Το μεγαλύτερο πείραμα γεωμηχανικής στον Ειρηνικό Ωκεανό

Mε βάση τα δεδομένα δορυφόρου της NASA, οι περιοχές με κίτρινο και καφέ χρώμα παρουσιάζουν σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις χλωροφύλλης στον Ειρηνικό Ωκεανό, τον Αύγουστο του 2012, καθώς περίπου 100 τόνοι θειικού σιδήρου απορρίφθηκαν στα ανοικτά της δυτικής ακτής του Καναδά (Πηγή: Giovanni/Goddard Earth Sciences Data and Information Services Center/NASA).

Η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε ότι Αμερικανός επιχειρηματίας ηγήθηκε, το περασμένο καλοκαίρι, του μεγαλύτερου πειράματος γεωμηχανικής που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον κόσμο, κατά παράβαση δύο διεθνών συνθηκών, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του πειράματος, περίπου 100 τόνοι θειικού σιδήρου απορρίφθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό από αλιευτικό σκάφος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα «δάσος» φυτοπλαγκτού!

Η εφημερίδα γράφει ότι το πείραμα έλαβε χώρα τον Ιούλιο, ανοιχτά των ακτών του δυτικού Καναδά, και επιβεβαιώνεται από δορυφορικές φωτογραφίες. Περιβαλλοντικές οργανώσεις και δικηγόροι κάνουν λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» της συνθήκης του ΟΗΕ για τη βιολογική ποικιλότητα και της συνθήκης του Λονδίνου για την απόρριψη αποβλήτων στη θάλασσα.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η έκταση που καλύπτει το υποθαλάσσιο «δάσος» φθάνει τα 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το πείραμα φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ελεγχόμενης «γονιμοποίησης» των ωκεανών. Αυτή η τεχνική γεωμηχανικής βασίζεται στη θεωρία ότι το πλαγκτόν θα απορροφήσει διοξείδιο του άνθρακα και στη συνέχεια θα βυθιστεί στον πυθμένα.

Επιστήμονες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ακόμη εάν μια τέτοια μέθοδος, με τη χρήση θειικού σιδήρου, θα μπορούσε να εγκλωβίσει μακροπρόθεσμα το διοξείδιο του άνθρακα στα βάθη των ωκεανών. Ορισμένοι διατυπώνουν την ανησυχία ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βλάψει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, παράγοντας π.χ. τοξικές «κόκκινες παλίρροιες» και επιτείνοντας τελικά το πρόβλημα της οξίνισης των ωκεανών και την παγκόσμια υπερθέρμανση.

Για περισσότερα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2244794Αφήστε μια απάντηση