13 Νοέ 2015

2008-2013

Συντάκτης: ΡΟΥΣΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΡΑΦΑΗΛ | Κάτω από: 2008-2013

Τα δύσκολα χρόνια

Στις 2 Νοεμβρίου 2008 ο Ντέμης Νικολαΐδης, ενοχλημένος από τις αποδοκιμασίες εις βάρος ποδοσφαιριστών, ενεργοποίησε την παραίτηση του από την προεδρία. Η ΑΕΚ γύρισε σελίδα και η πρώτη κίνηση ήταν το άνοιγμα προς προσωπικότητες της «κιτρινόμαυρης» ιστορίας. Οι Τάκης Κανελλόπουλος και Νίκος Κούλης ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο και συμφώνησαν με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να αναλάβει για τρίτη φορά την τεχνική ηγεσία της ομάδας, ενώ κάλεσαν και με τον Στέλιο Μανωλά για την ανάληψη ρόλου τεχνικού διευθυντή.
Στις αρχές Δεκεμβρίου οι μέτοχοι αποφάσισαν να αναλάβει πρόεδρος της ΠΑΕ ο Γιώργος Κιντής, αλλά πριν τελειώσει ο Ιανουάριος του 2009 οι μέτοχοι όρισαν πρόεδρο τον ήδη διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ, Νίκο Θανόπουλο. Αγωνιστικά, η ΑΕΚ έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, όμως έμελλε να είναι έτοιμη μετά από μια ποδοσφαιρική οδύσσεια 120 λεπτών, οκτώ γκολ και συνολικά 31 πέναλτι! Αν και η ΑΕΚ σκόραρε δύο φορές με τον Ισμαελ Μπλάνκο στο πρώτο ημίχρονο, στο δεύτερο μέρος, η πίεση του Ολυμπιακού έφερε την ισοφάριση. Ομως το… θρίλερ είχε δρόμο ακόμα. Στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας, ο Νάτσο Σκόκο έκανε το 3-2 με φανταστική ατομική προσπάθεια. Ωστόσο, στην τελευταία φάση του ματς, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με τον Ματ Ντάρμπισιρ. Στην παράταση η ΑΕΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά κατάφερε να ισοφαρίσει με νέο απίστευτο γκολ του Σκόκο. Στα πέναλτι, η ΑΕΚ ηττήθηκε με 15-14.
Ο Σταύρος Αδαμίδης ανέλαβε πρόεδρος τον Μάρτιο του 2010 και έκλεισε άμεσα τη συμφωνία με τον Αρναρ Γκρέταρσον ως τεχνικό διευθυντή. Ενα χρόνο μετά, στο τέλος της σεζόν 2010-11, η ΑΕΚ κατέκτησε τον τελευταίο τίτλο της, το Κύπελλο Ελλάδας. Ο Ισπανός προπονητής Μανόλο Χιμένεθ που είχε αντικαταστήσει τον Μπάγεβιτς από τον Σεπτέμβριο του ’10, έμελλε να οδηγήσει την ομάδα στον πρώτο της τίτλο μετά το Κύπελλο του 2002.
Η ΑΕΚ απέκλεισε στα προημιτελικά τον Παναθηναϊκό, έστω και αν χρειάστηκε το γκολ φάουλ του Μίτσελ στις καθυστερήσεις, σχεδόν από τη σέντρα (!) ενώ στα ημιτελικά αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ, με την πρόκριση να επιτυγχάνεται με νίκη μέσα στην Τούμπα, με μια κεφαλιά του Δέλλα. Στον τελικό του κατακίτρινου ΟΑΚΑ με τον Ατρόμητο, η ΑΕΚ επικράτησε με 3-0. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος ήταν εκείνος που άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη και τον μοναδικό τίτλο της καριέρας του, ενώ οι Μπάχα και Καφές έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στο δεύτερο ημίχρονο.
Διοικητικά όμως, η κατάσταση δεν ομαλοποιήθηκε. Η απόκτηση του Εϊντούρ Γκούντγιονσεν ήταν η μεγάλη κίνηση του καλοκαιριού, αλλά έφυγαν οι Σκόκο και Μπλάνκο. Μετά το κακό ξεκίνημα, αποχώρησε και ο Χιμένεθ και ανέλαβε ο Νίκος Κωστένογλου. Η ΑΕΚ εξασφάλισε αγωνιστικά την έξοδό της στην Ευρώπη, όμως η μη αδειοδότηση από την ΟΥΕΦΑ για τη συμμετοχή στο Γιουρόπα, Λιγκ σήμαινε ότι η ΑΕΚ θα έλειπε από την Ευρώπη μετά από 21 χρόνια!
Στα μέσα Ιουνίου ανέλαβε πρωτοβουλία ο Θωμάς Μαύρος και έδωσε τα ηνία στον προπονητή και πρώην συμπαίκτη του στην ΑΕΚ Βαγγέλη Βλάχο. Η ομάδα όμως είχε αποψιλωθεί λόγω των οικονομικών συνθηκών και είχαν φύγει όλοι οι έμπειροι παίκτες. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά και η ΑΕΚ έκανε την πρώτη νίκη της μόλις την 8η αγωνιστική, όταν είχε ήδη λυθεί η συνεργασία με τον Βλάχο (αντικαταστάθηκε από τον Εβαλντ Λίνεν) με τρόπο που οδήγησε και τον Μαύρο σε αποχώρηση, Τη θέση του πήρε ο Ανδρέας Δημητρέλος, όμως η μοίρα της ομάδας δεν άλλαξε.
Η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να φύγει σχεδόν ποτέ από την επικίνδυνη ζώνη και αποκορύφωμα της τραγωδίας ήταν το ματς με τον Πανθρακικό που διακόπηκε λόγω επεισοδίων, όταν η Ενωση βρέθηκε πίσω στο σκορ. Το μοιραίο φινάλε καταγράφηκε στις 21 Απριλίου στο Περιστέρι, όταν η ΑΕΚ ηττήθηκε από τον Ατρόμητο και έχασε την κατηγορία.

123-enlarge

122-enlarge

Τα σχόλια είναι κλειστά.