Ο αριθμός των πραγματοποιημένων μετρήσεων είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο του Ιουλίου. |
Το νέο υποατομικό σωματίδιο που ανακαλύφθηκε φέτος το καλοκαίρι είναι κατά πάσα πιθανότητα το μποζόνιο Higgs όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, και επιπλέον ακολουθεί το πιο σταθερό προβλεπόμενο πρότυπο, με την ονομασία «βανίλια».
Τον περασμένο Ιούλιο δύο διαφορετικά πειράματα στον μήκους 27 χιλιομέτρων Μεγάλο Επιταχυντή Σωματιδίων στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ελβετίας ανέφεραν ότι ανακάλυψαν ένα νέο σωματίδιο με μάζα 125 φορές μεγαλύτερη από το πρωτόνιο. Τα ίδια αυτά πειράματα, με την ονομασία ATLAS και CMS, ανακοίνωσαν πρόσφατα τα νέα τους ευρήματα σε διεθνές συμπόσιο στο Κυότο της Ιαπωνίας. Ο αριθμός των πραγματοποιημένων μετρήσεων είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο του Ιουλίου.
Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν περαιτέρω το γεγονός ότι το νέο σωματίδιο είναι το μποζόνιο Higgs αλλά και το ότι είναι η βασική εκδοχή του σωματιδίου, όπως αυτή προβλέπεται από την κυρίαρχη θεωρία της κβαντικής φυσικής. Το μποζόνιο Higgs θεωρείται ότι προσδίδει μάζα σε όλα τα άλλα υποατομικό σωματίδια, για αυτό και αποκαλείται σωματίδιο «Θεός».
«Το σωματίδιο συμπεριφέρεται σε τόση αρμονία με αυτά που προβλέπει το μοντέλο “βανίλια” του κλασσικού μοντέλου που είναι σχεδόν απογοητευτικό», έγραψε στο ιστολόγιό του ο φυσικός Τομάσο Ντορίγκο της ερευνητικής ομάδας CMS.
Ο λόγος που ο δρ. Ντορίγκο και άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας εμφανίζονται απογοητευμένοι που το σωματίδιο επαληθεύει τις προβλέψεις είναι το γεγονός ότι αν απέκλινε από αυτές θα άνοιγε το ενδεχόμενο για την επικράτηση ορισμένων πιο «εξωτικών» θεωριών.
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι θεωρίες είναι απαραίτητες για να φτάσουμε στην πλήρη περιγραφή του σύμπαντος. Μία από τις δημοφιλέστερες αντισυμβατικές θεωρίες είναι η υπερσυμμετρία, που προβλέπει την ύπαρξη «κρυμμένων» αντισωματιδίων και τη δημιουργία ζεύγους για κάθε ένα από τα γνωστά σωματίδια. Παρ ‘όλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο πειραματικό εύρημα που να υποστηρίζει αυτή τη θεωρία.
Η πρόοδος στη μελέτη του μποζονίου συνεχίζεται με ανοδικό ρυθμό, και το Μάρτιο αναμένονται να δημοσιευθούν ακόμα περισσότερα δεδομένα και βελτιωμένες αναλύσεις. Όπως δήλωσε και το μέλος της ομάδας ATLAS δρ. Πωλίν Γκανιόν, είναι χαρακτηριστικό ότι «μετά από δεκαετίες αναζήτησης του σωματιδίου, πλέον έχουμε περάσει στο στάδιο μετρήσεων των ιδιοτήτων του».
Η θεωρία για το μποζόνιο Higgs και το πώς προσδίδει μάζα στα άλλα σωματίδια διατυπώθηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, και προβλέπει ακόμα ότι το σωματίδιο συσχετίζεται με ένα πεδίο (επίσης αποκαλούμενο Higgs) που διαπερνά το χώρο. Τα άλλα σωματίδια περνάνε μέσα από αυτό το πεδίο και ανάλογα με το πόσο αλληλεπιδρούν με αυτό αυξάνουν τη μάζα τους