εικόνα Viber 2024 04 08 15 03 24 801 1εικόνα Viber 2024 04 08 15 03 24 925 1

 

εικόνα Viber 2024 04 08 15 03 25 003 1εικόνα Viber 2024 04 08 15 03 25 045 1

Την Πέμπτη 28/3/24, ο γιατρός Βασίλειος Τσιρτσίδης, επισκέφθηκε το σχολείο μας και μας ενημέρωσε για την πρόληψη της υγείας μας  με τη φροντίδα του μικροβιώματός μας.

 

Οι μαθητές γράφουν:

Το μικροβίωμα, η κοινότητα μικροοργανισμών που ζουν στο σώμα μας, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Η έρευνα έχει δείξει ότι το μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει την πέψη, το ανοσοποιητικό σύστημα, τη διάθεση, ακόμα και το βάρος μας.

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε ένα υγιές μικροβίωμα;

Διατροφή: Η διατροφή μας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν το μικροβίωμα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων. Αντιθέτως, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη και λιπαρά μπορεί να βλάψει το μικροβίωμα.

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που μπορούν να προσφέρουν οφέλη στην υγεία όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες. Μπορούμε να βρούμε προβιοτικά σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το λάχανο τουρσί, αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής.

Αντιβιοτικά: Η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα, σκοτώνοντας τόσο τα ωφέλιμα όσο και τα βλαβερά βακτήρια. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητο και να ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού μας.

Άλλοι παράγοντες: Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα περιλαμβάνουν το άγχος, τον ύπνο και την άσκηση. Η διαχείριση του άγχους, η επαρκής ύπνος και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε ασθένειες μέσω του μικροβιώματος;

Η διαταραχή του μικροβιώματος μπορεί να σχετίζεται με διάφορες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι αλλεργίες, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και ο καρκίνος.

Διατηρώντας ένα υγιές μικροβίωμα, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ασθενειών.

Πώς μπορώ να μάθω περισσότερα για το μικροβίωμα;

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το μικροβίωμα στις ακόλουθες ιστοσελίδες:

Ιστοσελίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας

Ιστοσελίδα του Human Microbiome Project: https://www.hmpdacc.org/

Ιστοσελίδα του National Center for Complementary and Integrative Health

 Με εκτίμηση,

Τάξη Γ΄β.Νοσηλευτικής