ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ BLOG

Αλβανίας Αναστάσιος: ”Τα σχίσματα ξεπερνιούνται με Οικουμενική Σύνοδο και όχι με γράμματα”

Κάτω από: Θεολογία (Ορθόδοξη) καί ΖωήΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ στις 10:27 μμ στο Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου, 2020

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Συνάντηση με Ουκρανική Αντιπροσωπεία είχε χθες, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος στα Τίρανα.

Επικεφαλής της προσκυνηματικής ομάδας Ορθοδόξων Ουκρανών, λαϊκών και κληρικών o Επίσκοπος Μπαρισέφσκ κ. Βίκτωρ, ο οποίος αυτός και η συνοδεία του, έτυχαν θερμής υποδοχής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας για ακόμη μια φορά εξέφρασε τους προβληματισμούς του, αλλά και την γνώμη του, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ορθοδοξία με αφορμή το Ουκρανικό.

Αρχικά ευχαρίστησε τους Ουκρανούς αδελφούς για την επίσκεψη, καθώς και για τις ευχές του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου κ. Ονουφρίου.

“Ευχαριστώ για τις ευχές του αδελφού Μητροπολίτη Ονούφριο με τον οποίο αλληλογραφούμε συχνά. Θα ήθελα να μεταφέρετε κι εσείς, όλη μας την αγάπη και την συμμετοχή στην δοκιμασία αυτή που αντιμετωπίζεται. Γνωρίζω ότι ο Μητροπολίτης Ονούφριος είναι ένας άνθρωπος της προσευχής, που αποφεύγει συγκρούσεις και καταστάσεις και στηρίζει όλη του την ελπίδα στον Θεό” – ανέφερε ο Αρχιεπίσοπος Αλβανίας.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι “από τα παιδικά μου χρόνια με ιδιαίτερη συγκίνηση παρακολουθούσα τον ηρωισμό των αδελφών μας, σε όλη την Ρωσία και την Ουκρανία, στον μεγάλο εκείνο διωγμό τον οποίο αντιμετωπίσε τον προηγούμενο αιώνα”.

“Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι μία συνομοσπονδία Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά είναι η Μια Αγία και Αποστολική Εκκλησία. Επομένως, οι δοκιμασίες κάθε τοπικής εκκλησίας, είναι και δικές μας δοκιμασίες, τα δικά σας και τα δικά μας είναι κοινά” – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.

Ο Μακαριώτατος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον επίτιμο “Πατριάρχη” Φιλάρετο (Ντενισένκο), τον οποίο γνωρίζει από παλιά.

“Είμαστε στην ίδια ηλικία με τον Μητροπολίτη Φιλάρετο, τον γνωρίζω από τότε που ήταν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών και εκπροσωπούσε την Εκκλησία της Ρωσίας. Ξέρω όλες τις λεπτομέρειες, πως όταν κάποιος βάζει πρώτα τον εαυτό του και μετά το Χριστό οδηγείται σε τραγωδίες” – συμπλήρωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας.

Επίσης ο κ. Αναστάσιος πρόσθεσε: “Το έχω γράψει! Από την στιγμή που ήταν αφορισμένος και αναθεματισμένος δεν μπορούσε να κάνει χειροτονίες. Η χειροτονία δεν είναι κάτι που κάνουμε προσωπικά, είναι κάτι που γίνεται όταν εκπροσωπούμε την Εκκλησία. Δεν μπορείς να λες ότι έρχεται το Άγιο Πνεύμα, όταν εσύ ο ίδιος το έχεις εγκαταλείψει από καιρό. Γι’ αυτό κι εμείς έχουμε μείνει στη γραμμή την οποία ξέρετε και δεν έχουμε κάνει αναγνώριση”.

“Αισθάνομαι ότι τρεις βασικές αρχές, που είναι θεμελιώδεις για την ύπαρξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, είναι τραυματισμένες: Η Αποστολική Διαδοχή, η Θεία Ευχαριστία και η Συνοδικότητα. Επομένως, επιμένουμε ότι τα σχίσματα ξεπερνιούνται με Οικουμενική Σύνοδο και όχι με γράμματα και άλλες ασχολίες”.

Ακόμη ο κ. Αναστάσιος υπογράμμισε: “Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η αλήθεια έχει την δική της δυναμική, ίσως αυτό που ανησυχεί εμάς, είναι ότι ο Θεός δεν πολυβιάζεται. Δεν δίνει αμέσως λύση, ώστε να φανούν κάποια πράγματα και να δοκιμαστούμε όλοι μαζί”.

Κλείνοντας ο Μακαριώτατος, προέτρεψε τους αδελφούς Ουκρανούς να μη χάνουν την ελπίδα τους, διότι όπως τόνισε “από την στιγμή που στηρίζουμε όλη την ζωή μας στο Χριστό και είμαστε αδιάκοπα προσηλωμένοιμ στο πρόσωπο του, εκείνος θα δώσει όταν κρίνει την οριστική λύση”.

Πηγή: https://www.romfea.gr/ekklisies-ts/ekklisia-albanias/34922-albanias-anastasios-ta-sxismata-jeperniountai-me-oikoumeniki-sunodo-kai-oxi-me-grammata


Δεν υπάρχουν σχόλια »

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση

© 2024 ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ BLOG   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση