Εργαστήρια δεξιοτήτων

0

Συγγραφέας: ΖΑΝΙΔΟΥ-ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑ | Κατηγορία Υλικό | , στις 19-01-2022

Πατήστε στον σύνδεσμο για να δείτε το υλικό και τις δραστηριότητες οργανωμένες ανά θεματικό άξονα.

Εργαστήρια δεξιοτήτων ΣΤ τάξης 2021-21

Το padlet με τις δραστηριότητες της θεματικής ενότητας : Ενδιαφέρομαι και ενεργώ 

e- Twinning και φιλαναγνωσία!

0

Συγγραφέας: ΖΑΝΙΔΟΥ-ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑ | Κατηγορία E Twinning | , στις 16-07-2021

Ένα ακόμη λογοτεχνικό ταξίδι έλαβε τέλος ! Ήταν μια απόλαυση για όλους μας, μικρούς και μεγάλους!

Το πρόγραμμα που υλοποιήσαμε αφορά  την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου στην Αγγλική γλώσσα μέσα από την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.

Η επιλογή του θέματος έγινε με αφορμή την απόλαυση της ανάγνωσης του αγαπημένου βιβλίου των παιδιών κάθε Τετάρτη, που αποτέλεσε μια από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες. Η περίοδος της καραντίνας που έφερε το  κλείσιμο των σχολείων μας προβλημάτισε για τη συνέχεια του προγράμματος  και τότε ήταν που αναζητήσαμε και βρήκαμε ένα παρόμοιο έργο στο  etwinning στο οποίο αποφασίσαμε να συμμετέχουμε κι εμείς. Οι ευκαιρίες που παρέχει μια τέτοια συνεργασία αποτέλεσαν για εμάς μια ευχάριστη διέξοδο που μας άνοιξε τα φτερά της φαντασίας και μας επέτρεψε να ταξιδέψουμε σε άγνωστα μέρη, να συνεργαστούμε με σχολεία της Ευρώπης, ώστε να βγούμε  από την απομόνωση των  δύσκολων ημερών που ακολούθησαν που  αν και ήταν  κλειστά τα σχολεία  εμείς είχαμε  ανοιχτά τα  παράθυρα προς τον έξω κόσμο.

Διαβάστε το βιβλίο που δημιουργήσαμε μετά από τη συνεργασία μας με άλλα σχολεία της Ευρώπης. Στη σελίδα 64 θα βρείτε τον Μικρό Πρίγκιπα με τις ζωγραφιές σας που συνοδεύονται  με κείμενα που έγραψαν  παιδιά από άλλα σχολεία !

Here is the common book made of our collaboration!

Book titled 'New BooksSame PlacesLet's share the books we read'

https://www.storyjumper.com/book/showframe/90792086/NewnbspBooksSame-PlacesLets-share-the-books-we-read#page/65

Ένας χάρτης που μας ταξιδεύει!!! 

SPOT your Book(s) (padlet.com)

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ας ξαναθυμηθούμε τις ζωγραφιές μας για την απόλαυση της ανάγνωσης!!!

Τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για σένα;

0

Συγγραφέας: ΖΑΝΙΔΟΥ-ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑ | Κατηγορία ΕξΑΕ, Χριστούγεννα | , στις 27-12-2020

Παραμονές Χριστουγέννων… Τα φετινά Χριστούγεννα τόσο διαφορετικά …για πρώτη φορά δε θα βγούμε στους δρόμους να πούμε τα κάλαντα, δε θα βγούμε να παίξουμε με τους φίλους μας, για πρώτη φορά δε θα βρεθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα στο γιορτινό τραπέζι. Ναι, όλα είναι διαφορετικά! Όμως μπορούμε να βρούμε τρόπους να περάσουμε καλά,  να είμαστε ευγνώμονες εστιάζοντας σε αυτά που έχουμε και να θυμόμαστε ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές πάντα έχουμε επιλογές! Όπως με αυτό το βιβλίο που το δημιουργήσαμε μαζί , γιατί έχει κάτι από τον καθένα μας! Είναι ωραίο να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου, να λες τι σε δυσκολεύει, να βρίσκεις τρόπους να ξεπερνάς τις δυσκολίες σου, να  υπάρχει ανάμεσά μας συναισθηματική επαφή !!! Μαζί μπορούμε να  τα καταφέρουμε, μπορούμε να κάνουμε την αγάπη πράξη…Ας  έχουμε υγεία, υπομονή κι ελπίδα κι όλα θα περάσουν,  θα ρθουν καλύτερες μέρες!!!

Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα!!! Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος!!! 

]

Γνωρίζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά!!!

0

Συγγραφέας: ΖΑΝΙΔΟΥ-ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑ | Κατηγορία E Twinning | , στις 29-01-2020

Πρόγραμμα e twinning με τίτλο: “Το σεντούκι με τους κρυμμένους θησαυρούς”

20ο & 56ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου.

Τάξη: Δ3

Σχολικό έτος: 2018-19

Μέσα από τα ταξίδια του Γλαύκου

(το δελφινάκι, η μασκότ της τάξης μας…)

γνωρίσαμε και αγαπήσαμε περισσότερο την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η μουσική, οι χοροί, οι προφορικές παραδόσεις αποτελούν τη συλλογική μας μνήμη,

την ταυτότητά μας !!!

 

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

0

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ | Κατηγορία Χριστούγεννα | , στις 26-12-2019

Αν θέλουμε να μιλήσουμε, όχι για «τα ήθη και τα έθιμα», αλλά για το ήθος και τα έθιμα των Χριστουγέννων στην Κρήτη – και μάλιστα την παραδοσιακή Κρήτη – πρέπει να έχομε υπ’ όψιν μας πρώτα πρώτα τα εξής:

α) Τα παραδοσιακά ελληνικά Χριστούγεννα είναι όμοια σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, καθώς και στις περιοχές που (για ιστορικούς λόγους) ποτέ δεν μπήκαν στο ελληνικό κράτος, όπως ο Πόντος, η Καππαδοκία, η Βόρ. Ήπειρος κ.λ.π.. Παρά τις μικροδιαφορές στα έθιμα από τόπο σε τόπο, η βάση είναι κοινή: εκκλησιασμός, κάλαντα, γλυκά, φαγητά και βασιλόπιτα, αναμονή του άη Βασίλη, καλικάντζαροι, αγιασμός των υδάτων και φώτισμα (για ευλογία και ομαλότητα) με το «Μεγάλο Αγιασμό» των σπιτιών, των περβολιών και γενικά όλων των χώρων γύρω από τους οποίους κινούνταν η ζωή της οικογένειας. Τα περισσότερα από τα έθιμα αυτά έχουν αρχαιοελληνική ή ρωμαϊκή προέλευση και παρέμειναν στη ζωή του ελληνικού χωριού με νέο, χριστιανικό, ένδυμα, γιατί εξυπηρετούσαν την ανάγκη των ανθρώπων να δώσουν νόημα στον κόσμο και να νιώσουν ασφάλεια για τη ζωή και τη σοδιά τους (θέμα επιβίωσης) αναθέτοντας την προστασία τους στις ανώτερες δυνάμεις  που, ουσιαστικά, προσωποποιούσαν συμβολικά τη φύση –θα τα πούμε και παρακάτω αυτά.

β) Τα παραδοσιακά μας Χριστούγεννα είναι, σε μεγάλο βαθμό, μια διαφορετική γιορτή από τα σύγχρονα (ίδια σε όλο τον κόσμο) Χριστούγεννα που έχει πλέον στο νου του ο «εκσυγχρονισμένος» καταναλωτής νεοέλληνας και της πόλης και του χωριού (αφού και οι δύο διαπαιδαγωγούνται και καθοδηγούνται στην καθημερινή τους ζωή από τη διαφήμιση και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα). Ας δούμε μερικές βασικές διαφορές:

1. Η θρησκευτική γιορτή

Χριστούγεννα

Τα παλαιά Χριστούγεννα (ή μάλλον το Δωδεκάμερο) είχαν σημαντικό θρησκευτικό χαρακτήρα:

Ξεκινώντας από τη «Μικρή Σαρακοστή», το «Σαραντάημερο» (που άρχιζε την επαύριο της εορτής τ’ αγιού Φιλίππου, 14 Νοεμβρίου, που φιλεί η πηλιά το πέλαγος, δηλαδή δύει η πούλια στο Λυβικό Πέλαγος, και είναι γεμάτο εορτές και σκόλες) με την ψαροφαγία εκτός Τετάρτης και Παρασκευής ώς τ’ αγίου Σπυριδόνου (12 Δεκεμβρίου) ή τ’ άη Λευτέρη (15 Δεκεμβρίου), καταλήγαμε στον εκκλησιασμό και τη Θεία Κοινωνία την ημέρα των Χριστουγέννων και σ’ ένα γιορταστικό τραπέζι με ιδιαίτερη σημασία –αφού νηστεύαμε για σαράντα μέρες κι αφού, έτσι κι αλλιώς, το κρέας δεν ήταν και τόσο συνηθισμένο στη διατροφή των παππουδοκεράδω μας (των παππούδων και των γιαγιάδων μας).

Ο άη Βασίλης

Προχωρώντας στην ημέρα τ’ άη Βασιλειού (πρωτοχρονιά) έχουμε την προσμονή ενός ταπεινού και καλού Έλληνα αγίου με τα μαύρα γένια και το σκούρο φτωχό ράσο, που έρχεται από την Καισάρεια της Καππαδοκίας (Μικρά Ασία) να ευλογήσει τα σπιτικά μας και να πάρει το δικό του κομμάτι από τη βασιλόπιτα (βγάζομε ένα του Χριστού, ένα τση Παναγίας, ένα τ’ άη Βασιλειού, ένα του φτωχού, ένα του σπιθιού, και μετά τα δικά μας –αν πέσει το φλουρί του Χριστού, τση Παναγίας ή τ’ άη Βασιλειού, το δίνομε στην εκκλησία).

Τ’ Αγιασμού

Την παραμονή τ’ Αγιασμού (των Φώτων –η λέξη στην Κρήτη προφέρεται με τέσσερις συλλαβές: τ’ Α-γι-α-σμού) πάλι νήστεια (ούτε λάδι), γιατί αύριο θα πιούμε Μεγάλο Αγιασμό, που παρομοιάζεται στη σκέψη του λαού μας (υπερβολικά βέβαια) με τη Θεία Μετάληψη!

Από τον Αγιασμό αυτό θα φωτίσει ο παπάς όλο το χωριό και θα φυλάξει κι ένα μπουκάλι μέσα στο Ιερό της εκκλησίας για να ξαναπιούμε μετά από μήνες, τη Μεγάλη Παρασκευή, και ν’ αντέξομε τη φοβερή νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας (ο αγιασμός, ως γνωστόν, δεν χαλάει όσα χρόνια κι αν μείνει, αν όμως η νοικοκερά θέλει να κρατήσει στο σπίτι της Μεγάλο Αγιασμό πρέπει, κατά την παράδοση, να του ’χει μέρα νύχτα καντήλι αναμμένο και, όποιος πιει, να ’χει νηστέψει τρεις μέρες το λάδι).

Απόσπασμα από άρθρο του:του Θοδωρή Ρηγινιώτη

διαδικτυακός τόπος:https://rethemnos.gr/o-kiklos-ton-christougennon/

Ερωτόκριτος

0

Συγγραφέας: ΖΑΝΙΔΟΥ-ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑ | Κατηγορία Εκδηλώσεις | , στις 15-12-2019

Ο Ερωτόκριτος σε κουκλοθέατρο από τους μαθητές του Δ3 !

 

 

Επίσκεψη μαθητών της Ε τάξης στην Ανώπολη

0

Συγγραφέας: ΖΑΝΙΔΟΥ-ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑ | Κατηγορία Επισκέψεις | , στις 15-12-2019

 

 

 

Χριστουγεννιάτικο bazaar

0

Συγγραφέας: ΖΑΝΙΔΟΥ-ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑ | Κατηγορία Ανακοινώσεις, Χριστούγεννα | , στις 15-12-2019

Νικάμε τη βία διαβάζοντας βιβλία!

0

Συγγραφέας: ΖΑΝΙΔΟΥ-ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑ | Κατηγορία Αγωγή Υγείας, Λογοτεχνία | , στις 14-12-2019

Βίντεο με ζωγραφιές των μαθητών της Ε τάξης (2014-2015) του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουρικίου με αφορμή τα βιβλία που διαβάσαμε στο πρόγραμμα λογοτεχνίας με θέμα τη σχολική βία.

Γεωπάρκα -Το αλφάβητο του περιβάλλοντος

0

Συγγραφέας: ΖΑΝΙΔΟΥ-ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑ | Κατηγορία Περιβάλλον | , στις 14-12-2019

Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα τα Γεωπάρκα. 

Τίτλος : Φροντί ΖΩ και νοιάζομαι για τον τόπο μου!

5ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Τάξη Δ1

Σχολικό έτος: 2017-18

Δείτε το βίντεο που δημιουργήσαμε  για τα Γεωπάρκα και την αλφαβήτα που φτιάξαμε με δικά μας ποιηματάκια!

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση