history2success

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

Ο Κάρολος Μαρτέλος και η μάχη στο Πουατιέ

Οκτ 201729

Στις 25 Οκτωβρίου του 732, μετά από μία εβδομάδα που οι αντίπαλοι στρατοί ήταν παραταγμένοι ο ένας απέναντι από τον άλλο, και μέσα σε μία μόλις ημέρα κρίθηκε η μοίρα της Ευρώπης. Ήταν τότε που ο Κάρολος Μαρτέλος (Charles Martels) νίκησε σε μια περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Πουατιέ και Τουρ της σημερινής Γαλλίας τους Άραβες και απέτρεψε την αραβική εξάπλωση σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο διασώζοντάς την από το Ισλάμ.

Στο παρακάτω χάρτη από το Google Maps βλέπουμε πού βρίσκεται σήμερα το Πουατιέ (κεντροδυτική Γαλλία)

 Poitiers

 Η ακριβής περιοχή της μάχης του Πουατιέ (732) φαίνεται στον ακόλουθο χάρτη (από: http://www.militaryhistory.gr/articles/view/82#prettyPhoto[gallery2]/1/, τελευταία πρόσβαση: 30/10/2017). (Ας σημειωθεί ότι η Γαλλία με τη σημερινή της ονομασία και τα σημερινά της σύνορα δεν υπήρχε το 732).

Poitiers2

Ο Κάρολος Μαρτέλος ήταν μαγιορδρόμος (major domο = αυλάρχης) των Φράγκων

Ήταν πολύ ισχυρός άνδρας της φραγκικής αυλής  με εξαιρετικής στρατηγικές ικανότητες. Λέγεται ότι εισήγαγε τη βαρειά θωράκιση στους ιππείς και τον αναβατήρα στα άλογα καθώς και τη χρήση μεικτών ομάδων ιππικού και πεζικού. Επίσης ο Κάρολος πήρε το προσωνύμιο Μαρτέλος (=σφυροκόπος) από τον βαρύ πέλεκυ-σφυρί που κράδαινε κατά των Αράβων.

Martellus1Martellus2Martellus3

Στο Πουατιέ αντιμετώπισε τους Άραβες με αρχηγό τον εμίρη Αμπντούλ Ραχμάν Ιμπίν Αλ Γκαφίκ (Abdul Rahman Al Ghafiqi), ή αλλιώς Αβδουλραχμάν, τον οποίο και σκότωσε επί τόπου.

Al

“Το τείχος του πάγου»

Στο πεδίο της μάχης οι Άραβες συνάντησαν το αδιαπέραστο τείχος των Φράγκων γνωστό και ως «τείχος του πάγου».

Οι μουσουλμάνοι πολεμιστές (..) ήταν 100.000 χιλιάδες και οι Φράγκοι 72.000 χιλιάδες.

Οι δύο στρατοί έλαβαν θέσεις μάχης και αντίκριζαν ο ένας τον άλλον επί έξι ημέρες.

Το στράτευμα των Φράγκων αποτελούνταν ως επί το πλείστον από πεζικό, το οποίο στεκόταν ευθυγραμμισμένο σαν τείχος, ενώ των Αράβων από ιππικό και είχε διαχωριστεί σε δύο πτέρυγες.

Δύο διαφορετικοί πολιτισμοί έρχονταν αντιμέτωποι. Οι μικρόσωμοι Άραβες με τα λευκά τουρμπάνια ήταν έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη εναντίον των ψηλών Φράγκων με τα στρογγυλά καπέλα και τα μακριά κοντάρια.

Ο Αμπντ ελ Ραχμάν έδωσε πρώτος το σήμα και οι Άραβες πραγματοποίησαν αστραπιαία έφοδο προς το πεζικό των Φράγκων. Το τείχος από τους Φράγκους στρατιώτες απέκρουσε όλες τις επιθέσεις του μουσουλμανικού ιππικού παραμένοντας αδιαπέραστο. Οι μουσουλμάνοι δεν μπορούσαν να σπάσουν το πειθαρχημένο πεζικό των Φράγκων και το βράδυ υποχώρησαν εξασθενημένοι.

Το επόμενο πρωί, οι Φράγκοι ήταν πανέτοιμοι στις θέσεις τους για να αναμετρηθούν με τον μουσουλμανικό στρατό, ο οποίος είχε τραπεί σε φυγή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι Φράγκοι πίστεψαν ότι οι Άραβες τους είχαν στήσει ενέδρα, αλλά ύστερα από έρευνα, διαπίστωσαν ότι πράγματι είχαν υποχωρήσει.(!!!)

Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι υποχώρησαν εξαιτίας μιας φήμης που είχε διαρρεύσει από τον Κάρολο Μαρτέλο στο στρατόπεδο των Αράβων, σύμφωνα με την οποία οι Φράγκοι είχαν εξοντώσει τους φρουρούς των λαφύρων και μεγάλο μέρος του στρατού υποχώρησε για να προστατέψει τα πολύτιμα λάφυρα [στο Μπορντώ].

Ο θάνατος του Αμπντ ελ Ραχμάν κατά τη διάρκεια της μάχης, αποδιοργάνωσε τους Άραβες και τους οδήγησε να παραιτηθούν γρήγορα από τη μάχη…. ” (Από το: http://www.mixanitouxronou.gr/to-tichos-tou-pagou-to-akatamachito-oplo-ton-fragkon-kata-ton-aravon-pou-isevalan-sti-gallia-i-kathoristiki-machi-tou-pouatie-pou-empodise-tin-epektasi-ton-mousoulmanon-stin-evropi/, τελευταία πρόσβαση: 30/10/2017).

Στη μάχη του Πουατιέ οι Φράγκοι είχαν αρκετά πλεονεκτήματα: γνώριζαν την περιοχή, ήταν εξοικειωμένοι να πολεμούν με κρύο (σε αντίθεση με τους Άραβες).

 Η απεικόνιση της μάχης του Πουατιέ στην Τέχνη

Μάχη1  (Η μάχη του Πουατιέ, μικρογραφία από γαλλικό χρονικό, British Library)

Μάχη2  (The Getty Museum)

Μάχη3 (Charles de Steuben, 1837)

Ο τάφος του Κάρολου Μαρτέλου βρίσκεται στη βασιλική Σεν Ντενί στη Γαλλία.

Τάφος1 Τάφος2

 

 

 

 

 

 

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία| με ετικέτα , , , , ,  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Κάρολος Μαρτέλος και η μάχη στο Πουατιέ    

Τα σχόλια είναι κλειστά.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων