Σύνδεσμοι

Διαχείριση

Ηπειρώτικη Βασιλόπιτα

22 Μάιος 2019

Η Ηπειρώτικη παράδοση έχει υιοθετήσει ένα εντελώς «ριζοσπαστικό» είδος βασιλόπιτας! Εδώ η βασιλόπιτα είναι αλμυρή με γέμιση από κοτόπουλο ή χοντροκομμένο αρνίσιο κιμά, η με ολόκληρα κομμάτια χοιρινού με τραχανά, ψιλοκομμένα πράσα και αυγά.
Όπως περιγράφει ο Λαογράφος Δ. Λουκάτος στα λαογραφικά των Χριστουγέννων, οι Ηπειρώτική νοικοκυρά πριν σκεπάσει την βασιλόπιτα με τα τελευταία φύλλα εκτός από το καθιερωμένο νόμισμα τοποθετεί ένα ξυλαράκι για τους αγωγιάτες, ένα μικρό κουκουνάρι, ένα κομματάκι πουρνάρι για τον τσοπάνο, ένα σταυρό από κρανιά για το καλό του σπιτιού, ένα σπυρί σιτάρι και ένα κουκί…. 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση