ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ BLOG

Μητροπολίτης Μπορισπόλ Αντώνιος: “Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατανοεί τον τίτλο του ως δικαίωμα εξουσίας”

Κάτω από: Θεολογία (Ορθόδοξη) καί ΖωήΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ στις 11:53 πμ στο Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Από Romfea.gr

Γράφτηκε από τον/την Facebook. 21/01 17:39

Μπορισπόλ Αντώνιος: “Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατανοεί τον τίτλο του ως δικαίωμα εξουσίας”

https://www.romfea.gr/images/article-images/2021/01/romfea/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82-%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D1%96%D0%B9.jpg

Ένα ακόμη σχόλιο μέσω Facebook για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, έκανε ο Ουκρανός Μητροπολίτης Μπορισπόλ και Μπροβάρι κ. Αντώνιος.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι λαμβάνοντας υπόψη όλες τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όλο και περισσότερα ερωτήματα προκύπτουν.

”Πρώτα απ’ όλα, για την κατανόηση του τίτλου “Οικουμενικός Πατριάρχης”. Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει πολλά για την ιστορική προέλευση αυτού του τίτλου, τι νόημα είχε η έννοια του τίτλου αυτού τον 5ο ή τον 11ο αιώνα” – αναρωτιέται ο Ουκρανός Ιεράρχης.

Επίσης ο Μητροπολίτης Αντώνιος προσθέτει ότι “το πιο σημαντικό για εμάς τώρα είναι ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, κρίνοντας από τις πράξεις του, κατανοεί τον τίτλο κυριολεκτικά – ως δικαίωμα εξουσίας στην Οικουμενική Ορθοδοξία. Με τον τρόπο αυτό ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων Τοπικών Εκκλησιών.”

“Το ποίμνιο πολλών εκατομμυρίων και εμείς, οι Επίσκοποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, έχουμε το δικαίωμα να ρωτήσουμε: ποιοι είναι οι λόγοι για τους ισχυρισμούς αυτούς; Το 2014, οι Ιεράρχες της Εκκλησίας εν Συνόδω, εξέλεξαν τον Προκαθήμενό μας – τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο. Αυτός είναι ο Ποιμενάρχης και ο Πατέρας των Επισκόπων, των κληρικών και των λαϊκών μας. Είναι απλό και κατανοητό” – προσθέτει στο σχόλιο του ο κ. Αντώνιος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ τονίζει: “Είναι λοιπόν φυσικό να ρωτάμε γιατί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που εκλέγεται από μερικούς Επισκόπους άλλης Εκκλησίας στο έδαφος της Τουρκίας (η κυβέρνηση της οποίας, παρεμπιπτόντως, τον αποκαλεί ως «Έλληνα Πατριάρχη του Ισταμπούλ», πρέπει να είναι Ποιμενάρχης και Πατέρας μας;”

“Εάν ο «Οικουμενικός Πατριάρχης» είναι κάτι παραπάνω από έναν από τους υπέροχους τίτλους μιας μακράς βυζαντινής εποχής, τότε γιατί δεν εκλέγεται από ολόκληρη την Οικουμενική Εκκλησία; Ο Πάπας Ρώμης, ο οποίος διεκδικεί επίσης οικουμενική εξουσία στο πλαίσιο της ομολογίας του, εκλέγεται από ένα κονκλάβιο καρδιναλίων που εκπροσωπούν ολόκληρη τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εκλέχθηκε από εκείνες τις Εκκλησίες στις υποθέσεις των οποίων παρεμβαίνει ενεργά;” – υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Αντώνιος.

Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ τονίζει: “Φυσικά, μπορεί να χειριστεί τα αρχαία έγγραφα όσο θέλει, να αφαιρεί κανόνες από το πλαίσιο και να τραβήξει από τα αυτιά προηγούμενα περασμένων εποχών. Αλλά το γεγονός παραμένει: η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν είναι μύθος, αλλά άνθρωποι! Εκατομμύρια άνθρωποι που είναι συνηθισμένοι σε διωγμούς, τους είναι δύσκολο να φοβηθούν με απειλές, και συνεχίζουν να παραμένουν πιστοί στην Εκκλησία τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη αυτούς που αγαπούν «τὴν πρωτοκαθεδρίαν ἐν ταῖς συναγωγαῖς καὶ τοὺς ἀσπασμοὺς ἐν ταῖς ἀγοραῖς» (Λκ. 11:43) και ισχυρίζονται ότι έχουν δικαίωματα…”

https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/41701-mporispol-antonios-o-patriarxis-bartholomaios-katanoei-ton-titlo-tou-os-dikaioma-ejousias


Δεν υπάρχουν σχόλια »

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση

© 2024 ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ BLOG   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση