Από την καθαρεύουσα στην δημοτική

Οι πρώτες απόπειρες για την καθιέρωση της δημοτικής και τη σταδιακή κατάργηση της καθαρεύουσας γίνονται το 1917 κατά την πρώτη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τότε η δημοτική μπαίνει στο δημοτικό σχολείο μέχρι το 1920. Μετά επανέρχεται η χρήση της καθαρεύουσας ως το 1929 με τη δεύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Μετά επανέρχεται η χρήση της καθαρεύουσας. Χρησιμοποιείται από το επίσημο Ελληνικό κράτος μέχρι το 1976. Τότε καταργήθηκε η χρήση της από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιο Ράλλη και επιβλήθηκε η χρήση της νεοελληνικής (δημοτικής) γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στη διοίκηση. Μέχρι την κατάργησή της, η χρήση δύο μορφών γλώσσας στην Ελλάδα και την Κύπρο είχε ως αποτέλεσμα έντονες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις, οι οποίες έχουν μείνει στη νεοελληνική ιστορία με το όνομα γλωσσικό ζήτημα.

photo 1

Παρόλα αυτά η καθαρεύουσα χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στην εφημερίδα των Αθηνών Εστία αλλά και από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας σε πολλά έγγραφά της και κυρίως προφορικά από τους εκπροσώπους της.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το «Ιστολογείν»!

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο

Ποια είναι η σημασία της προσχολικής εκπαίδευσης;

Η μεγάλη σημασία της προσχολικής εκπαίδευσης στην πιο σημαντική περίοδο της ζωής του ανθρώπου είναι πλέον δεδομένη και η φοίτηση των παιδιών στα νηπιαγωγεία πριν να πάνε δημοτικό είναι αναγκαία και μπορούμε να πούμε επιτακτική γιατί στην προσχολική ηλικία διαμορφώνεται η προσωπικότητά  του και μπαίνουν τα θεμέλια και οι βάσεις της εκπαίδευσης του.

  • Το Νηπιαγωγείο είναι το πρώτο σχολείο που θα φοιτήσει το κάθε παιδί.
  • Είναι ο πρώτος και σημαντικότερος σταθμός στην εξελικτική, εκπαιδευτική

και ψυχοκινητική πορεία του κάθε ατόμου. Όλοι εμείς οι ενήλικες, ή είμαστε γονείς ή εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουμε σαν προτεραιότητα όπου και αν βρίσκονται τα παιδιά να κάνουμε το κάθε τι για να είναι ευτυχισμένα!

Έτσι λοιπόν η συνειδητοποίηση του ρόλου που επιτελεί το νηπιαγωγείο στα πρώτα κρίσιμα χρόνια του παιδιού  και στη συνέχεια η

Σωστή Επιλογή του Νηπιαγωγείου

που θα φοιτήσει είναι ένα καθήκον που καλούνται οι γονείς να διεκπεραιώσουν με μεγάλη προσοχή.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε