ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ (ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ)


 Οι ανάγκες τεράστιες, οι εργάτες του Ορθόδοξου ευαγγελισμού των εθνών ολίγοι, τα οικονομικά μέσα ακόμα λιγότερα. Αλλά για όλους εμάς τους Νεοέλληνες, αυτά είναι πράγματα μακρινά, πράγματα που δεν μας αγγίζουν.Η υπερκατανάλωση σε ακριβά κρεατικά, ψάρια ( ακόμα και ακριβά νηστίσιμα φαγητά ), σε ακριβό αλκοόλ, σε ακριβές αγορές ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ με αμείωτο ρυθμό, χωρίς να έχουμε συναίσθηση των υποχρεώσεων μας απέναντι στο Θεό και στους συνανθρώπους μας σε όλο το πλανήτη. Ελάχιστοι προγραμματίζουμε στα μηνιαία έξοδα μας , λίγα χρήματα, λίγα ψίχουλα για το τεράστιο ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ, ιεραποστολικό έργο της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής . Και αυτά τα ψίχουλα θρέφουν χιλιάδες στόματα σε 23 χώρες της Ασίας ! Μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το τρόπο σκέψης μας ; Μήπως πρέπει να σκεφτούμε ότι, μετά τους τίτλους του “τέλους”, δεν θα πάρουμε ΤΙΠΟΤΑ μαζί μας, παρά μόνο όσα δώσαμε , ως καρδιακή προσφορά, στον πάσχοντα πλησίον μας στην Ασία, στην Αφρική, σε όλο το κόσμο ;

 Ιεραποστολή και Φιλανθρωπία στη Ορθόδοξη  Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ  ( 23 χώρες της Ασίας )

Η Χριστιανική διδασκαλία περικλείει κυρίως τις έννοιες της αγάπης και της φιλανθρωπίας. Η ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού είναι η αποκάλυψη της φιλανθρωπίας και ευσπλαχνίας του Τριαδικού Θεού προς το ανθρώπινο γένος και ολόκληρη την δημιουργία. Και η κλήση για κοινωνία και ένωση με τον ενανθρωπήσαντα Χριστό αποτελούν για όλους τους ανθρώπους κλήση για αγώνα πίστεως, Μυστηριακής και ασκητικής πνευματικής ζωής. Ο πιστός χριστιανός οφείλει στην ζωή του να μιμείται τον φιλάνθρωπο Θεό και να κοσμεί τον πνευματικό του αγώνα με έργα αγάπης και φιλανθρωπίας.

Αυτή την διάσταση της πνευματικής ζωής προσπαθούν να ζουν και να διδάσκουν οι Ιερές Μητροπόλεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μας. Η Ιερά Μητρόπολις Χόνγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής συνάμα με το ιεραποστολικό έργο που αναπτύσσει σε 23 χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, πραγματοποιεί, με την χάρη του Θεού, και σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, δραστηριοποιούμενη κυρίως στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας και της εκπαιδεύσεως και προσπαθώντας να δίνει καθημερινά σε χιλιάδες αναξιοπαθούντες αδελφούς μας Αγάπη, Ελπίδα και Ζωή.

Η ιεραποστολική Μητρόπολις Χόνγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας αναπτύσσει ευρύτατη κοινωνική και ανθρωπιστική δραστηριότητα, διανέμοντας τόνους τροφίμων και χιλιάδες δέματα, με ιματισμό, υποδήματα, οικιακά σκεύη, φάρμακα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Προσφέρει καθημερινά γάλα, μπισκότα και βιταμίνες σε χιλιάδες παιδιά «των σκουπιδιών».

Κτίζει σπίτια για πολύτεκνες άπορες οικογένειες, που κυριολεκτικά ζουν στον δρόμο.

Πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε περιοχές της Ινδίας και των Φιλιππίνων, με αποτέλεσμα να έχουν καθαρό πόσιμο νερό χιλιάδες άνθρωποι.

Συντηρεί στην Καλκούτα της Ινδίας Ορφανοτροφείο με 200 κορίτσια και στην Ινδονησία δύο Οικοτροφεία για ορφανά και άπορα παιδιά.

Στον τομέα της Υγείας αναπτύσσει δραστηριότητα με την δημιουργία εννέα ιατρείων σε Ινδία και Ινδονησία και Οδοντιατρείων.

Σύντομα αποπερατώνεται και η Οφθαλμολογική Κλινική στην Καλκούτα.

Διοργανώνει ιατρικές αποστολές και δωρεάν διανομή φαρμάκων σε διάφορες δυσπρόσιτες περιοχές.

Την περίοδο μετά το φονικό τσουνάμι η Ι. Μητρόπολις έκτισε Κλινική στο νησί Νίας και πραγματοποίησε πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης των θυμάτων και ιδίως των παιδιών.

Έχει πραγματοποιήσει προγράμματα περίθαλψης ατόμων που πάσχουν από AIDS καθώς επίσης και προγράμματα προστασίας κακοποιημένων γυναικών.

Στο τομέα της Εκπαίδευσης η Ι. Μητρόπολις δραστηριοποιείται με την ίδρυση και λειτουργία Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίου, Τεχνικών Σχολών, Πολυτεχνικής Ακαδημίας, Θεολογικού Σεμιναρίου και με την λειτουργία ειδικών προγραμμάτων για αναλφάβητους.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μητροπόλεως Χόνγκ Κόνγκ λειτουργούν στην Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Πακιστάν.

Συνοπτικά στην Μητρόπολη Χόνγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής λειτουργούν: 3 Νηπιαγωγεία, 10 Δημοτικά Σχολεία, 1 Γυμνάσιο, 2 Τεχνικές Σχολές, 1 Πολυτεχνική Ακαδημία, 1 Θεολογικό Σεμινάριο. Σύντομα θα λειτουργήσει και η Σχολή για τυφλά παιδιά στην Καλκούτα της Ινδίας.

Η Ι. Μητρόπολις είναι υπεύθυνη για την μισθοδοσία όσων εργάζονται στα φιλανθρωπικά ιδρύματα της, για την συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και τον εξοπλισμό των διαφόρων ιδρυμάτων.

Η Ι. Μητρόπολις προσφέρει πλήρεις υποτροφίες σε μαθητές και σπουδαστές και παρέχει δωρεάν σχολικά είδη και βιβλία.

Οι μαθητές και οι σπουδαστές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μητροπόλεως προέρχονται από άπορες οικογένειες, η είναι παιδιά ορφανά και άστεγα.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως δέχονται μαθητές χωρίς να κάμουν οποιαδήποτε διάκριση.

Επίσης όλες οι φιλανθρωπικές δραστηριότητες και τα ποικίλα προγράμματα απευθύνονται προς όλους χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε διάκριση. Και βέβαια όλα αυτά τα φιλανθρωπικά προγράμματα αναπτύσσονται, υλοποιούνται και συντηρούνται από τις δωρεές των φίλων της Ιεραποστολής.

Προσευχηθείτε για τα ορφανά και άπορα παιδιά, τους ασθενείς, τις εμπερίστατες πολύτεκνες οικογένειες, τους πτωχούς και άστεγους, τις κακοποιημένες γυναίκες, τους πρόσφυγες, που προστατεύει και ενισχύει η Ιερά Μητρόπολις Χόνγκ Κόνγκ και Άπω Ανατολής.

Και μην παραλείπετε να προσεύχεσθε και για όλους εκείνους οι οποίοι εργάζονται ιεραποστολικά και αναλώνονται σε έργα αγάπης και φιλανθρωπίας προς τους ελαχίστους αδελφούς του ενανθρωπήσαντος Κυρίου μας.

+ Ο Χόνγκ-Κόνγκ Νεκτάριος

Χειροτονία Πακιστανού ιερέως

Τα τελευταία χρόνια η Ι. Μητρόπολις Χόνγκ-Κόνγκ έχει αρχίσει ιεραποστολική δραστηριότητα στο Πακιστάν.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην χώρα, από τετραετίας έχει δημιουργηθεί στην πόλη Λαχώρη Ορθόδοξη Κοινότητα που αριθμεί σήμερα περί τους 300 Ορθοδόξους πιστούς, ενώ αναπτύσσεται ιεραποστολική προσπάθεια και σε άλλες περιοχές με τον σχηματισμό ομάδων κατηχουμένων.

Από τους Ορθοδόξους Πακιστανούς, ο π. Ιωάννης, έγγαμος με τρία παιδιά, από τετραετίας έχει την ευθύνη της εφαρμογής των φιλανθρωπικών και ιεραποστολικών προγραμμάτων της Μητροπόλεως Χόνγκ-Κόνγκ στην Λαχώρη, ενώ και ο ίδιος αναπτύσσει αξιόλογη ιεραποστολική δραστηριότητα με ομιλίες, κηρύγματα, Κατηχητικές συνάξεις κ.λ.π.

Λόγω του αποδεδειγμένου ζήλου του, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Χόνγκ-Κόνγκ κ. Νεκτάριος χειροτόνησε τον Ιωάννη Διάκονο την 14η Νοεμβρίου 2008 στον Ι. Ναό Προφ. Ηλιού Πειραιώς και την επομένη πρεσβύτερο στον Ι. Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Στην συνέχεια ο νεοχειροτονηθείς μετέβη στην Μονή Αγ. Νικολάου Βαρσών, όπου οι πατέρες της Μονής του δίδαξαν το τυπικό της τελέσεως των Ι. Ακολουθιών και των Μυστηρίων.

Με την χειροτονία του π. Ιωάννου θα καλύπτονται πλέον οι πνευματικές και λατρευτικές ανάγκες των Ορθοδόξων της Λαχώρης και των γύρω περιοχών.

Επειδή στο Πακιστάν δεν υπάρχει Ορθόδοξος ναός, ο π. Ιωάννης μετέτρεψε μέρος της κατοικίας του σε παρεκκλήσιο τιμώμενο στο όνομα του Αγίου Αλεξάνδρου, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, όπου θα τελεί τις Θείες Λειτουργίες και τα Μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο π. Ιωάννης επέστρεψει στο Πακιστάν τέλος Νοεμβρίου, οπότε και ανέλαβε τα νέα ποιμαντικά του καθήκοντα. Του ευχόμεθα να έχη την θεία στήριξη και ευλογία στην ιερατική και ποιμαντική του δράση και πλούσια ιεραποστολική καρποφορία.

Από το περιοδικό Οδοιπορικό Ορθοδόξου Ιεραποστολής στην Ανατολή, του Πατριαρχικού Ιδρύματος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Άπω Ανατολής.

Όσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί επιθυμούν να προσφέρουν κάτι από το υστέρημά τους ή το περίσσευμα στη Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ, για να συνεχίσει το φιλανθρωπικό έργο της σε τόσες χώρες της Ασίας, ας στείλει την αγάπη του στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Χονγκ Κονγκ, μέσω του Πατριαρχικού Ιδρύματος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Άπω Ανατολής, στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς

α) Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, αριθ. λογαριασμού 040/296124-56 β) Εμπορική Τράπεζα, αριθ. λογαριασμού 126/32693598 ( για τη μητρόπολη Χονγκ Κονγκ )

Για την κατάθεση οποιασδήποτε δωρεάς, σας αποστέλλεται απόδειξη εισπράξεως, που εκπίπτει της φορολογίας. Σε περίπτωση μη λήψεως της αποδείξεως, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με το Γραφείο του Πατριαρχικού Ιδρύματος (τηλ.: 210-7710732), ώστε να σας αποσταλεί η σχετική απόδειξη

  1. Χωρίς σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση