Ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία του συνδρόμου Ντάουν;

SHUTTERSTOCK

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εντόπισαν μια ουσία που αποκαθιστά τη βλάβη που υπάρχει στον εγκέφαλο και ευθύνεται για τις μΜια θεραπεία που φαίνεται ότι μπορεί να θεραπεύσει το σύνδρομο Ντάουν, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εντόπισαν μια ουσία που αποκαθιστά τη βλάβη που υπάρχει στον εγκέφαλο και ευθύνεται για τις μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Ντάουν.

Η ουσία χρησιμοποιήθηκε σε ποντίκια που έπασχαν από το σύνδρομο και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δράση της ήταν αποτελεσματική, αφού βοήθησε τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί φυσιολογικά και να αποκτήσει το σωστό μέγεθος. Ωστόσο, αυτό συνέβαινε μόνο στην περίπτωση που χορηγούσαν την ουσία στα ποντίκια τη μέρα της γέννησής τους.

Οι επιστήμονες τονίζουν στην έκθεσή τους ότι προς το παρόν η συγκεκριμένη ουσία δεν έχει χαρακτηριστεί ασφαλής για χρήση στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί στο μέλλον.

Παρόλα αυτά, όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Roger Reeves, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι εφικτές οι κλινικές εφαρμογές σε άτομα που πάσχουν σήμερα από το σύνδρομο, ωστόσο φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία του.

Το σύνδρομο Ντάουν προκαλείται από την παρουσία ενός επιπλέον αντίγραφου του χρωμοσώματος 21 στα κύτταρα του βρέφους και δεν θεωρείται ασθένεια, καθώς όσοι το εμφανίζουν δεν υποφέρουν από αυτό, αλλά παρουσιάζουν διαφορές στη σωματική διάπλαση (πιο αδύναμοι και άτονοι μύες), τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική τους εξέλιξη.

http://www.naftemporiki.gr/story/694553

αθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Ντάουν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων