Feed
Άρθρα
Σχόλια

Τα σκουπίδια που παρατηρούσαν τα παιδιά στην αυλή του νηπιαγωγείου, κάθε φορά που βγαίναμε διάλειμμα ήταν ένα θέαμα που δεν τους άρεσε και το σχολίασαν αρνητικά. Το γεγονός αυτό μας  κινητοποίησε λοιπόν να διερευνήσουμε από πού προέρχονται τα σκουπίδια , που καταλήγουν και αν υπάρχει τρόπος δραστικής μείωσής τους.

Διαβάσαμε ένα πολύ όμορφο οικολογικό παραμύθι από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας με τίτλο ” Τα όνειρα των σκουπιδιών” και η συζήτηση ξεκίνησε…….



Λήψη αρχείου

Στην συνέχεια κάθε παιδί  ζωγράφισε τον δικό του  ήρωα αλλά και τα όνειρά του.

Πρωτοχρονιάτικα ήθη και έθιμα στην Ελλάδα!

 

Η Πρωτοχρονιά έφτασε και σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας οι κάτοικοι αναβιώνουν τα δικά τους ήθη και έθιμα για να γιορτάσουν την πρώτη μέρα του χρόνου. Κάποια από αυτά είναι πολύ γνωστά και άλλα, λιγότερο διαδεδομένα στις ευρύτερες περιοχές, όλα όμως γίνονται με πολύ χαρά και ενθουσιασμό. H Πρωτοχρονιά συμβολίζει για όλους μας μια καινούργια αρχή και έχουμε κάθε λόγο να την γιορτάζουμε, με ξεχωριστούς τρόπους.

Πάμε να δούμε, μερικά από τα πιο διάσημα έθιμα της χώρας που πραγματοποιούνται αυτές τις γιορτινές μέρες….

Στην Μακεδονία, ο νοικοκύρης του σπιτιού διαλέγει από το χωράφι του το πιο γερό κλαδί ελιάς ή πεύκου και το τοποθετεί στο τζάκι του σπιτιού. Το ξύλο αυτό που ονομάζεται και “Χριστόξυλο” καίγεται για όλο το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων (από την μέρα δηλαδή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Φώτα). Κατά την παράδοση το κάψιμο του Χριστόξυλου, βοηθά τον Χριστό να ζεσταίνεται στην φάτνη της Βηθλεέμ. Ο κάθε Μακεδόνας προσπαθεί να καίγεται το Χριστόξυλο του σπιτιού του μέχρι και τα Φώτα.Ακόμα ένα έθιμο των Μακεδόνων, είναι οι “Μωμόγεροι”. Ένα είδος δηλαδή παραδοσιακού λαϊκού θεάτρου που αναβιώνει σε όλα τα χωριά όπου υπάρχουν πρόσφυγες από τον Πόντο. Οι πρωταγωνιστές αυτών των θεατρικών παραστάσεων κάνουν μιμητικές κινήσεις, ενώ τα πρόσωπά τους είναι μακιγιαρισμένα όπως το δέρμα των γερόντων. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται καθ΄όλη την διάρκεια του δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων.

Στην Πελοπόννησο αλλά και σε αρκετές πόλεις και περιοχές της Ελλάδας, έχουν το σπάσιμο του ροδιού. Το πρωί της Πρωτοχρονιάς ο νοικοκύρης του σπιτιού πηγαίνει στην εκκλησία κρατώντας το ρόδι του για να το “λειτουργήσει”. Μετά πηγαίνοντας στο σπίτι του, χτυπάει την πόρτα της εισόδου και ανοίγοντας του σπάει με δύναμη το ρόδι για να σκορπιστούν οι ρώγες του παντού στο σπίτι. Παράλληλα με το σπάσιμο του ροδιού, δίνουν και την ευχή: “με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος και όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη την χρονιά”.

Στα Επτάνησα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τηρείται το έθιμο της “κολόνιας”. Οι άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους κρατώντας μπουκάλια με κολόνια και “ραίνουν” ο ένας τον άλλο. Με τον τρόπο αυτό, γιορτάζουν τον ερχομό του νέου έτους, και τραγουδούν: “Ήρθαμε με ρόδα και ανθούς να σας ειπούμε Χρόνους Πολλούς”.

Στη Θάσο, έως σήμερα, οι οικογένειες κρατούν ένα πολύ παλιό έθιμο είναι το σπόρδισμα των φύλλων και γίνεται ως εξής: Κάθονται όλοι γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στα αναμμένα κάρβουνα, φύλλα ελιάς, βάζοντας στο νου τους από μια ευχή, χωρίς όμως να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.

Στην Χίο, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπάρχει ένα έθιμο, τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια. Σύμφωνα με αυτό, οι ενορίες κατασκευάζουν πλοία, σε σμίκρυνση. Αυτά συναγωνίζονται μεταξύ τους ως προς την ποιότητα κατασκευής και ως προς την ομοιότητα με τα πραγματικά πλοία, ενώ οι ομάδες, το πλήρωμα, του κάθε πλοίου τραγουδούν κάλαντα.

Η Βασιλόπιτα είναι το γλύκισμα-σύμβολο της Πρωτοχρονιάς και συνδέεται με την εορτή του  Αγίου Βασιλείου, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Κόβεται και μοιράζεται με εθιμικό τελετουργικό τη νύχτα της παραμονής του νέου χρόνου ή ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Μέσα στο ζυμάρι τοποθετείται ένα νόμισμα, που όποιος το βρει κατά το μοίρασμα της βασιλόπιτας θα είναι ο τυχερός της χρονιάς.

Κατά την θρησκευτική παράδοση, κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία, που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει.Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ό,τι χρυσαφικά μπορούσαν, προκειμένου να τα παραδώσει ως “λύτρα” στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως, είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον εχθρό, η πόλη απαλλάχτηκε από την επικείμενη καταστροφή. Όμως, προκειμένου ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι, εντός των οποίων τοποθέτησε τα νομίσματα ή τα τιμαλφή και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Στην αρχή οι κάτοικοι απόρησαν. Στη συνέχεια όμως, η απορία μετατράπηκε σε έκπληξη, όταν κόβοντας το ψωμάκι, η κάθε οικογένεια έβρισκε μέσα τα δικά της χρυσαφικά.

Ο Αη- Βασίλης επισκέφτηκε το νηπιαγωγείο μας, φέρνοντας ευχές από τους φίλους μας στο etwinning  αλλά και εικόνες από τις πόλεις τους.

Αγαπητοί γονείς,
από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί στην τάξη μας η Δανειστική Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για μια προσπάθεια που γίνεται προκειμένου τα παιδιά:

  • να έρθουν κοντά στο ποιοτικό βιβλίο και να το αγαπήσουν, ώστε να αντλούν από αυτό γνώσεις και να διασκεδάζουν.
  • να γίνουν υπεύθυνα φροντίζοντας να επιστρέφουν έγκαιρα και σε καλή κατάσταση το βιβλίο που δανείστηκαν.
  • να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια ποικιλία βιβλίων, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά.
  • να μοιράζονται ευχάριστες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα (γονείς, αδέρφια, γιαγιά….), διαδικασία που συχνά αποδεικνύεται πιο σημαντική από τους εκπαιδευτικούς στόχους που εξυπηρετούνται.

Συνεχίστε να διαβάζετε ›

Παλιότερα Άρθρα »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων