Ε΄ Τάξη

Scratch 2.0

Το Scratch 2.0 είναι ένα λογισμικό που έχει σχεδιαστεί από το MIT Media Lab για την διδασκαλία του προγραμματισμού σε παιδιά. Είναι ένα προγραμματιστικό περιβάλλον στο οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε κινούμενα σχέδια, παιχνίδια και διαδραστικές ιστορίες. Περιέχει ενότητες που περιλαμβάνουν εργαλεία και βιβλιοθήκες, για γραφικά, ήχο και δημιουργία σεναρίων.

Διατίθεται σε online έκδοση στο https://scratch.mit.edu/ και με την επιλογή create μπορείτε να δημιουργήσετε την δική σας ιστορία στο https://scratch.mit.edu/projects/editor/?tutorial=getStarted

Επίσης, μπορείτε αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του γονέα ή κηδεμόνα να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας από το

https://scratch.mit.edu/download/scratch2

ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΗ

Από τον δικτυακό τόπο για την Φύση και την Βιοποικιλότητα ενημερωθείτε για τους υδροβιότοπους, τα δάση, την χλωρίδα και την πανίδα, τα παράκτια οικοσυστήματα και την ανθρώπινη παρουσία σε αυτά στην Ελλάδα μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στην συνέχεια διαλέξτε ένα θέμα από τα παραπάνω π.χ. “Υδροβιότοποι στην Ελλάδα” και δημιουργήστε με το Power Point μια παρουσίαση χρησιμοποιώντας υλικό όπως φωτογραφίες και κείμενα από την ιστοσελίδα ΕΚΒΥ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Επίσης, μπορείτε να ανακαλύψετε και να παρουσιάσετε Σημαντικές Περιοχές της Ελλάδας.

ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΣ

Σε έναν κειμενογράφο γράφετε το κείμενο “Ασία” διατηρώντας την ίδια μορφοποίηση.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΣΤΟ NOESIS

Στην ιστοσελίδα του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας  ΝΟΗΣΙΣ (https://www.noesis.edu.gr), στη σελίδα Ταξίδι στη Γνώση-κινούμενα σχέδια υπάρχει μια σειρά από ταινίες κινουμένων σχεδίων, οι οποίες απεικονίζουν με μορφή comics αυτοτελείς εκπαιδευτικές ιστορίες, σχετικές με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας. Η θεματολογία καλύπτει πέντε βασικούς άξονες: Επιστήμες, Εφευρέσεις, Διάστημα, Περιβάλλον και Υγεία. Στην συνέχεια επιλέξτε ένα θέμα π.χ. mp3 και δημιουργήστε μια εργασία στο power point με τις πληροφορίες που παρουσιάστηκαν στο video. Μπορείτε στην παρουσίασή σας να συμπεριλάβετε και σχετικές πληροφορίες για το θέμα σας που βρήκατε από αναζήτηση στο διαδίκτυο σε έγκυρες ιστοσελίδες όπως η Βικιπαίδεια όπως και εικόνες, αναφέροντας κάθε φορά την ιστοσελίδα που επισκεφθήκατε. Στη συνέχεια ακολουθεί παράδειγμα εργασίας που έφτιαξα για την μέθοδο συμπίεσης ήχου mp3 στο Power Point.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

Στο code.org μπορείτε να κάνετε το Μάθημα 2 στον προγραμματισμό στο https://studio.code.org/s/course2 επιλέγοντας ΣΥΝΕΧΕΙΑ και ακολουθώντας τις οδηγίες.

Επίσης, μπορείτε να προχωρήσετε το Μάθημα 3 στο https://studio.code.org/s/course3  και το Μάθημα 4 https://studio.code.org/s/course4 

Αν δεν εμφανιστεί η σελίδα στα Ελληνικά μπορείτε αλλάξετε γλώσσα στην Πολιτική Απορρήτου που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Αυτή την εβδομάδα θα χρησιμοποιήσουμε εκπαιδευτικό λογισμικό για τα μαθηματικά.

Στο Inschool.gr υπάρχει εκπαιδευτικό λογισμικό για την Ε΄τάξη του Δημοτικού που μπορείτε online να χρησιμοποιήσετε. Η κατηγορία “Μένουμε σπίτι”   περιλαμβάνει πολυμέσα και μαθηματικά παιχνίδια. Περιμένω τυχόν απορίες και τις εντυπώσεις σας στο email μου. Καλή επιτυχία!!!

ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟ Google Earth Online

Χρησιμοποιώντας το Google Earth Online, μπορείτε με αφετηρία το σπίτι σας (γράφοντας στην αναζήτηση την διεύθυνσή σας) να περιηγηθείτε στην γειτονιά σας. Εντοπίστε στον χάρτη το σπίτι σας και ακολουθείστε γνωστές διαδρομές στην πόλη σας. Επίσης, μπορείτε να ταξιδέψετε στο χωριό σας,  σε ένα αγαπημένο τόπο που είχατε επισκεφτεί στο παρελθόν, σε έναν προορισμό στην Ελλάδα ή  στην Ευρώπη. Σχεδιάστε το ταξίδι των ονείρων σας, γνωρίστε άγνωστους τόπους και συγκεντρώστε πληροφορίες  από το internet για τον αγαπημένο σας προορισμό. Γράψτε μια παράγραφο για ένα εικονικό ταξίδι σε έναν Ευρωπαϊκό προορισμό, χώρα ή πόλη. Αναφέρεται τα αξιοθέατα και τις εντυπώσεις σας από αυτό το ταξίδι. Πληροφορίες για το URL και την  χρήση του Google Earth Online θα βρείτε στην Αρχική σελίδα του sarantidou’s blog.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Πληροφορίες για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο θα βρείτε στις δύο πύλες/ιστοσελίδες του  Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου:

http://www.saferinternet.gr/

https://saferinternet4kids.gr/

Υλικό θα βρείτε πατώντας ΕΔΩ  και στην συνέχεια στο μενού δεξιά  Booklets, Τηλεοπτικά σποτ, Αφίσες, Παιχνίδια, Wall  papers, Χειροτεχνίες, Webinars κ.α.   Επίσης πατήστε ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ  και ΚΟΥΪΖ .

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Σε μια ιστοεξερεύνηση με θέμα το Πάσχα, αναζητούμε στο διαδίκτυο εικόνες, τραγούδια, έθιμα, ύμνους, ποιήματα, παραμύθια, συνταγές, ταξιδεύουμε στη Ελλάδα και στον κόσμο. Παρουσιάζουμε στο Power Point τα αποτελέσματα της αναζήτησής μας σε δέκα περίπου διαφάνειες. Μπορούμε να έχουμε μια θεματική όπως  ένα ταξίδι π.χ. “Πάσχα στην Κέρκυρα” ή “Συνταγές μαγειρικής για το Πασχαλινό τραπέζι” ή “Βυζαντινές εικόνες”  ή και να παρουσιάσουμε θεματικές πολυσύνθετες  όπως “Έθιμα του  Πάσχα” ή “Πάσχα στην Ελλάδα” κ.α.  Στο τέλος γράφουμε τις δικές μας ευχές. Περιμένω τα έργα σας στο email μου. 

LIGHT BOT  ή HOUR OF CODE

Θα μάθω προγραμματισμό με το αγαπημένο μου LightBot που θα βρω πατώντας εδώ  

ή με το Hour of Code που θα βρω πατώντας εδώ ;

 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Χρησιμοποιείστε το  Power Point ή το Word   για να δημιουργήσετε μια παρουσίαση  με θέμα “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ” .

Παρουσιάστε τις διαφάνειες ή τις παραγράφους  με την σειρά απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις:

Γιατί ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ;

Ποιες συνήθειες υγιεινής πρέπει να ακολουθώ για να προφυλάξω τον εαυτό μου;

Πώς μπορώ με την συμπεριφορά μου να προφυλάξω τους άλλους;

Πώς μπορώ να συνεχίσω το σχολείο με την εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση;

Πώς μπορώ να χρησιμοποιώ τον υπολογιστή μου;

Ποιες δημιουργικές και ευχάριστες ασχολίες μπορώ να κάνω στο σπίτι στον ελεύθερο χρόνο μου; Ιδέες  για γονείς στο https://www.aspaonline.gr/drastiriotites-spiti-paidia-vroheres-meres/

Ποιες διατροφικές συνήθειες βοηθούν την υγεία μου, τι είναι καλό να τρώω και τι πρέπει να αποφεύγω;

Πώς μπορώ να γυμνάζομαι στο σπίτι χωρίς βέβαια να ενοχλώ την οικογένειά μου;

Ποια πρέπει να είναι  η συμπεριφορά μου για να βοηθήσω τον εαυτό μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα;

Οδηγίες για το PowerPoint θα βρείτε στο video https://www.youtube.com/watch?v=wjek79if2B8

Αν δεν έχετε PowerPoint  ή Word  μπορείτε να στείλετε τα αποτελέσματα της έρευνάς σας  με email. Μπορείτε να συζητήσετε το θέμα με τους γονείς σας  ή και να αναζητήσετε μαζί τους πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Αν οι πληροφορίες  αναζητηθούν από το διαδίκτυο να γίνετε μόνο με γονική συγκατάθεση και επίβλεψη.