ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

Σήμερα, στον ψηφιακά συνδεδεμένο κόσμο, η εξοικείωση με την ορολογία και η χρήση εργαλείων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, είναι απαραίτητη στα παιδιά, στην γενιά του αύριο, για να μην θεωρηθούν ψηφιακά αναλφάβητοι. Αν οι παραπάνω δεξιότητες θεωρηθεί ότι αντιστοιχούν στην ανάγνωση, τότε ο προγραμματισμός/coding μπορούμε να πούμε ότι αντιστοιχεί στην γραφή. Γι αυτό τον λόγο, τα τελευταία χρόνια σε πολυάριθμες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και την Ελλάδας, ο προγραμματισμός έχει ενταχθεί στο επίσημο διδακτικό πρόγραμμα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ο προγραμματισμός δεν είναι απλά ένα ταξίδι στην τεχνολογία. Είναι μια σημαντική ψηφιακή και γνωσιακή δεξιότητα. Αναπτύσσει την δημιουργικότητα, την αναλυτική και λογικομαθηματική σκέψη, την ικανότητα διατύπωσης, κατανόησης και επίλυσης προβλημάτων. Ας μη μας αποθαρρύνει το νεαρό της ηλικίας, αφού σχετικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι κατά την πρώιμη παιδική ηλικία η μαθησιακή διαδικασία και οι δεξιότητες προγραμματισμού αναπτύσσονται ταχύτερα. Επίσης, ο προγραμματισμός στις μικρές ηλικίες εισάγεται ως μορφή ψυχαγωγίας σε ένα ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον.

Το code.org  https://studio.code.org/coursesείναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αφιερωμένος στην επέκταση της πρόσβασης των σχολείων στην επιστήμη των υπολογιστών. Παρέχει το πιο διαδεδομένο πρόγραμμα διδασκαλίας προγραμματισμού το Hour of code  https://hourofcode.com/us/el/learn, με ωριαία μαθήματα σε 45 γλώσσες και με πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες https://hourofcode.com/us/el  σε όλο τον κόσμο.

Το scratch  https://scratch.mit.edu/  είναι έργο της Lifelong Kindergarten Group στο MIT Media Lab. Είναι διαθέσιμο σε περισσότερες από 40 γλώσσες και χρησιμοποιείται σε πάνω από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το Scratch είναι ένα οπτικό προγραμματιστικό περιβάλλον όπως μπορείτε να δείτε στο video https://vimeo.com/65583694 , στο οποίο μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας ιστορίες, παιχνίδια, κινούμενα σχέδια κ.α. https://scratch.mit.edu/about

Το scratch διατίθεται online στο https://scratch.mit.edu/projects/editor/?tutorial=getStarted

ή με εγκατάσταση στον υπολογιστή σας στο https://scratch.mit.edu/download/scratch2

Στην σελίδα της κάθε τάξης, θα βρείτε υλικό ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο.

Καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση