Η Lila Tretikov, εκτελεστική διευθύντρια της Wikipedia, μιλάει για την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας και το όραμά της για τον οργανισμό

0

Συγγραφέας: rtuser5 | Κατηγορία bp customization, TOPSTORY, Wikipedia, ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ | , στις 14-08-2014

Παρά τον αρχικό χαρακτηρισμό που της αποδόθηκε ως ερασιτέχνης, η Lila Tretikov δηλώνει αποφασισμένη να διευρύνει την κοινότητα παραγωγής γνώσης της Wikipedia. Γεννημένη στη Σοβιετική Ένωση και βιώνοντας το καθεστώς της Glasnost κατά τη δεκαετία του ’80, η Tretikov γαλουχήθηκε με τις αρχές της ελευθερίας και διαφάνειας που προσέφερε το καθεστώς αυτό και, αξιοποιώντας περαιτέρω την ακαδημαϊκή της αριστεία, έφυγε από τη Μόσχα για να ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη. Η Lila Tretikov, με 18 χρόνια σπουδών και επαγγελματικής ενασχόλησης στον τομέα της πληροφορικής και του ανοικτού λογισμικού, κατάφερε τον Μάιο να επικρατήσει ανάμεσα σε 1,300 υποψηφίους και να γίνει η νέα εκτελεστική διευθύντρια της Wikipedia, του 5ου μεγαλύτερου ιστότοπου παγκοσμίως.

Για την Tretikov υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στις αρχές που πρέσβευε η Glasnost και σε αυτές της Wikipedia, όσον αφορά στη διαφάνεια και την ανοικτότητα. “Η περίοδος της Glasnost ήταν πρωτοφανής, αντίστοιχη της Αναγέννησης για την ιστορία της Ρωσίας και με δίδαξε πολλά για τη σημασία της ελευθερίας της πληροφορίας”, δήλωσε η Tretikov στην πρώτη της συνέντευξη ως εκτελεστική διευθύντρια της Wikipedia στην εφημερίδα Guardian.

“Ο μόνος τρόπος βελτίωσης των πολιτιστικών συνθηκών έγκειται στην ανοικτή πρόσβαση στην πληροφορία στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, σε συνδυασμό με την ελικρινή στάση απέναντι στο παρελθόν, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα λάθη προηγούμενων ετών», συνεχίζει η Tretikov.

Η ακαδημαϊκή της πορεία στον τομέα της Μηχανικής Μάθησης τής εξασφάλισε αρχικά επαγγελματική αποκατάσταση στην εταιρία Sun Microsystems το 1999, ενώ τον επόμενο χρόνο ίδρυσε τη δική της εταιρία, GrokDigital, για τεχνολογίες marketing. Όταν προσελήφθη στην εταιρία SugarCRM στη Silicon Valley, εταιρία παροχής ανοικτού λογισμικού για τη διαχείριση πελατολογίου από επιχειρήσεις, εντάθηκε και το ενδιαφέρον της για το ανοικτό λογισμικό, το οποίο δημοσιεύει, διαμοιράζει και βελτιώνει το λογισμικό σε συνεργασία με την ευρύτερη κοινότητα των προγραμματιστών.

Ο διορισμός της στη Wikipedia συνοδεύτηκε από αντιδράσεις, συγκεκριμένα όταν η Tretikov παραδέχτηκε ότι μόλις πρόσφατα συνεισέφερε για πρώτη φορά σε επιμέλεια περιεχομένου στην αγγλική εκδοχή της Wikipedia. Οι αντιδράσεις στη δήλωσή της προήλθαν, κυρίως, από τον ενεργό πυρήνα των 3,000 εθελοντών της Wikipedia, οι οποίοι συνολικά έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 20,000 αλλαγές σε περιεχόμενο.

“Επιλέχθηκε ένας ερασιτέχνης και αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό”, τονίζει ο Peter Forsyth σε ένα e-mail που διέρευσε. «Αν δεν έχει σχετική εμπειρία, ποιος ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει την κοινότητα..” συνέχισε με τις αμφιβολίες του για την επιλογή της Tretikov.

Υπήρξαν και άλλες αντιδράσεις, οι οποίες εστίασαν στον σύντροφο της Tretikov, Wil Sinclair, ο οποίος, ως προγραμματιστής, έχει ενεργή παρουσία σε ιστότοπο αφιερωμένο στην κριτική κατά της Wikipedia και των συντακτών της. Οι αντιδράσεις αυτές προκάλεσαν την απάντηση της Tretikov, η οποία υπερασπίστηκε την προσωπική της επαγγελματική εμπειρία και κριτική ικανότητα ως το μοναδικό κριτήριο για τις επαγγελματικές αποφάσεις της σχετικά με τη Wikipedia.

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η ένταση μεταξύ της κοινότητας εθελοντών και της διαχείρισης της Wikipedia, ενώ αποτελεί μία επιπλέον πρόκληση για την Tretikov να κερδίσει την εμπιστοσύνη της ανδροκρατούμενης κοινότητας εθελοντών, οι οποίοι έχουν μακρόχρονη πορεία στη Wikipedia και έχουν επενδύσει χρόνο στο να θεσπίσουν διαδικασίες και πρότυπα, καθιστώντας, παράλληλα, την Wikipedia περισσότερο ελκυστική και προσβάσιμη σε ένα ευρύτερο και με μεγαλύτερη πολυμορφία κοινό.

Η πολυμορφία αποτελεί σημαντικό θέμα, καθώς στην κοινότητα της Wikipedia κυριαρχεί το τρίπτυχο άντρας-λευκός-δυτικός.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση