ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ BLOG

ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Κάτω από: Θεολογία (Ορθόδοξη) καί ΖωήΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ στις 1:36 μμ στο Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 2008

         «Ώσπερ κιθάρα μουσουργική, πάσιν ετρανολόγησαν, τώ Θείω πλήκτρω μυστικώς, Σώτερ τά απηχήματα, καί τήν οικονομίαν σου. 

Εβδομάς Παρακλήτου, η γλωσσοπυρσόμορφος πνεύματος Χάρις, Σεβασμιάζει τού βοάν· ο τρισσοφεγγής τής Θεαρχίας τύπος, λαλεί, ενεργεί διαιρεί τά χαρίσματα· μία δύναμις, μία σύνταξις, μία προσκύνησις τής Αγίας Τριάδος.
Όσοις έπνευσεν η Θεόρρυτος χάρις λάμποντες αστράπτοντες, αλλοίωσιν, ευπρεπεστάτην. Ώ τέκνα φωτόμορφα τής Εκκλησίας!»   

Από τό blog τού Μητροπολίτου Καλαβρύτων καί Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου www.mkka.blogspot.com συνέχεια ορθοδόξου ομολογίας:

«Ας μη απλοποιούμε τα μεγάλα και πολύ σοβαρά ζητήματα, αγαπητέ μου Φίλε. Τό θέμα της Πίστεως είναι πολύ σοβαρό. Διότι η αλήθεια είναι ΜΙΑ και τυγχάνει ερευνητέο το ποιός την κατέχει. Επίσης δεν υπάρχουν πολλοί Θεοί. Ένας είναι! Τυγχάνει λοιπόν ερευνητέο ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ;  

Ο Απ. Παύλος ωμίλησε από τον Άρειο Πάγο της αρχαίας Αθήνας και είπε στους Αθηναίους: Θα σας φανερώσω τον Αληθινό Θεό, αυτόν που αναζητείτε και στον ΟΠΟΙΟ έχετε αφιερώσει Ναό με το όνομα ΤΩ ΑΓΝΩΣΤΩ ΘΕΩ. 

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΘΕΟΣ, λοιπόν, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός,έσαρκώθη, έγινε άνθρωπος και “εφανέρωσε” την ΑΛΗΘΕΙΑ και τον ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΕΟ στους ανθρώπους.  

Έκτοτε η αλήθεια και η ΑΥΤΟΑΛΗΘΕΙΑ φανερώθηκε.  

Στο διάβα των αιώνων κάποιοι πιό παληά και κάποιοι στούς νεώτερους χρόνους στην διδασκαλία του Χριστού μας πρόσθεσαν “ξένα” στοιχεία. Άλλα είναι πρωτευούσης σημασίας και άλλα δευτερευούσης. ΌΛα όμως αλλοιώνουν όμως το κήρυγμα του Χριστού μας.  

Εμείς, λοιπόν, οι Ορθόδοξοι, διατηρούμε την πίστη μας αλώβητη, όπως την παρέδωσκαν οι Μαθηταί του Κυρίου, φωτιζόμενοι από το Άγιον Πνεύμα. 

Στη Δύση αλλοιώθηκε ο χαρακτήρας της Εκκλησίας. Εκεί η διαμάχη της εκκλησιαστικής και της κοσμικής Εξουσίας, η μάχη Παποκαισαρισμού και Καισαροπαπισμού, δηλ. οι ανθρώπινοι εγωϊσμοί, έφεραν τρομακτικές αλλοιώσεις. Έτσι ο Πάπας έγινε κοσμικός Άρχων! Είναι περισσότερο ‘Αρχοντας” και λιγώτερο “παπάς”! Εγκλωβίστηκε στο ψευδοδίλημμα: Πως είναι δυνατόν ο εκπρόσωπος του Χριστού στη γή να είναι υποτελής σε κοσμικό Άρχοντα, σε επίγειο Βασιλέα; Έτσι δημιουργήθηκε τό Κράτος του Βατικανού, οπότε η “Βασιλεία” έχασε τον πνευματικό της χαρακτήρα και έγινε κοσμική εξουσία! Ο Πάπας τώρα είναι Αρχηγός Κράτους,του Κράτους του Βατικανού!
Έτσι όμως “έχασε και τα αυγά και τα καλάθια”!!!!
Και όμως ο Κύριός μας ειπε: ” απόδοτε πάσι τας οφειλάς. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ”.
Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα της αλλοιώσεως της παραδοθείσης εις ημάς πίστεως.

Αργότερα, ως κύμα αντιδράσεως και διαμαρτυρίας στις καινοτομίες του Παπισμού, ήλθε ο Προτεσταντισμός. Το δυστύχημα είναι ότι οι Προτεστάντες, ακολουθώντας μια φυγόκεντρη πορεία, κατέληξαν πιό μακρυά. Έφτιαξαν ένα ΑΓΝΩΡΙΣΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ, ένα έκτρωμα του χριστιανισμού!  

Εμείς, οι Ορθόδοξοι, με όσες αδυναμίες κι αν παρουσιάζουμε ως άνθρωποι, κρατάμε ακόμη την πίστη μας ανόθευτη. Κρατάμε την παράδοση της αρχαίας Εκκλησίας. Έχουμε τους Αγίους Πατέρας. Έχουμε την Καινή Διαθήκη γραμμένη στη γλώσσα μας. Όλα αυτά μας βοήθησαν και μας βοηθούν. Η Χάρις του Θεού αναδεικνύει συνεχώς αγίους. Ζούμε στη Χάρι του Θεού.

Μπορεί, λοιπόν, να υπάρξουν εκατομμύρια Θρησκείες. Όλα αυτά όμως θα είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα. Ο Λόγος του Χριστού διασώζεται αλώβητος και ακέραιος στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Και προστατεύεται από τόν Χριστό μας, όστις είναι ο Δομήτωρ και η Κεφαλή της Εκκλησίας.  

ΤΊ ΕΊΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ;  

Είναι η φανέρωσις του Σώματος του ΧΡΙΣΤΟΥ. Όταν προσέρχωμαι στο Ναό εκεί συνδέομαι με τον Χριστό, την ΚΕΦΑΛΗ της Εκκλησίας, και με τους αδελφούς μου, που είναι Μέλη του ιδίου Σώματος, καί έτσι ζωντανεύουμε καί φανερώνουμε το ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ, δηλ. τον ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ. Εκκλησιάζουμαι, λοιπόν, σημαίνει φανερώνω το Χριστό τώρα,αυτή τη στιγμή! Βιώνω το γεγονός ‘οτι ε’ιμαι Μέλος ενός Σώματος, του οποίου Κεφαλή είναι ο Χριστός.
Μόλις μάλιστα λάβουμε και τά Άχραντα Μυστήρια, τότε γινόμαστε αληθινά και μυστηριωδώς “σύσσωμοι” και “σύναιμοι” Χριστού!  

Αυτό λοιπόν το χάρισμα ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ όσοι εκ των χριστιανών καί όσες εκ των χριστιανικών Ομολογιών ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΔΟΧΗ, δηλ. το Πανάγιο Πνεύμα, το οποίο κατά την Πεντηκοστήν “επεδήμησε τω κόσμω” και βεβαίως ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ. Το Άγιο Πνεύμα μεταδίδεται από γενεά σε γενεά δια της επιθέσεως των χειρών του Επισκόπου κατα την ώρα της χειροτονίας επι της κεφαλής του χειροτονουμένου. Κάθε Επίσκοπος είναι κρίκος μιάς αλυσίδας, η οποία καταλήγει στους Αγίους Αποστόλους, στην Πεντηκοστή. Αν κοπή η αλυσίδα, τότε παύει η Αποστολική Διαδοχή.  

ΚΑΙ ΤΏΡΑ ΑΣ ΕΛΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ: Όταν λέμε “συμπροσευχή”, εννούμε την επ Εκκλησία προσευχή, όχι την ατομική προσευχή.
Άρα, εάν βρεθώ δίπλα σε ένα Κινέζο, για να προσευχηθώ, δεν είναι ανάγκη να αλλάξω δωμάτιο. Αλλά δεν μπορώ να τον προσκαλέσω στό Ναό μας, στην Εκκλησία μας, να προσευχηθώ μαζί του, νά του μεταδώσω τα Άχραντα Μυστήρια κλπ. Ενθυμού, παρακαλώ, ότι στην πρώτη Εκκλησία είχαμε την τάξη των Κατηχουμένων. Κάποια στιγμή ο Διάκονος ή ο ιερεύς εκφωνεί “όσοι Κατηχούμενοι προέλθετε… μη τις των Κατηχουμένων. Όσοι πιστοί έτι και έτι του Κυρίου δεηθώμεν….” 

Αδελφοί μου,
Εμείς οι Ορθόδοξοι, είμαστε ίσως κακοί χριστιανοί, είμαστε όμως Ορθόδοξοι Χριστιανοί! Κατέχουμε την αλήθεια της πίστεως. Αυτό είναι το προνόμιό μας.
“Ουκ αρνησόμεθά σε, φίλη Ορθοδοξία”. 

Είμαστε χριστιανοί κατά την ομολογία μας, από το βάπτισμα. Πρέπει όμως νά γίνουμε χριστιανοί. Αλλά χρειάζεται κόπος καί μόχθος για να γίνουμε ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ!
Ας το ευχηθούμε εις εαυτούς και αλλήλους.
Με αγάπη
+ Ο Κ & Αι. Α 

19 Ιούνιος 2008 9:16 πμ»


Δεν υπάρχουν σχόλια »

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση

© 2024 ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ BLOG   Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση