Καλώς ήρθες στο δέκατο έβδομο ασύγχρονο εξ αποστάσεως μάθημα μουσικής
Στο μάθημα αυτό θα:
- γνωρίσεις και θα πειραματιστείς σε μία μουσική εφαρμογή
- μιλήσουμε για τον ρυθμό στη μουσική
- ακούσεις, θα τραγουδήσεις και θα παίξεις μουσικά παιχνιδοτράγουδα
- συνοδέψεις ρυθμικά με ηχηρές κινήσεις του σώματος ή με μουσικά όργανα μελωδίες
- ακούσεις και πειραματιστείς ρυθμικά και μελωδικά με γλωσσοδέτες και αινίγματα
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1.Ο ρυθμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της μουσικής…άλλοτε είναι αργός και άλλοτε γρήγορος… προσπάθησε να παίξεις με παλαμάκια ή με ένα μουσικό όργανο την ρυθμική παρτιτούρα.. πρώτα αργά και έπειτα γρήγορα….
2. Μπες στην εφαρμογή «Rhythm» (ρυθμός) στο musiclab, προσπάθησε να αντιγράψεις τους παρακάτω ρυθμούς #1 και ρυθμούς #2 και έπειτα πάτησε το Play να τους ακούσεις…έπειτα μπορείς να πειραματιστείς με τους δικούς σου ρυθμούς…
3. Γνωρίζεις ότι στην ελληνική λαογραφία ο γλωσσοδέτης είναι μια φράση ή σειρά λέξεων που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε είναι δύσκολο να προφερθεί σωστά με μεγάλη ταχύτητα. Χρησιμοποιείται συνήθως σαν λεκτικό παιχνίδι μεταξύ παιδιών κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει κανείς να επαναλάβει ή να επαναλαμβάνει συνεχώς ταχύτερα, λέξεις που μοιάζουν μεταξύ τους, περισσότερο όμως πλαστές, και που δύσκολα έτσι προφέρονται προκαλώντας το γέλιο με τις λάθος επαναλήψεις τους….
Σημ. Παλαιότερα αποτελούσε και “τεστ” προφορικών εισαγωγικών εξετάσεων στις στρατιωτικές Σχολές.
Οι γλωσσοδέτες μπορούν όμως να μελοποιηθούν και να τραγουδηθούν…. άκουσε ένα μουσικό γλωσσοδέτη από μία παιδική χορωδία και προσπάθησε να τον τραγουδήσεις κι εσύ ή να τον συνοδέψεις ρυθμικά με παλαμάκια….Οι στίχοι του είναι εδώ…
Τώρα δες εδώ κι άλλους γλωσσοδέτες.. προσπάθησε να τους απαγγείλεις και να τους συνοδέψεις ρυθμικά με παλαμάκια ή κρουστά όργανα…Τέλος με την βοήθεια του εκπαιδευτικού μουσικής προσπάθησε να μελοποιήσεις κάποιους από αυτούς…
4. Τώρα άκουσε κι ένα άλλο τραγούδι σχετικό με γλωσσοδέτες, τον «Γλωσσοδέτη» της Ελένης Τσαλιγοπούλου…. αν σου αρέσει προσπάθησε να το τραγουδήσεις κι εσύ…. οι στίχοι του είναι εδώ…
5. Εκτός όμως από τους γλωσσοδέτες, στην ελληνική λαογραφία υπάρχουν και τα αινίγματα, τα οποία είναι προβλήματα τα οποία ζητούν την λύση, συχνά αναφέροντας τις ιδιότητες ή τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός αντικειμένου, χωρίς όμως να το κατονομάζουν… Μπορείς να δεις εδώ διάφορα αινίγματα και να προσπαθήσεις να τα απαγγείλεις ρυθμικά χτυπώντας ένα μουσικό όργανο…Άκουσε εδώ δυο μουσικά αινίγματα και προσπάθησε να τα τραγουδήσεις κι εσύ ή να τα συνοδέψεις ρυθμικά με κρουστά όργανα…Οι στίχοι τους είναι εδώ…
6. άκουσε το παιχνιδοτράγουδο από την Ήπειρο, «Φορτώσαμε έναν ποντικό» και προσπάθησε να το συνοδέψεις ρυθμικά ή να το τραγουδήσεις κι εσύ…. οι στίχοι είναι εδώ…