρείς χορδές του μπορούν να βγάλουν πολύ εκφραστική μουσική.
Ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των άσκαυλων, στην ίδια που ανήκει και η «ελληνίδα» τσαμπούνα. Οι άσκαυλοι είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο, αλλά πιστεύεται ότι προέρχονται από την Ασία. Αποτελούνται από έναν ασκό (από δέρμα προβάτου ή κατσικιού) και δύο συνήθως αυλούς: ένα για τη μελωδία και ένα για τη συνοδεία. Από τον 16ο αιώνα και έπειτα χρησιμοποιήθηκαν και ως στρατιωτικά μουσικά όργανα και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται στην Ιρλανδία και τη Σκοτία.
Το σύγχρονο μαντολίνο εμφανίστηκε τον 18ο αιώνα και προέρχεται από ένα παλαιότερο όργανο που λεγόταν μαντόλα. Και τα δύο ανήκουν στην οικογένεια του λαούτου. Το σύγχρονο μαντολίνο έχει τέσσερις διπλές μεταλλικές χορδές και παίζεται με καρδιόσχημη πένα. Είναι βασικό όργανο της επτανησιακής μουσικής. Χρησιμοποιείται και ως όργανο συνοδείας και ως σολιστικό.
Πρωτοεμφανίστηκε το 1829. Συνήθως αποτελείται από ένα πληκτρολόγιο όμοιο με του πιάνου. Το ένα άκρο που παίζει τη μελωδία συνδέεται μέσω του φυσητήρα με ένα πληκτρολόγιο κουμπιών που βρίσκεται στο άλλο άκρο και παίζει τη συνοδεία. Στο εσωτερικό του υπάρχουν μεταλλικές γλωττίδες που είναι κατασκευασμένες ώστε να αποδίδουν συγκεκριμένους μουσικούς τόνους όταν περνάει ανάμεσά τους ο αέρας που στέλνει ο φυσητήρας.
Προέρχεται από την Περσία. Τον Μεσαίωνα έφτασε στην Ινδία και κυριάρχησε στη μουσική της χώρας αυτής. Παραδοσιακά κατασκευάζεται από νεροκολοκύθα, αν και στα σύγχρονα όργανα χρησιμοποιείται το ξύλο. Διαθέτει από τέσσερις έως επτά χορδές και παίζεται με πένα που φοριέται στον δεξί δείκτη. Στην Ινδία συνοδεύεται σχεδόν πάντα από την τάμπλα, ένα ζευγάρι μικρών τυμπάνων.
Κλασική ή ισπανική κιθάρα (classical ή spanish guitar).
Από τις αυλές της Ισπανίας του 16ου αιώνα μέχρι τις σύγχρονες αίθουσες συναυλιών και ηχογραφήσεων, η κιθάρα επιβιώνει και «διαπρέπει». Οι δυνατότητες της κιθάρας είναι εκπληκτικές. Έχει έξι χορδές και είκοσι τάστα. Οι χορδές διεγείρονται με τσίμπημα με τα νύχια ή τα δάχτυλα, άλλοτε καθεμιά χωριστά και άλλοτε πολλές μαζί σαν συγχορδία.
Ένας από τους μεγαλύτερους κιθαριστές του κόσμου, ο Αντρέ Σεγκόβια, ρωτήθηκε στα ογδόντα του χρόνια πόσο μελετούσε. Απάντησε ότι λόγω της ηλικίας είχε μειώσει την καθημερινή εξάσκησή του στις δώδεκα ώρες την ημέρα!
Φύλλο εργασίας 1:
Ο γύρος του κόσμου με όχημα τη «μουσική»
Άκουσε οκτώ αποσπάσματα από μουσικές του κόσμου και προσπάθησε να διακρίνεις τα όργανα που ξεχωρίζουν με το ιδιαίτερο ηχόχρωμά τους σε κάθε απόσπασμα και γράψε τον αντίστοιχο αριθμό στο κουτάκι που είναι πάνω από τα όργανα
Φύλλο εργασίας 2:
Ο γύρος του κόσμου με όχημα τη «μουσική»
Τώρα προσπάθησε να αντιστοιχήσεις το κάθε μουσικό όργανο με την χώρα προέλευσης του.
Φύλλο εργασίας 3: