Συνεχίζεται η «διαμάχη» για τη συχνότητα της μαστογραφίας

 

Οι αμερικανικές κατευθυντήριες οδηγίες που εκδόθηκαν το 2009 και καθόριζαν ως αναγκαία τη μαστογραφία ανά διετία και όχι κάθε χρόνο για τις γυναίκες άνω των 50 ετών, μπορεί να συντελέσουν στην υποδιάγνωση του καρκίνου του μαστού, αποφαίνεται νέα αμερικανική μελέτη επί του θέματος.

Η πρόσφατη αυτή έρευνα που καταγράφει την επίδραση των αναθεωρημένων κατευθυντήριων οδηγιών από την Αμερικανική Ομάδα Πρόληψη πριν τρία χρόνια, έρχεται να ενισχύσει τα αποτελέσματα άλλη ανάλυση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine (NEJM).

Χρησιμοποιώντας ως βάση στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για την τελευταία 30ετία, η έρευνα διαπίστωσε ότι μια στις τρεις ασθενείς (1,3 εκατομμύρια γυναίκες) που διαγνώστηκαν με καρκίνο κατά τη διάρκεια μαστογραφίας ρουτίνας, υποβλήθηκε σε θεραπεία για όγκο που δεν ήταν τελικά απειλητικός για τη ζωή της.

Ο έλεγχος ρουτίνας παραδοσιακά συστήνεται από όλες τις επιστημονικές εταιρείες ανά τον κόσμο για όλες τις γυναίκες μετά τα 40 έτη. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εμμένει σε αυτή τη θέση, αλλά η Ομάδα Πρόληψης εξέδωσε το 2009 νέες οδηγίες που πρότειναν τη διενέργεια μαστογραφίας ανά διετία για τις γυναίκες 50-74 ετών.

Η Δρ Ελίζαμπεθ Αρλεο του Ιατρικού Κολεγίου «Weill» στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης και επικεφαλής ερευνήτρια, μελέτησε την επίδραση των αναθεωρημένων κατευθυντήριων οδηγιών της Ομάδας Πρόληψης σε γυναίκες 40-49 ετών και 65 ετών και άνω.

Η ερευνήτρια ανέλυσε στοιχεία από μαστογραφικούς ελέγχους που είχαν γίνει στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης το διάστημα 2007-2010. Κατά τη διάρκεια της τετραετίας, έγιναν 43.351 μαστογραφίες, οδηγώντας στον εντοπισμό 205 καρκίνων μαστού. Σχεδόν το 20% των καρκίνων που εντοπίστηκε με μαστογραφία αφορούσε γυναίκες 40 ετών και άνω.

«Από τη μελέτη μας προκύπτει ότι δεν είναι λογικό να χάνουμε το 19% των καρκίνων του μαστού, εκ των οποίων οι μισοί διηθητικοί, δηλαδή πιο επιθετικοί», σημειώνει η Δρ Αρλεο.

«Τα ευρήματά μας συντάσσονται με τις συστάσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Οι γυναίκες άνω των 40 ετών θα πρέπει κάθε χρόνο να κάνουν μαστογραφία. Για μένα δεν τίθεται θέμα σύγχυσης. Λέω στις ασθενείς μου και στις φίλες μου να κάνουν κάθε χρόνο μαστογραφία» επισημαίνει η ερευνήτρια.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης της στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ακτινολογίας Βορείου Αμερικής, η Δρ Αρλεο αποκήρυξε τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο NEJM χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματά της λανθασμένα, κυρίως επειδή κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι καρκίνοι θα εξελιχθούν σε πιο επιθετικό στάδιο και ποιοι όχι.

health.in.grΑφήστε μια απάντηση