ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ BLOG

Η ΠΑΝΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ 1920

Κάτω από: Θεολογία (Ορθόδοξη) καί ΖωήΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ στις 8:43 μμ στο Τετάρτη, 3 Απριλίου, 2013

Σε διάφορα άρθρα μας ασχοληθήκαμε με την παναίρεση τοῡ Οικουμενισμοῡ και αναφέραμε στην Εγκύκλιο τοῡ 1920 τοῡ Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, όπου αποφασίστηκαν διάφορα βήματα γιά να επιτευχθή η Ένωσις τῆς Ορθοδοξίας με τις αιρετικές (χριστιανικές) ομολογίες.

Εις το βιβλίο «Δογματικά και Συμβολικά μνημεία τῆς Ορθοδόξου Καθολικῆς Εκκλησίας» τόμ. Β Αθήνα 1953 τοῡ κ. Ιωάννη Καρμίρη, είναι δημοσιευμένο ολόκληρη η Εγκύκλιος τοῡ 1920 την οποία παραθέτουμε εν συνεχεία. Διαβάζοντας τά βήματα πού αποφασίστηκαν (α – ια, στήν 2η και 3η σελ.), διαπιστώνεται ότι όλα αυτά έχουν πλέον γίνει πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ηγεσία τῆς επίσημης Εκκλησίας (Νέο Ημερολόγιο) να αρνείται την αναγνώριση τῶν αιρετικῶν ως «Εκκλησιῶν» και να απορρίπτει την Εγκύκλιο. Έγινε το Σχίσμα τοῡ 1924 όταν Ορθόδοξος Κλήρος και Λαός αντιστάθηκε στην αλλαγή τοῡ Ημερολογίου. Αν και η Εγκύκλιος τότε δεν ήταν ακόμη γνωστή, ήχαν την διαίσθηση ότι η αλλαγή τοῡ Ημερολογίου ήταν πορεία προς την αίρεση, όπως πράγματι είναι. Στην Εγκύκλιο αναφέρεται:

α) διά τς παραδοχς ενιαίου ημερολογίου προς ταυτόχρονον εορτασμόν τν μεγάλων χριστιανικν εορτν υπό πασν τν Εκκλησιν.

Ευχόμενοι την πνευματική αφύπνιση Κλήρου και Λαοῡ εις το να επιτευχθή η Ένωσις τν Ορθοδόξων, διότι, όπως έγραψε ο π. Παΐσιος στην γνωστή επιστολή του προς τον π. Χαράλαμπο Βασιλόπουλο:

«Ας ευχηθούμε να δώση ο Θεός τον φωτισμόν Του σε όλους μας …….., δια να γίνη πρώτον η ένωσις αυτών των «εκκλησιών» [ενν. η Ένωσις τν Ορθοδόξων το Πατρώου και Νέου Ημερολογίου], να πραγματοποιηθή η γαλήνη ανάμεσα στο σκανδαλισμένο ορθόδοξο πλήρωμα, η ειρήνη και η αγάπη η πνευματική μεταξύ τν Ορθοδόξων Ανατολικν Εκκλησιν, και κατόπιν ας γίνη σκέψις για την ένωσιν μετά τν άλ­λων «Ομολογιν», εάν και εφ’ όσον ειλικρινς επιθυ­μον να ασπασθον το Ορθόδοξον Δόγμα.»

Νικόλαος Γ. Σαββόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια »

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση

© 2024 ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ BLOG   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση