Μάχη της Κρήτης

Μάχη της Κρήτης

Η 3η πρωινή της 20ής του Μάη ήταν η πιο σημαντική χρονική στιγμή για την 

Εικαστική απεικόνιση της Μάχης της Κρήτης

7η Γερμανική αεραποβατική Μεραρχία. Ομάδες- ομάδες οι αλεξιπτωτιστές της, φορτωμένοι σαν αστακοί το βαρύ οπλισμό τους, περίμεναν την τελική διαταγή δίπλα από τα αεροσκάφη τους. Στον αττικό ουρανό, πριν χαράξει, ακούστηκαν οι πρώτοι παράξενοι θόρυβοι. Οι Αθηναίοι ξύπνησαν απορημένοι και ανήσυχοι, όσο οι θόρυβοι δυνάμωναν και πολλαπλασιάζονταν. « Σαν να επρόκειτο για αποδημία γιγάντιων πουλιών».

Στην Κρήτη, καθώς η αυγή έπαιρνε να χαράζει, οι υπερασπιστές της άφωνοι και άγρυπνοι καρτερούσαν μέσα στους ελαιώνες και πίσω από τα πρόχειρα μετερίζια τους. Στις 6.30 οι σταθμοί επιτήρησης αέρα ανέφεραν το πλησίασμα του εχθρού και δόθηκε συναγερμός. Σε λίγα λεπτά τα πρώτα σμήνη σκέπασαν τον ουρανό στην παράκτια λωρίδα Σούδας- Μάλεμε κι άρχισαν, κατεβαίνοντας χαμηλά να βομβαρδίζουν και να πυροβολούν. Από τις 7.00 τα κύματα των αεροπλάνων πύκνωσαν και η πόλη των Χανίων δέχτηκε την πρώτη σφοδρή επίθεση. Γκρέμισαν σπίτια, άναψαν φωτιές και γέμισαν οι δρόμοι έντρομους πολίτες. Νέα επερχόμενα σμήνη στούκας έκαναν τρομακτικό το βάρος της επίθεσης βομβαρδίζοντας κάθε κινούμενο στόχο, ανατινάζοντας αποθήκες, πυροβολεία, καράβια αραγμένα. Ακόμα και κατοικίδια ζώα που βοσκούσαν αμέριμνα στα χωράφια πολυβολούσαν. Σε λίγο σμήνη από Γιούγκερς 52 που έσερναν από δύο και τρία ανεμοπλάνα φάνηκαν και άρχισαν να απελευθερώνουν το φορτίο τους. Κι ένα πολύχρωμο κοπαδιαστό σύμπλεγμα από αλεξίπτωτα σχημάτισε αθόρυβες γραμμές που κατέβαιναν πανηγυρικά κουβαλώντας μαχητές, κάθε λογής πυρομαχικά, εφόδια υγειονομικά, ακόμα και μοτοσικλέτες, που θα αποτελούσαν το πρώτο πολεμικό υλικό για την εδραίωση της εισβολής. Πεντακόσια μεταφορικά αεροσκάφη πήραν μέρος στις επιχειρήσεις της πρώτης αυτής μέρας στο χώρο Σούδας- Μάλεμε κι απ’ αυτά μόνο εφτά καταστράφηκαν. Ακολούθησαν μάχες σφοδρές και εξοντωτικές, χωρίς σεβασμό για τον αντίπαλο. Σε κάποια φάση του αγώνα, εχθροί και φίλοι δεν ξεχωρίζονταν. Οι απώλειες των Γερμανών υπήρξαν τρομακτικές.. Οι μισοί αλεξιπτωτιστές εξολοθρεύτηκαν. Όμως κατάφεραν να στερεώσουν το προγεφύρωμα για την παραπέρα δράση τους.. Παρ’ όλες τις προσπάθειες των υπερασπιστών για ένα περίπου δεκαήμερο, η κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς πέτυχε.

Ο αγώνας της Κρήτης προξένησε τόσο μεγάλες απώλειες στις διαλεχτές μονάδες των αλεξιπτωτιστών, ώστε μέχρι το τέλος του πολέμου οι Γερμανοί σε καμιά περίπτωση δεν τόλμησαν να εκτεθούν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Με διαταγή του Χίτλερ οι μονάδες αλεξιπτωτιστών καταργήθηκαν. Αυτές ήταν και οι πρώτες σημαντικές απώλειες των Γερμανών που τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα τη φασιστική υπεροψία και προβλημάτισαν όσους υποτάχθηκαν. Για πρώτη φορά ο αήττητος φασισμός αναγκάστηκε να αποκαλύψει τα ασθενή του σημεία.

Μετά την κατάρρευση, ένας μεγάλος αριθμός από τους Έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες προτίμησαν να μη παραδοθούν. Βρήκαν καταφύγιο στα απρόσιτα Κρητικά βουνά και μαζί με ντόπιους οπλισμένους Κρήτες συγκρότησαν τους πρώτους πυρήνες αντίστασης εναντίον του κατακτητή. Η Κρητική αντίσταση ήταν η πρώτη γενναία άρνηση υποταγής και το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα στις άλλες καταχτημένες περιοχές της Ευρώπης.

Δόξα και τιμή στους Έλληνες νεκρούς της κρητικής εποποιίας του ’41 και της σκληρής αντιστασιακής πάλης για την αποτίναξη του ζυγού της Γερμανικής κατοχής.

maxikritis

 

 

Αφήστε μια απάντηση