Πανίσχυρη ηλιακή έκλαμψη

http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=34480&s=0

Προς τη Γη κατευθύνεται η μεγαλύτερη ηλιακή έκλαμψη των τελευταίων τεσσάρων ετών, η οποία καταγράφηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στις 4.56 (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι εκλάμψεις αναμένεται να χτυπήσουν το μαγνητικό πεδίο της Γης τις επόμενες 1-2 ημέρες προκαλώντας αύξηση της γεωμαγνητικής δραστηριότητας, ενώ προειδοποιούν για πιθανές βλάβες στις τηλεπικοινωνίες.

Η ηλιακή έκλαμψη είναι μια βίαιη έκρηξη στην ατμόσφαιρα ενός άστρου, όπως είναι ο Ήλιος για το δικό μας ηλιακό σύστημα, με την οποία απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Η ενέργεια απελευθερώνεται μέσω της χρωμόσφαιρας και προς την κορώνα, από όπου ξεφεύγει σαν κυματισμός με τον ηλιακό άνεμο.

Οι περισσότερες εκλάμψεις αναπτύσσονται μέσα σε μερικά λεπτά και υποχωρούν κατά τη διάρκεια μιας ώρας ή και δύο. Επειδή στις εμφανίσεις τους εμπλέκονται μαγνητικά πεδία, ίσως οι εκλάμψεις να συνδέονται και με τις ομάδες ηλιακών κηλίδων, όπου εμφανίζονται τα ισχυρότερα μαγνητικά πεδία.

Η Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποιητικό σήμα για γεωμαγνητικές καταιγίδες, ενώ το φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει έντονο σέλας πάνω από τον βόρειο πόλο.

Η Κινεζική Μετεωρολογική Διοίκηση ανακοίνωσε ότι ήδη υπήρξαν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες στη Νότια Κίνα. Σύμφωνα με τη NASA, η πηγή της δραστηριότητας αυτής -μια ηλιακή κηλίδα στο νότιο ημισφαίριο του ήλιου- μεγαλώνει με ραγδαίους ρυθμούς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για άλλη μια ένδειξη ότι ο Ήλιος «αφυπνίζεται» μετά από μια πολυετή περίοδο «ηρεμίας». Τα πρώτα στοιχεία από τα διαστημικά σκάφη Stereo-B και Soho δείχνουν ότι η ενεργειακή έκρηξη συνοδεύτηκε από μια ταχεία και μέτριας λάμψης εκτίναξη στεμματικής μάζας (ροής φορτισμένων σωματιδίων) από τον ήλιο.

Ο ηλιακές εκλάμψεις προκαλούνται από την απότομη αύξηση της μαγνητικής ενέργειας που βρίσκεται αποθηκευμένη στην ατμόσφαιρα του Ηλίου. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ταξινομεί αυτές τις μαγνητικές εκρήξεις στις κατηγορίες A, B, C, M και Χ, με κάθε μια κατηγορία να έχει δεκαπλάσια ισχύ από την προηγούμενη. Η τρέχουσα έκλαμψη κατατάσσεται στην ανώτατη και πιο ισχυρή κατηγορία Χ.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων