Η σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Στοκχόλμη, Σουηδία

Η τακτική κατανάλωση σοκολάτας μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους άνδρες, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology .

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Σουζάνα Λάρσον του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης διαπίστωσαν ότι από 37.000 άνδρες των οποίων η υγεία είχε τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση επί μια δεκαετία, εκείνοι που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες σοκολάτας διέτρεχαν κατά 17% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους που δεν προτιμούσαν την εν λόγω λιχουδιά.

Η μελέτη δεν είναι η πρώτη που συνδέει την κατανάλωση σοκολάτας με οφέλη για το καρδιοαγγειακό σύστημα καθώς αρκετές έρευνες στο παρελθόν έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι λάτρεις της σοκολάτας κινδυνεύουν λιγότερο από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Η ευεργετική επίδραση (στον οργανισμό) από την κατανάλωση σοκολάτας αναφορικά με το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συνδέεται με τα φλαβονοειδή που περιέχει», γράφει η Δρ Λάρσον.

Μια άλλη μελέτη που πραγματοποίησε η ίδια ερευνήτρια πέρσι κατέληξε σε παρεμφερή συμπεράσματα για τις γυναίκες.

Τα φλαβονοειδή -μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχεται σε φρούτα, λαχανικά, στη μαύρη σοκολάτα και στο κόκκινο κρασί- μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα της χοληστερόλης και την αγγειακή λειτουργία, σύμφωνα με μελέτες.

Για τις ανάγκες της παρούσας έρευνας, 37.000 Σουηδοί ηλικίας 49 με 75 ετών κατέγραψαν τη συχνότητα με την οποία καταναλώνουν σοκολάτα και άλλα τρόφιμα. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, 1.995 από αυτούς υπέστησαν για πρώτη φορά εγκεφαλικό επεισόδιο. Ανάμεσα στο 25% εκείνων που ανέφεραν την περισσότερη κατανάλωση σοκολάτας, το ποσοστό των εγκεφαλικών επεισοδίων που σημειώθηκαν ήταν 73% ανά 100.000 άνδρες τον χρόνο, σε σύγκριση με το 85% ανά 100.000 που ισχύει για τους άνδρες που κατανάλωναν την μικρότερη ποσότητα σοκολάτας. 
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων