ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ BLOG

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΖΑΠΟΡΟΖΙΕ κ. ΛΟΥΚΑ

Κάτω από: Θεολογία (Ορθόδοξη) καί ΖωήΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ στις 1:11 μμ στο Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου, 2022

Από Romfea.gr

zaporozie loukas1

Σχόλιο του Μητροπολίτη Ζαπορόζιε κ. Λουκά

«Πράγματι, αν ο Θεός θέλει να τιμωρήσει, πρώτα απ’ όλα αφαιρεί το νου». 

Αυτά τα τελευταία λόγια σ΄ ένα από τα έργα του ποιητή Νικολάι Γκόγκολ, μπορεί να αφορούν σήμερα ορισμένους Ιεράρχες της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

«Να στερηθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας την χάρη των Ιερών Μυστηρίων και να ανακληθεί το αυτοκέφαλο της», ακούμε σήμερα τις εκκλήσεις εκείνων που αυτοβούλως  αποσπάστηκαν από τον Χριστό. 

Είναι σαν να προσπαθούν να μας στερήσουν το δικαίωμα να αποκαλούμαστε άνθρωποι, ανακαλώντας το πιστοποιητικό γέννησής μας. 

Δυστυχώς στη παραφροσύνη τους, οι εν λόγω ποιμένες προδίδουν στην πραγματικότητα τη δική τους αρρώστια. 

Αναγνωρίζοντας τους Ουκρανούς σχισματικούς και προσπαθώντας με τη βοήθεια πολιτικών να σφετεριστούν την πνευματική εξουσία στα εδάφη  μιας άλλης Τοπικής Εκκλησίας μέσω αυθαίρετης παραβίασης των Ιερών Κανόνων, στερήθηκαν στην πραγματικότητα τόσο τη Θεία Χάρη όσο και, γενικώς, το δικαίωμα να αποκαλούνται Εκκλησία του Θεού.

Αυτός που λειτουργεί και κοινωνεί με σχισματικούς και αιρετικούς, γίνεται ο ίδιος σχισματικός και αιρετικός. 

Και τώρα, οι άνθρωποι αυτοί αποφάσισαν να «γίνουν θεοί» και να αποφασίζουν αυτοβούλως σε ποιον να δώσουν Θεία Χάρη και σε ποιον όχι, ποιον να αναγνωρίσουν ως Εκκλησία και ποιον να απορρίψουν. 

Δεν αντιλαμβάνονται καν ότι η μόνη συνέπεια του ίδιου του ποιμνίου τους να ζητά το ωμόφορο της κανονικής Εκκλησίας, είναι ότι οι ίδιοι πρόδωσαν τον Χριστό και Τον σταύρωσαν για χάρη των εθνικιστικών και παπικών τους φιλοδοξιών.

Όταν με τον Πατριάρχη Θεόδωρο συλλειτουργούσαμε κάποτε στην Ελλάδα, μου ανέφερε: «Αυτό που αποκόπηκε από την Εκκλησία δεν μπορεί να θεωρείται Εκκλησία και  πρέπει να επιστρέψει στην Εκκλησία». 

Θέλω τώρα να θυμίσω αυτά τα λόγια τόσο στον ίδιο, όσο και σε όλους εκείνους που συλλειτουργούσαν με τον Σεργκέι (Επιφάνιο) Ντουμένκο – έναν άνθρωπο που ντύθηκε με ιερατικά άμφια από τον αναθεματισμένο Μιχαήλ Ντενισένκο.

Παρόμοιοι “καρνάβαλοι” εξέλεξαν τον Σεργκέι Ντουμένκο, επικεφαλής μιας πολιτικοθρησκευτικής οργάνωσης.

Και τώρα, αναγνωρίζοντας αυτήν την εγκληματική οργάνωση ως «εκκλησία» και «συλλειτουργώντας» μαζί τους, με ποιο δικαίωμα η ομάδα αυτή που αποσπάστηκε από την ενότητα του Χριστού μιλάει για Θεία Χάρη; 

Τα μόνα λόγια που είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε από αυτούς, είναι τα λόγια της μετάνοιάς τους.

Πηγή: https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/48507-fonazei-o-kleftis-na-fovithei-o-noikokyris


Δεν υπάρχουν σχόλια »

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2023 ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ BLOG   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση