5. Βρέχει τραγούδια!

Καλώς ήρθες στο πέμπτο ασύγχρονο εξ αποστάσεως μάθημα μουσικής.

Στο μάθημα αυτό θα:

  • γνωρίσεις ένα αρχαίο ελληνικό έθιμο για τη βροχή
  • ακούσεις ελληνικά και ξένα τραγούδια σχετικά με την βροχή
  • ακούσεις και θα τραγουδήσεις παραδοσιακά και παιχνιδοτράγουδα
  • μελετήσεις με το μουσικό σου όργανο

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1.Δες το παρακάτω βίντεο και μάθε για το έθιμο της περπερούνας.

«Η Περπερούνα είναι ένα πανελλήνιο και πανάρχαιο έθιμο για την αναβροχιά. Όταν δεν έβρεχε σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και κινδύνευαν να χαθούν οι σοδειές από την ξηρασία, οι κάτοικοι ή θα πήγαιναν στην εκκλησία να κάνουν παράκληση ή  θα έκαναν μια Περπερούνα».

2. άκουσε το τραγούδι ««Η περπερούνα»» και προσπάθησε να το τραγουδήσεις… Οι στίχοι είναι εδώ

3. και σε άλλες χώρες όμως έχουν τραγούδια σχετικά με την βροχή. Άκουσε ένα παραδοσιακό τραγούδι των Ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής με τίτλο ««Riding with the thunder»»(μτφ. «καλπάζοντας με τον κεραυνό»).

4. δες το παιδικό τραγούδι «Que llueva»(μτφ.«ας βρέξει») από το Μεξικό. Τώρα άκουσε το σε 2 διαφορετικές ορχηστρικές εκδόσεις και προσπάθησε να το τραγουδήσεις. Τα λόγια είναι εδώ.

5. Η βροχή όμως είναι αγαπημένο θέμα και των συνθετών της κλασικής μουσικής. Άκουσε 2 μουσικά έργα για την βροχή: την ««Συμφωνία των Άλπεων»» που περιγράφει μία καταιγίδα και το ««Πρελούδιο(Στάλες της βροχής)»»

6. άκουσε το παραδοσιακό τραγούδι ««Τα κουκιά»» και προσπάθησε να το τραγουδήσεις. Οι στίχοι είναι εδώ.  Δες στο παρακάτω βίντεο πως χορεύεται και άκουσε το ίδιο τραγούδι σε μία παραλλαγή χωρίς μουσική.

7. κάνε την ρυθμική άσκηση:5. Οι Καριώτες

8. μελέτησε με το μεταλλόφωνο/μελόντικα σου ή άνοιξε τη εφαρμογή «εικονικό πιάνο» και προσπάθησε να κάνεις την μελωδική άσκηση: 13. κάτω στο γιαλό

9. μελέτησε με τη φλογέρα σου την παρακάτω μελωδική άσκηση:2. Η νότα Λα