21η συνάντηση (30/4/2014)
Παρασκευή, 2 Μάιος 2014, 9:16 πμ
Κάτω από: Χωρίς κατηγορία  |  Αφήστε ένα σχόλιο20η συνάντηση (9/4/2014)
Πέμπτη, 10 Απρίλιος 2014, 9:15 πμ
Κάτω από: Robotics  |  Αφήστε ένα σχόλιο

Συνεχίζουμε να αναζητούμε και να δοκιμάζουμε κατασκευάζοντας κάποιους ρομποτικούς βραχίονες οι οποίοι θα είναι ικανοί να ανασηκώνουν αντικείμενα και να τα τοποθετούν καταλλήλως. Οι πρώτες κατασκευές είναι ενθαρρυντικές. Προετοιμασία για την επίσκεψή μας στο εργαστήριο ρομποτικής του Ι.Τ.Ε την επόμενη εβδομάδα.19η συνάντηση (2/4/2014)
Πέμπτη, 3 Απρίλιος 2014, 9:11 πμ
Κάτω από: Robotics  |  Αφήστε ένα σχόλιο

Το πρόβλημα που μας απασχόλησε στην σημερινή μας συνάντηση ήταν η κατασκευή βραχίονα ο οποίος να είναι ικανός να ανασηκώνει τις κόκκινες μπάλες και τις κόκκινες κατασκευές. Αναζήτηση στον παγκόσμιο ιστό για κατασκευαστικές ιδέες και οι πρώτες προσπάθειες των μαθητών. Το πρόβλημα παραμένει ανοικτό.18η συνάντηση (26/3/2014)
Πέμπτη, 27 Μάρτιος 2014, 10:14 πμ
Κάτω από: Robotics  |  Αφήστε ένα σχόλιο

Ακολουθούμε την μαύρη έλλειψη για να χαράξουμε την πορεία του ρομπότ. Τι γίνεται όμως αν θέλουμε να ακολουθήσουμε την πράσινη γραμμή. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας απασχόλησε σήμερα. Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της κατασκευής της πίστας παρουσιάστηκαν αρκετά προβλήματα στα σημεία τομής των δύο ελλείψεων (πράσινης και μαύρης). Ο αισθητήρας φωτός σε αυτήν την περίπτωση παρουσιάζει φτωχά αποτελέσματα. Αναγνωρίσαμε ότι για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αισθητήρα χρώματος. Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές από όλες τις ομάδες.17η συνάντηση (19/3/2014)
Πέμπτη, 20 Μάρτιος 2014, 11:10 πμ
Κάτω από: Robotics  |  Αφήστε ένα σχόλιο

Σήμερα ασχοληθήκαμε με την αναγνώριση του χρώματος από το ρομπότ. Η δοκιμασία για τον διαγωνισμό προβλέπει την αναγνώριση του μπλε και του κόκκινου  χρώματος. Οι μπλε μπάλες θα πρέπει να μείνουν ανέπαφες, ενώ οι κόκκινες να ανασηκωθούν και να τοποθετηθούν στον ειδικό κάδο. Δοκιμές με τους αισθητήρες φωτός από όλες τις ομάδες. Δείτε video από τις προσπάθειες των ομάδων:16η συνάντηση (12/3/2014)
Πέμπτη, 13 Μάρτιος 2014, 11:10 πμ
Κάτω από: Robotics  |  Αφήστε ένα σχόλιο

Όλες οι ομάδες των μαθητών ασχολούνται με την προετοιμασία για τον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής. Αναζήτηση στο διαδίκτυο για πιθανές λύσεις.15η συνάντηση (5/3/2014)
Πέμπτη, 6 Μάρτιος 2014, 10:09 πμ
Κάτω από: Robotics  |  Αφήστε ένα σχόλιο

Η συμμετοχή στην προετοιμασία για τον Παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής είναι προαιρετική. Όλοι όμως οι μαθητές του ομίλου έχουν δείξει την διάθεση να ξεκινήσουν την προετοιμασία. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, όπου η κάθε μια ανέλαβε ένα μικρότερο πρόβλημα από την συνολική δοκιμασία. Τα επιμέρους προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι:

  1. Κατασκευαστικό – Προγραμματιστικό: Το ρομπότ κινείται πάνω στην πίστα (πάνω στην μαύρη γραμμή ή όχι 😉 Οι διαστάσεις του ρομπότ είναι συγκεκριμένες. Κίνηση σε έλλειψη ή ακολουθώντας τα άκρα της πίστας (κίνηση σε ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο)
  2. Κατασκευαστικό – Προγραμματιστικό: Ρομποτικός βραχίονας για την ανύψωση αντικειμένων από την πίστα και την τοποθέτησή τους σε κινούμενο στόχο.
  3. Κατασκευαστικό – Προγραμματιστικό: αναγνώριση των μπλε και των κόκκινων αντικειμένων για την κατάλληλη επιλογή σε σχέση με την ανύψωση των αντικειμένων.
  4. Προγραμματιστικό – Αλγοριθμικό: Τρόπος συλλογής των αντικειμένων από την πίστα.


14η συνάντηση (26/2/2014)
Πέμπτη, 27 Φεβρουάριος 2014, 9:00 πμ
Κάτω από: Robotics  |  Αφήστε ένα σχόλιο

Η δοκιμασία της WRO για τον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής ήταν το αντικείμενο που μας απασχόλησε στην σημερινή μας συνάντηση. Οι μαθητές αναζήτησαν στο διαδίκτυο επιπλέον πληροφορίες για τον διαγωνισμό, video από τις μέχρι τώρα προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος. Με την μέθοδο του καταιγισμού ιδεών προσπαθήσαμε να πλησιάσουμε την φιλοσοφία των ζητούμενων του διαγωνισμού έτσι ώστε να προχωρήσουμε σιγά σιγά στην υλοποίηση τους.

Παρουσίαση στους μαθητές της πίστας που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν δοθεί από την W.R.O. Η βοήθεια του συναδέλφου μαθηματικού Σπανουδάκη Νίκου ήταν πολύτιμη για τον σωστό σχεδιασμό της.13η συνάντηση (19/2/2014)
Πέμπτη, 20 Φεβρουάριος 2014, 9:07 πμ
Κάτω από: Χωρίς κατηγορία  |  Αφήστε ένα σχόλιο

Πίστα Sputnic

Παρουσίαση της δοκιμασίας για τον Παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής 2014. Η πίστα του διαγωνισμού και οι κανόνες.

Σχετικά: http://wrohellas.gr/index.php/d2014/pistes/gym/pg  – Η πίστα του διαγωνισμού για το Γυμνάσιο

http://wrohellas.gr/index.php/d2014/rules – Οι κανόνες για την δοκιμασία του Γυμνασίου.

 12η συνάντηση (12/2/2014)
Πέμπτη, 13 Φεβρουάριος 2014, 11:06 πμ
Κάτω από: Robotics  |  Αφήστε ένα σχόλιο

Α και Β τάξη: Αναζήτηση στο διαδίκτυο για πρωτότυπες κατασκευές οι οποίες να μπορούν να υλοποιηθούν στο εργαστήριο με τον εξοπλισμό που διαθέτουμε. Επιλογή από τους μαθητές και υλοποίηση κατασκευών.

Γ τάξη: Στην σημερινή μας συνάντηση ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα για την οδήγηση του «σκουπιδιάρη ρομπότ».  Τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στην προηγούμενη συνάντηση ήταν κυρίως προγραμματιστικά και αφορούσαν την αναγνώριση από τον αισθητήρα υπερήχων της θέσης της οπής που υπάρχει στον τοίχο. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία.Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων